Ατελείωτες συζητήσεις για αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής

lamianow
By lamianow Add a Comment
3 Min Read

Ακόμα ένα επεισόδιο στο σίριαλ υπό τον τίτλο «Αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής», προβλήθηκε σήμερα στο Κοινοβούλιο: ορισμένες από τις αλλαγές τις οποίες «προβλέπει» το σενάριο που εν πολλοίς είναι γνωστό εδώ και μήνες –ορισμένες συζητιούνται για χρόνια- αποτέλεσαν αντικείμενο μιας νέας συνεδρίασης της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής.

-Advertisement-

Οπως έγινε γνωστό, στη συνεδρίαση αυτή ετέθησαν οι γνωστές και από πρόσφατες δηλώσεις προτάσεις του κ. Ν. Βούτση για την προοπτική εκλογής του Προέδρου της Βουλής με φανερή ψηφοφορία (υπενθυμίζεται πως η ψηφοφορία ως τώρα είναι μυστική), για το ενδεχόμενο αύξησης του αριθμού των Αντιπροέδρων (είναι επτά), ενώ ετέθησαν εκ νέου τα ζητήματα της «καλής νομοθέτησης» μέσω και της αντιμετώπισης του φαινομένου των άσχετων τροπολογιών, ή και εκείνου της μη προσέλευσης υπουργών στην διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου. Δύο φαινόμενα τα οποία έχουν, ως γνωστόν, προσλάβει μεγάλες διαστάσεις ειδικά την τελευταία διετία.

Ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει πότε με συγκροτημένο τρόπο οι όποιες αλλαγές θα τεθούν προς έγκριση από την Ολομέλεια. Προ εβδομάδος, με την ευκαιρία ορισμένων «περιφερειακών» αλλαγών του Κανονισμού, ο κ. Βούτσης είχε πει κατά την διάρκεια συνεδρίασης πς ελπίζει οι σχετικές συζητήσεις να ολοκληρωθούν εντός μηνός – δηλαδή ως το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι «προθεσμίες» τα τελευταία έτη στο Κοινοβούλιο τίθενται μεν, δεν τηρούνται δε. Ειδικά για θέματα αλλαγών του Κανονισμού, προκειμένου να καταστεί η λειτουργία του

-Advertisement-
=Advertisement=

Κοινοβουλίου καλύτερη και αποτελεσματικότερη, η κατάσταση μόνο ως απολύτως αποκαρδιωτική μπορεί να χαρακτηριστεί: άπαντες επισημαίνουν την ανάγκη όχι μόνο εκσυγχρονισμού του Κανονισμού, αλλά και εφαρμογής του, αλλά ουδέν ουσιαστικό έχει γίνει.

- Advertisement -

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση είχε επισημάνει με τρόπο εμφατικό ποιές αλλαγές πρέπει να γίνουν, ωστόσο ως κυβέρνηση περιορίζεται να διατηρήσει τα «κακώς κείμενα». Οταν δε προέκυπταν κάποιες κινήσεις αλλαγών, αυτές ήταν επί ζητημάτων που δεν αφορούσαν κεντρικά πολιτικά ζητήματα. Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια τον Απρίλιο του 2016 κλήθηκε να ψηφίσει αλλαγές οι οποίες αφορούσαν διευθετήσεις υπαλλήλων της βουλής και «κόκκινα δάνεια» βουλευτών. Προ ολίγων ημερών, πάλι, η Ολομέλεια ψήφισε για τον αριθμό των μελών της Διάσκεψης των Προέδρων, για τη δυνατότητα εγκύων να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, ή και για θέματα λειτουργικά, οικονομικού χαρακτήρα, της Βουλής.

Πηγή: Kathimerini.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *