Διευκρινίσεις για τις δηλώσεις Σόιμπλε από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ που τονίζει πως «ούτε προσμένει αλλά και ούτε θέλει» τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ – Όμως σε περίπτωση που το Ταμείο δεν συμμετέχει, η γερμανική βουλή πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή της για τη συνέχιση του ελληνικού δανειακού προγράμματος
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφερόταν στο τρέχον, τρίτο πρόγραμμα δανειακής υποστήριξης της Ελλάδας, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Ο κ. Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στη γερμανική Süddeutsche Zeitung σημείωσε ότι το Βερολίνο «ούτε προσμένει αλλά και ούτε θέλει» τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά εξήγησε ότι σε περίπτωση που το Ταμείο επιλέξει να μην μετέχει,η γερμανική βουλή θα κληθεί να δώσει εκ νέου την συγκατάθεσή της.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογράμμισε ότι ακόμη και σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα, αρκεί να υλοποιούνται τα συμφωνηθέντα. «Σε περίπτωση όμως που δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις από άλλους τότε το τρέχον πρόγραμμα θα τερματιστεί και θα απαιτηθούν νέες διαπραγματεύσεις» τονίζει ο κ. Σόιμπλε, αναφερόμενος προφανώς και στα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% από το 2018 για τα οποία έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση.
Παρ’ όλα αυτά, με non paper που δημοσιοποίησε το απόγευμα, το πρωθυπουργικό γραφείο ερμηνεύει τις δηλώσεις Σόιμπλε με τη βολική εξήγηση ότι «αν αποχωρήσει το ΔΝΤ, η δεύτερη αξιολόγηση κλείνει άμεσα χωρίς νέα μέτρα, καθώς σήμερα η αντίθεση είναι δομική ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ»…
Οι διευκρινίσεις από τον εκπρόσωπο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ
Διευκρινίσεις σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας δόθηκαν στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της γερμανικής κυβέρνησης έπειτα από σχετικό ερώτημα της Deutsche Welle. Αφορμή στάθηκε η συνέντευξη που παραχώρησε ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, στην οποία αφήνει ουσιαστικά για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης του ελληνικού προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ.
Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στη Süddeutsche Zeitung αφορούν το τρέχον, τρίτο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας σε περίπτωση που δεν θα συμμετέχει μελλοντικά σε αυτό το ΔΝΤ, διευκρίνισε στο κυβερνητικό μπρίφινγκ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Γιουργκ Βάισγκερμπερ.
Το αν θα εξακολουθήσει να συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα ή όχι, αυτό θα το αποφασίσει το ίδιο το ΔΝΤ μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος.
Βερολίνο: Ούτε προσμένουμε και ούτε θέλουμε τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ
Το Βερολίνο από την πλευρά του «ούτε προσμένει αλλά και ούτε θέλει» τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ, τόνισε ο κ. Βάισγκερμπερ. Σε περίπτωση όμως που αυτό αποφασίσει να μη συμμετέχει σε ένα τρίτο πρόγραμμα, τότε τίθεται το ερώτημα πώς θα αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση η ΕΕ.
Σε κάθε περίπτωση όμως η μη συμμετοχή του ΔΝΤ θα συνιστούσε «σημαντική αλλαγή» του προγράμματος. Και τότε θα έπρεπε ξανά να ερωτηθεί η γερμανική βουλή προκειμένου να δώσει τη συγκατάθεσή της, ανέφερε ο κ. Βάισγκερμπερ. Όπως πρόσθεσε «πρόκειται όμως για ένα υποθετικό ερώτημα» που δεν είναι του παρόντος.
Στην ερώτηση της Deutsche Welle αναφορικά με το τι εννοεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην επίμαχη συνέντευξή του στη Süddeutsche Zeitung όταν λέει ότι σε περίπτωση που αναλάβει τον ρόλο του ΔΝΤ ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ΕΜΣ) τότε θα πρέπει να «εφαρμόζονται αισθητά καλύτερα οι δεσμεύσεις», ο κ. Βάισγκεργκερ δεν θέλησε να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.
Σόιμπλε: Αν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις τότε το τρέχον πρόγραμμα θα τερματιστεί
Στο ερώτημα της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung αν μια αποχώρηση του Δεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα προκαλούσε τριγμούς στην γερμανική πολιτική σκηνή και κυρίως στο εσωτερικό των συντηρητικών κομμάτων, ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε απάντησε: «Δεν θα προκαλέσει προβλήματα, διότι εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας. Σε περίπτωση όμως που δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις από άλλους τότε το τρέχον πρόγραμμα θα τερματιστεί και θα απαιτηθούν νέες διαπραγματεύσεις».
Για μια ακόμα φορά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε ότι οι κανόνες της ευρωζώνης δεν επιτρέπουν σε μια χώρα ή ομάδα χωρών να αναλάβουν τις οικονομικές υποχρεώσεις μιας άλλης, όπως συμβαίνει για παράδειγμα εντός Γερμανίας όπου τα πλούσια κρατίδια στηρίζουν με τα πλεονάσματά τους τα φτωχότερα. Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «επέλεξε έναν μακρύ και επίπονο δρόμο. Το 2015 αποφάσισε να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της ως μέλος της ευρωζώνης και να απορρίψει την εναλλακτική λύση που ήταν η αποχώρηση από το ευρώ. Τώρα εμείς πρέπει από την πλευρά μας να επιμείνουμε στην εφαρμογή των συμπεφωνημένων. Διαφορετικά το ευρώ δεν θα αντέξει στο χρόνο με την υπάρχουσα δομή. Εκτός αυτού θα ενταθούν, με απρόβλεπτες επιπτώσεις, οι αντιστάσεις κατά του ευρώ στο εσωτερικό μιας σειράς από χώρες της ευρωζώνης».
Το Μέγαρο Μαξίμου ερμηνεύει τις δηλώσεις Σόιμπλε
Κατά την προσφιλή τακτική του, το πρωθυπουργικό γραφείο ερμηνεύει τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας με το ακόλουθο non paper:
1. Για πρώτη φορά, δημόσια, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδέχεται ότι «η Ευρωζώνη έχει τα εργαλεία να στηρίξει την Ελλάδα και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ». Άποψη που υποστηρίζει δύο χρόνια τώρα η Ελλάδα.
2. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας στη συνέντευξή του (εφημερίδα Suddeutsche Zeitung) προτείνει η συνέχιση του τρίτου προγράμματος να γίνει από τον ESM. «Αυτό θα μπορούσε να ανατεθεί στον ESM -αφού πρώτα εγκριθεί από τη Bundestag», δήλωσε χαρακτηριστικά. Όσο για τα δημοσιεύματα ότι θα αντιδράσουν βουλευτές του κόμματός του, ο κ. Σόιμπλε είναι κατηγορηματικός: «Δεν θα υπάρξει καμία εσωτερική πολιτική ένταση, παραμένουμε πιστοί στα συμφωνηθέντα». Και στην επιμονή του δημοσιογράφου «ποια θα είναι η αντίδραση στο εσωτερικό του κόμματός σας εάν δεν συμμετέχει το ΔΝΤ;» η απάντηση του κ. Σόιμπλε παραμένει η ίδια: «Δεν υπάρχει καμία εσωτερική αντίδραση, γιατί επιθυμούμε πραγματικά να τηρηθούν οι συμφωνίες».
3. Ο Β. Σόιμπλε πουθενά δεν αναφέρεται σε 4ο Μνημόνιο, αντιθέτως μιλά για τήρηση των συμφωνηθέντων. Κάνει λόγο για “νέο πρόγραμμα”, λόγω της ενδεχόμενης μη συμμετοχής του Ταμείου, που θα υλοποιηθεί μέσω του ESM, αφού πρώτα θα εγκριθεί από τη Bundestag, όπου «δεν θα υπάρχει καμία εσωτερική πολιτική ένταση» καθώς «παραμένουμε πιστοί στα συμφωνηθέντα». Και συνεχίζει ότι «αν αυτά δεν γίνουν σεβαστά από άλλους, τότε το παρόν πρόγραμμα θα τερματιστεί και θα χρειαστούν νέες διαπραγματεύσεις». Ο Β. Σόιμπλε, δηλαδή, επισημαίνει ότι προχωράμε με το παρόν τρίτο πρόγραμμα που έχουμε συμφωνήσει, που θα το υλοποιήσει ο ESM, αν φύγει το ΔΝΤ, και μόνο «αν δεν γίνει σεβαστό από άλλους τότε θα χρειαστούν νέες διαπραγματεύσεις».
4. Πρέπει να επισημανθεί ότι το σημερινό πρόγραμμα είναι, έτσι και αλλιώς, πρόγραμμα του ESM, με το ΔΝΤ σε ρόλο τεχνικού συμβούλου. Με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τις συμφωνίες τον σχεδιασμό και την παρακολούθηση των προγραμμάτων του ESM αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
5. Σημειώνεται ότι αν αποχωρήσει το ΔΝΤ, η δεύτερη αξιολόγηση κλείνει άμεσα χωρίς νέα μέτρα, καθώς σήμερα η αντίθεση είναι δομική ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ.
protothema.gr