Τον κώδωνα του κινδύνου για ταχύτατη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης για να μην φτάσει η κυβέρνηση το καλοκαίρι χωρίς δόση από τον ESM και έρθουν πάλι μνήμες 2015 έκρουσαν οι τραπεζίτες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλο και τον υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο.
Η εκκρεμότητα της αξιολόγησης δεν επιτρέπει σε αυτήν τη φάση οποιαδήποτε παρέμβαση στους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, προς την κατεύθυνση της χαλάρωσής των capital controls. Κάθε ημέρα που περνά με την αβεβαιότητα να επιτείνεται αντί να εξαλείφεται, κοστίζει.
Εδώ και μήνες, οι τράπεζες έχουν προτείνει στο υπουργείο Οικονομικών την ουσιαστική ελαστικοποίηση των κεφαλαιακών ελέγχων, σε δύο σημαντικές παραμέτρους: την άρση των περιορισμών δημιουργίας νέου τραπεζικού λογαριασμού για όλους και τη διεύρυνση του ορίου αναλήψεων των 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες, σε 2.000 ευρώ το μήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών είναι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης να υπάρξει παρέμβαση για την αύξηση του ανώτατου ορίου εκτέλεσης πληρωμών από τις εισαγωγικές επιχειρήσεις προς το εξωτερικό σε μία εργάσιμη ημέρα από τα 10.000 ευρώ στις 20.000 ευρώ.
Για τους ιδιώτες πελάτες των τραπεζών, προς το παρόν, δεν εξετάζονται αλλαγές σε αυτή την φάση διότι ο κίνδυνος αύξησης των εκροών σε περίπτωση αλλαγών είναι αυξημένος στην παρούσα φάση.
Για να υπάρξει αύξηση των ορίων αναλήψεων για το λεγόμενο «παλαιό χρήμα» θα πρέπει να προηγηθεί ένα διάστημα συνεχούς αύξησης των καταθετικών υπολοίπων, κάτι που προς το παρόν δεν φαίνεται ρεαλιστικό.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος οι καταθέσεις των κατοίκων εσωτερικού στις ελληνικές τράπεζες από 130 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2015 διαμορφώθηκαν στις αρχές Δεκεμβρίου 2016 στα 136 δισ. ευρώ.
Οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών αυξήθηκαν από τα 120 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2015 στα 124,8 δισ. ευρώ στις αρχές Δεκεμβρίου 2016. Εξ αυτών τα 102,6 δισ. ευρώ αφορούν σε καταθέσεις νοικοκυριών και 22,2 δισ. ευρώ στις καταθέσεις επιχειρήσεων. Οι καταθέσεις των νοικοκυριών τον Ιούλιο του 2015 ήταν στα 102,9 δισ. ευρώ και των επιχειρήσεων στα 17,9 δισ. ευρώ.
Κατά την περίοδο ισχύος των capital controls οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 300 εκατ. ευρώ σε απόλυτο ρυθμό και των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 4,3 δισ. ευρώ.
Ιδιαίτερα επιβαρυντικό παράγοντα για την επιστροφή καταθέσεων τα τραπεζικά στελέχη, αξιολογούν την αναθέρμανση της συζήτησης περί δραχμής και αναρωτιούνται «ποιος θα φέρει τα λεφτά του στις τράπεζες όταν γίνεται συζήτηση για δραχμές» και προβλέπουν ότι τα ιστορικά χαμηλά τα οποία καταγράφηκαν στην πρόθεση αποταμίευσης τον Ιανουάριο, αν συντηρηθεί το ίδιο κλίμα, θα διευρυνθούν περαιτέρω τον Φεβρουάριο.
Η έρευνα του ΙΟΒΕ έδειξε ότι τον Ιανουάριο, ο δείκτης πρόθεσης αποταμίευσης για το προσεχές δωδεκάμηνο, υποχώρησε στις -84,1 μονάδες από 79,5 μονάδες τον Δεκέμβριο ενώ το 94% των νοικοκυριών (από 91%) θεωρεί λίγο έως καθόλου πιθανή την αποταμίευση έως το τέλος του έτους.