ΣΒΗΝΕΙ ΤΙΣ «ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ» ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναγκασμένη να σβήσει όλες τις «κόκκινες» γραμμές που είχε θέσει τους τελευταίους μήνες απέναντι στους εκπροσώπους των δανειστών και να αποδεχθεί τη λήψη νέων επαχθών δημοσιονομικών μέτρων για την περίοδο 2018-2020 είναι πλέον η κυβέρνηση.
Αργά ή γρήγορα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα υποχρεωθεί να δεσμευθεί για νέα μείωση στα αφορολόγητα όρια εισοδήματος των μισθωτών, των συνταξιούχων και των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών και πιθανότατα για περαιτέρω αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ και περικοπές συντάξεων. Οι δανειστές έχουν αποφασίσει να επιβάλουν στην ελληνική πλευρά τις νέες αυτές, επώδυνες για τους Ελληνες πολίτες, αποφάσεις, όπως προκύπτει από τα όσα διαδραματίστηκαν χθες σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον, με τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ε. Τσακαλώτου με τον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Πιερ Μοσκοβισί, τη συνεδρίαση του Euro Working Group και την επίσημη ενημέρωση του τύπου από τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Την ίδια ώρα ξαναχτύπησε ο Βόφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος σε συνέντευξή του δήλωσε ότι εάν δεν συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα τότε θα πρέπει να γίνει νέα διαπραγμάτευση από την αρχή, ενώ απαιτείται έγκριση από το γερμανικό κοινοβούλιο. Ο ίδιος πρόσθεσε πως στη θέση του ΔΝΤ θα μπορούσε να είναι ο Esm αλλά με αυστηρή τήρηση όλων των δεσμεύσεων από την Ελλάδα. Τέλος, προσέθεσε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να εξετάσει το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης εντός του 2017, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων.
Στροφή της Κομισιόν
Τόσο από τα όσα ανέφερε χθες ο αρμόδιος για θέματα οικονομικής πολιτικής επίτροπος της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί όσο και από τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις προκύπτει σαφώς ότι οι λεγόμενοι «θεσμοί» συγκλίνουν σταδιακά σε μια ενιαία γραμμή. Στο πλαίσιο αυτό, οι δανειστές δεν θα διστάσουν να παρατείνουν τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης μέχρι και τον Απρίλιο ή και το καλοκαίρι για να αναγκάσουν την ελληνική πλευρά να αποδεχθεί πλήρως τις νέες απαιτήσεις τους.
Κατ’ αρχήν ο κ. Μοσκοβισί, στη χθεσινή 90λεπτη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο στις Βρυξέλλες, έδειξε ξεκάθαρα ότι δεν είναι σε θέση να προβλέψει πότε θα επανέλθουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των κλιμακίων των «θεσμών» για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την ελληνική πλευρά. Η άρνησή του να προβεί σε συγκεκριμένη εκτίμηση για το πότε θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των «θεσμών» στην Ελλάδα εξέπεμψε ένα σαφές μήνυμα αλλαγής στάσης της Κομισιόν απέναντι στο ελληνικό ζήτημα προς μια κατεύθυνση… αναμονής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γάλλος επίτροπος, ενώ σε προηγούμενες δημόσιες δηλώσεις του το τελευταίο δίμηνο του 2016 χαρακτήριζε εφικτή την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης τον Δεκέμβριο και στη συνέχεια τον Ιανουάριο, χθες δήλωσε ουσιαστικά ότι δεν είναι σε θέση να δεσμευθεί όχι μόνο ως προς τον χρόνο επιστροφής των εκπροσώπων των «θεσμών» στην Αθήνα, αλλά ούτε και για τον χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης. Το γεγονός αυτό δείχνει σαφώς ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μέχρι την επίτευξη συνολικής συμφωνίας.