Το πρόγραμμα της ΔΕΗ για τακτοποίηση των οφειλών έληξε επίσημα στις 30 Δεκεμβρίου, σιωπηρά ωστόσο παρατείνεται έως τις 6 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με όσα ισχύουν η αποπληρωμή χρεών γίνεται σε 36 δόσεις με ελάχιστη μηνιαία καταβολή τα 10 ευρώ.
Όπως προκύπτει, ένας στους τρεις μικροοφειλέτες διακανόνισαν τα χρέη τους στη ΔΕΗ. Περισσότερα ωστόσο από 1 εκατ. νοικοκυριά που δεν εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 36 δόσεων εξακολουθούν να έχουν οφειλές προς την εταιρία στην πλειοψηφία τους έως 500 ευρώ.
Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις δεν τελειώνουν εδώ. Νέα χείρα βοηθείας ετοιμάζεται να τείνει η ΔΕΗ στους καταναλωτές που αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριαμούς τους.
Μεταξύ άλλων εξετάζονται:
-Ρυθμίσεις με μηνιαίες δόσεις πολλών ταχυτήτων, 18,24 ή 36 ανάλογα με το ύψος των χρεών και την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη.
-Κίνητρα σχεδιάζεται να δοθούν και σε όσους έχουν απλήρωτα τιμολόγια ενδεχομένως έως 1.000 ευρώ.Υπάρχουν μάλιστα σκέψεις για πάγωμα των ληξιπρόθεσμων χρεών και μείωσής τους, προϋπόθεση ο οφειλέτης να είναι συνεπής στην πληρωμή των λογαριασμών που τρέχουν.
-Βonus έκπτωσης μελετάται και για όσους πελάτες προπληρώσουν την ετήσια αξία κατανάλωσης ρεύματος.
Ο Μανώλης Παναγιωτάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ δηλώνει ότι το πρόγραμμα διακανονισμών έχει μέχρι στιγμής αποδώσει ικανοποιητικά. Ήδη έχουν ενταχθεί σ’ αυτό 600.000 πελάτες μας, έχοντας διακανονίσει οφειλή για ηλεκτρική ενέργεια της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 70% των δυναμένων να ρυθμιστούν οφειλών.
Ο προεδρος της εταιρείας διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κατάρρευσης της ΔΕΗ το 2017, καθώς έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας. Διατυπώνει παράλληλα την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τον ΑΔΜΗΕ.
Το τίμημα των 320 εκατ. αντιστοιχεί σε αποτίμηση 1,33 δις ευρώ δηλαδή 40% πάνω από τη λογιστική αξία του ΑΔΜΗΕ, και σε αξία της εταιρείας 1,7 δισ.ευρώ. Αυτό μας προκάλεσε καταρχάς ανακούφιση με δεδομένο το ελάχιστο διάστημα που είχαμε στη διάθεσή μας για το διαγωνισμό, και τον περιορισμό από το νόμο των συμμετεχόντων μόνο μεταξύ Διαχειριστών με Ευρωπαϊκή παρουσία.
Πηγή: EΡT1