Αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ -Ποιοι θέλουν συμφωνία & ποιοι εκλογές

Ράνια Κάλδου
By Ράνια Κάλδου Add a Comment
6 Min Read

Αναταράξεις προκαλεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ στο κόμμα και στην κυβέρνηση, η προοπτική να ψηφιστούν μέτρα που θα αφορούν μείωση του αφορολόγητου ή περικοπή συντάξεων, ακόμα και στην περίπτωση που ενσωματωθούν στον δημοσιονομικό κόφτη ο οποίος – σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη- δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί.

-Advertisement-

Βουλευτές και στελέχη του κόμματος δεν φαίνονται κατ αρχήν προετοιμασμένα να υποστηρίξουν ένα νέο σκληρό πακέτο μέτρων το οποίο θα περιλαμβάνει ακόμα και μείωση συντάξεων. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Μανιός σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει μείωση αφορολόγητου και περικοπές συντάξεων.

Οι αντιδράσεις

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η ομάδα των 53+ φαίνεται ότι ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης για τα νέα μέτρα και προκρίνει την λύση των εκλογών.

- Advertisement -

Οι 53+ εγκλωβισμένοι από την παρουσία του Ευ. Τσακαλώτου στην ηγεσία της διαπραγμάτευσης από ελληνικής πλευράς, κράτησαν χαμηλούς τόνους μέχρι τώρα, για την στάση της ελληνικής πλευράς στις συνομιλίες με τους δανειστές.

Το σύνθημα για μετωπική σύγκρουση και εκλογές δίνει τόσο ο Ν. Φίλης όσο και ο αν. υπουργός Υγείας Π. Πολάκης σε συνεντεύξεις τους σε κυριακάτικες εφημερίδες.

Ο αν. υπουργός Υγείας μιλώντας στην Αυγή προειδοποίησε ότι ένας δεύτερος συμβιβασμός της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές δεν θα γίνει ανεκτός από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και την κοινωνία αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών στην περίπτωση που η κυβέρνηση πιεστεί για να λάβει νέα σκληρά μέρα μετά το 2018. Αντίστοιχα ο πρώην υπουργός Παιδείας και μέλος του Πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Real News σημείωσε ότι «εάν οι δανειστές επιχειρήσουν να προκαλέσουν μία νέα ταπείνωση εις βάρος της χώρας τότε θα δοκιμαστεί ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας. Τέτοιες εξελίξεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ερήμην του λαού» είπε χαρακτηριστικά αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για κάλπες είτε δημοψηφίσματος, είτε εκλογών και απειλώντας για την διατήρηση της ευρωζώνης.

Ρήξη και πρόωρες εκλογές φαίνεται ότι προκρίνει και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου. «Αν πάνε να ρίξουν την κυβέρνηση θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ρήξη, δηλαδή να μη δεχθεί τα μέτρα αυτά, που σημαίνει πολιτική κρίση στην Ελλάδα και κάποιου είδους αναδιάρθρωση σκηνικού ενδεχομένως με εκλογές» ανέφερε σε συνέντευξή του στον 9,84.

Αναπτύσσοντας το σκεπτικό του σημείωσε «είναι καλύτερα να κάνεις εκλογές έχοντας μια σημαντική μερίδα του κόσμου μαζί σου παρά να τις κάνεις μετά από μερικούς μήνες τελείως φθαρμένος… όταν έχεις καταλάβει ότι ο άλλος θα σου κάνει πόλεμο να διαλέξεις την κατάλληλη στιγμή που θα τον χτυπήσεις εσύ. Αυτό σημαίνει ότι αν πραγματικά υπάρχει αυτή η εκτίμηση θα πρέπει να επιλεγεί πότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ρήξη με όλες αυτές τις παράλογες απαιτήσεις».

-Advertisement-
=Advertisement=

Ωστόσο στον αντίποδα ο πασοκογενής Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας το πρωί της Κυριακής στοn ΣΚΑΙ είπε ότι εκλογές αυτή τη στιγμή είναι το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα.

“Δεν υπάρχουν εκλογές, βγάλτε το από το μυαλό σας” είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός ναυτιλίας καλώντας την ηγεσία της ΝΔ να πάρει θέση για τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές και να αναλάβει τις ευθύνες της.

Τα τρία σενάρια

Σε αυτό το μήκος κύματος έχουν κινηθεί και οι δηλώσεις του Αλέκου Φλαμπουράρη που ούτε λίγο ούτε πολύ εξίσωσε το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με σενάρια διάλυσης της ευρωζώνης. Τα κυβερνητικά στελέχη ακολουθούν την τακτική του 2015 όπου έλεγαν ότι η συμφωνία υπογράφεται από ώρα σε ώρα και παράλληλα απειλούσαν με κάλπες πραγματοποιώντας την απειλή μέσω δημοψηφίσματος και δεύτερων βουλευτικών εκλογών τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς. Αυτήν την περίοδο που δεν υπάρχουν οργανωμένες εσωτερικές διαφωνίες στο εσωτερικό του κόμματος και της ΚΟ καταγράφεται μία αναταραχή αλλά εκτιμάται ότι τελικώς δεν θα αμφισβητηθεί η συνοχή της ΚΟ από τους βουλευτές του κόμματος οι οποίοι θα ψηφίσουν όποια πρόταση καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας. Ποια είναι όμως τα σενάρια που οδηγούν σε συμβιβασμό ή κάλπες στα οποία πρωταγωνιστούν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας;

Σενάριο 1ο: συμβιβασμός με τους εταίρους και πρόταση για ψήφιση σκληρών μέτρων για μετά το 2018 τα οποία θα περιλαμβάνονται στον δημοσιονομικό κόφτη. Σε αυτήν την περίπτωση εκτιμάται ότι το σύνολο των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν το πακέτο μέτρων με μία ή δύο απώλειες που δεν θα επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Στην περίπτωση που το πακέτο μέτρων λάβει λιγότερες ψήφους από 151 τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές με την κυβέρνηση να κάνει λόγο πιθανότατα για «αποστασία» και για πιέσεις της διαπλοκής να φύγει από την διακυβέρνηση το τόπου.

Σενάριο 2ο: η κυβέρνηση ζητά να ψηφιστούν τα μέτρα από 180 βουλευτές. Στην περίπτωση που το Μαξίμου ζητήσει την ψήφιση των μέτρων και από την αντιπολίτευση όπως αναφέρει στο σημερινό δημοσίευμα του βήματος, τότε το πιθανότερο είναι να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές καθώς τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ δεν φέρονται διατεθειμένοι να δώσουν χείρα βοηθείας στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Χρηστίδης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεκαθάρισε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν πρόκειται να παίξει σε αυτά τα πολιτικά παιχνίδια.

Σενάριο 3ο: Εκλογές με πρωτοβουλία της κυβέρνησης η οποία θα διαπιστώσει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και θα ζητήσει να στηθούν κάλπες με διακύβευμα την υπερψήφιση ή μη των περικοπών σε συντάξεις και μισθούς καθώς και στο επερχόμενο τέταρτο Μνημόνιο.

Πηγή: thetoc.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *