Τζίρο περίπου 17 δισ. ευρώ έκαναν τα POS το 2016

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
4 Min Read

Τζίρους της τάξεως των 16 – 17 δισ. ευρώ πραγματοποίησαν οι συναλλαγές μέσω POS το 2016, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζιτών. Πρόκειται για τζίρους που αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση κατά 20% από το 2015 και οι οποίοι θα κινηθούν περαιτέρω ανοδικά, καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να διευρύνει την υποχρεωτική χρήση των POS σε κλάδους επαγγελματιών που εμφανίζουν υψηλά ποσοστά απόκρυψης του πραγματικού τους εισοδήματος όπως γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι και υδραυλικοί.

-Advertisement-

Όπως έγραψε χθες το Capital.gr, πρόκειται για εισήγηση υπηρεσιακών παραγόντων στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ως πρώτο βήμα για τη σταδιακή εγκατάσταση POS σε όλο το φάσμα της αγοράς, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο για την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών στην αγορά που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, τα τερματικά αποδοχής καρτών υπολογίζονται για το τέλος του 2016 μεταξύ 270.000 και 300.000 έναντι 220.000 το 2015 και 130.000 το 2014. Για το 2017, η προοπτική με βάση τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για διεύρυνση της χρήσης των POS, είναι τα εγκατεστημένα τερματικά να αυξηθούν σε 450.000.

Η αύξηση των πληρωμών με κάρτες και η χρήση POS, αποτέλεσε θετική… παρενέργεια των capital controls και μέσω αυτής επιδιώκεται πλέον η πάταξη της φοροδιαφυγής ή ακριβέστερα, η αύξηση των δημοσίων εσόδων (αφού ακόμη και με υποχρεωτικά POS, η υπερφορολόγηση αυξάνει τα κίνητρα και τις τεχνικές που μπορεί να επινοηθούν για την απόκρυψη εισοδημάτων).

- Advertisement -

Μέχρι στιγμής, δεκαοκτώ μήνες μετά την επιβολή των capital controls, η χρήση των καρτών από 6% των συνολικών πληρωμών της Οικονομίας, έχει ξεπεράσει το 10%, αν και εξακολουθεί να υπολείπεται σημαντικά της υπόλοιπης Ευρώπης. Μάλιστα, για πρώτη φορά το 2015, με την επιβολή των capital controls, ο τζίρος των χρεωστικών καρτών ξεπέρασε τον τζίρο των πιστωτικών καρτών και πλέον είναι 1,5 – 2 φορές υψηλότερος από τον τζίρο των πιστωτικών.

Παρά την εκρηκτική αύξηση της χρήσης του πλαστικού χρήματος, πάντως, η Ελλάδα συνεχίζει να έχει το υψηλότερο ποσοστό χρήσης μετρητών μεταξύ των 28 χωρών της Ευρώπης.

-Advertisement-
=Advertisement=

Η διεθνής εμπειρία δείχνει πως η αυξημένη χρήση καρτών συμβάλλει σημαντικά στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Στην χώρα μας, το μέγεθος της παραοικονομίας εκτιμάται στο 25% του ΑΕΠ δηλαδή περίπου 40 δισ. ευρώ. Όπως εκτιμάται, μία μείωσή της κατά 20%, δηλαδή κατά 5 δισ. ευρώ, θα μπορούσε να επιφέρει επιπλέον έσοδα πάνω από 1 – 2 δισ. ευρώ ετησίως (ΦΠΑ, φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων).

Η υποχρεωτική διεύρυνση του πλαστικού χρήματος και της χρήσης των POS, πάντως, βρίσκει ισχυρό αντίλογο στο ύψος των προμηθειών που χρεώνουν οι τράπεζες.

Από την πλευρά τους, οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι αναφορικά με το επίπεδο των τραπεζικών προμηθειών εκκαθάρισης συναλλαγών καρτών πληρωμών, η ελληνική αγορά είναι καλά τιμολογημένη σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως αναφέρουν, οι προμήθειες εκκαθάρισης καρτών στην Ελλάδα κινούνται σήμερα περίπου στο 1% (με πτωτικές τάσεις), ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά μ.ο. στο 1% – 1,3% και στις ΗΠΑ στο 1,3% – 1,8%, παρότι ο τζίρος και ο αριθμός των συναλλαγών είναι σημαντικά χαμηλότερος στην Ελλάδα. Ενδεικτικά, σήμερα σε κάθε Έλληνα πολίτη αντιστοιχούν 10 – 15 συναλλαγές με κάρτες πληρωμών (εξαιρουμένων των αναλήψεων μετρητών), ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση πάνω από 100.

Επιπλέον, είναι σίγουρο ότι η αύξηση της χρήσης των καρτών και οι συνθήκες πλήρους ανταγωνισμού θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στη συνεχή μείωσή τους. Από τις μειώσεις αυτές θα ωφεληθούν πρωτίστως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα προμηθειών (σε σύγκριση με τις μεγάλες αλυσίδες) και για τις οποίες οι τράπεζες ήδη προσφέρουν κίνητρα για την αύξηση της αποδοχής καρτών ως μέσο συναλλαγής.

 

Πηγή

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *