Τρώμε περίπου 20 κιλά ψαρικών κάθε χρόνο, σχεδόν διπλάσια ποσότητα σε σχέση με 50 χρόνια πριν. Η παγκόσμια ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται και 800 εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από τα ψαρικά για να διασφαλίσουν τα θρεπτικά συστατικά στην διατροφή τους, αλλά και για να βγάλουν τα προς το ζην. Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία που δίνει η WWF μέσα από τον ολοκληρωμένο οδηγό υπεύθυνης κατανάλωσης ψαρικών που έχει δημιουργήσει (Fish Guide).
Η ελληνική διατροφή είναι άμεσα συνδεδεμένη με την κατανάλωση ψαρικών, παρ’ ολ’ αυτά η υπεραλίευση έχει αρχίσει να γίνεται πρόβλημα, αφού έχει διαταράξει την βιωσιμότητα των φυσικών πόρων της θάλασσας με αποτέλεσμα πολλά από τα είδη ψαριών να απειλούνται.
«Η θάλασσα είναι η ζωή μας και συνεπώς, οφείλουμε να την προστατεύουμε, εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα των φυσικών πόρων της, όπως είναι μεταξύ άλλων τα εκατοντάδες είδη ψαριών και άλλων θαλάσσιων ειδών που ζουν και αναπτύσσονται στις ελληνικές θάλασσες», αναφέρει ο Γιώργος Παξιμάδης, Υπεύθυνος Θαλάσσιων Προγραμμάτων του WWF. «Το κοινό έχει μεγάλη δύναμη στα χέρια του, καθώς με τις επιλογές του μπορεί να καθορίσει τις καταναλωτικές τάσεις και άρα, να κατευθύνει τους επαγγελματίες (αλιείς, έμποροι) σε ένα πιο υπεύθυνο και περιβαλλοντικά βιώσιμο πλαίσιο λειτουργίας. Στόχος μας, μέσω του Fish Guide, είναι να προσφέρουμε για πρώτη φορά ολοκληρωμένη ενημέρωση στο κοινό, και όλοι μαζί, με τη γνώση ως εργαλείο, να αποτρέψουμε τις συνέπειες της υπεραλίευσης και να εξασφαλίσουμε πως θα έχουμε ψάρι για πάντα».
Ήδη έχουμε γράψει για όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε εισαγόμενα ψαρικά, αλλά τι ισχύει με τα ελληνικά; Σύμφωνα με το Fish Guide, ο οδηγός ελληνικών ψαρικών περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες για εγχώρια ψαρικά, τα οποία διατίθενται ευρέως στην αγορά. Λόγω της έλλειψης επιστημονικών δεδομένων δεν είναι δυνατή η κατηγοριοποίηση των ελληνικών ψαριών ανάλογα με το μέγεθος της απειλής που αντιμετωπίζουν. Ταυτόχρονα, ο οδηγός αυτός συστήνει στους καταναλωτές ορισμένα είδη ψαρικών, τα οποία ίσως να μην γνώριζαν ή να μην προτιμούσαν, αλλά τα οποία είναι πολύ γευστικά, θρεπτικά και οικονομικά. Οδηγίες για υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών:
Αναφορικά με τα εγχώρια ψαρικά, το Fish Guide βοηθά τους καταναλωτές να επιλέγουν ψαρικά, τα οποία:
* αλιεύτηκαν με νόμιμες μεθόδους και φιλικά προς το περιβάλλον αλιευτικά εργαλεία
* είναι στο σωστό μήκος, και άρα στη σωστή ηλικία, δηλαδή πρόλαβαν να αναπαραχθούν και να αφήσουν απογόνους
* αλιεύτηκαν εκτός της περιόδους της αναπαραγωγής τους (π.χ. δεν συνίσταται να καταναλώνονται μπαρμπούνια τον Μάιο, οπότε και αναπαράγονται ή εάν είναι μικρότερα από 11 εκατ. καθώς αυτό δείχνει ότι είναι νεαρής ηλικίας και δεν έχουν προλάβει να αναπαραχθούν ακόμα).
Αστακογαρίδα
Επιτρεπόμενη περίοδος κατανάλωσης: Οκτώβριος – Ιούλιος Eλάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος: 30 cm (ολικό μήκος) – 10,5 cm (μήκος κελύφους)
Γαύρος
Επιτρεπόμενη περίοδος κατανάλωσης: Αύγουστος – Μάιο Eλάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος: 9cm
Γλώσσα
Επιτρεπόμενη περίοδος κατανάλωσης: Μάρτιος – Νοέμβριος Eλάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος: 20cm
Καραβίδα
Επιτρεπόμενη περίοδος κατανάλωσης: Αύγουστος – Μάιος Eλάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος: 7 cm (ολικό μήκος) – 2 cm (μήκος κελύφους)
Κεφαλάς
Επιτρεπόμενη περίοδος κατανάλωσης: Αύγουστος έως Απρίλιος Eλάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος: 33 cm
Κολιός
Επιτρεπόμενη περίοδος κατανάλωσης: Σεπτέμβριος έως Ιούνιος Eλάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος: 18 cm
Κουτσομούρα
Επιτρεπόμενη περίοδος κατανάλωσης: Αύγουστος – Μάιος Eλάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος: 11cm
Λαβράκι
Επιτρεπόμενη περίοδος κατανάλωσης: Αλιεία: Απρίλιος – Δεκέμβριος Eλάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος: Αλιεία: 25cm
Μπακαλιάρος
Επιτρεπόμενη περίοδος κατανάλωσης: Αύγουστος – Ιανουάριος, Μάρτιος – Απρίλιος Eλάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος: 20cm
Μπαρμπούνι
Επιτρεπόμενη περίοδος κατανάλωσης: Ιούλιος – Απρίλιος Eλάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος: 11cm
Σαρδέλα
Επιτρεπόμενη περίοδος κατανάλωσης: Φεβρουάριος – Νοέμβριος Eλάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος: 11cm
Σαυρίδι
Επιτρεπόμενη περίοδος κατανάλωσης: Αύγουστος – Μάιος Eλάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος: 15cm
Τσιπούρα
Επιτρεπόμενη περίοδος κατανάλωσης: Αλιεία: Ιανουάριος – Σεπτέμβριος Eλάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος: Αλιεία: 20cm
Φαγκρί
Επιτρεπόμενη περίοδος κατανάλωσης: Ιούλιος – Απρίλιος Eλάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος: 18cm