Δεν θα συνεκδικαστούν στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου οι αιτήσεις αναίρεσης κατά των εφετειακών αποφάσεων που αφορούν την έκδοση των 8 Τούρκων, οι οποίοι μια ημέρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στη γείτονα χώρα προσγειώθηκαν με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, καθώς η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου απέρριψε το αίτημα των συνηγόρων τους. Έτσι, τελικά οι αιτήσεις αναίρεσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών θα συζητηθούν στα Ποινικά Τμήματα του Αρείου Πάγου στις 10,11 και 13 Ιανουαρίου 2017.
Οι συνήγοροι των 8 Τούρκων, Χρίστος Μυλωνόπουλος και Όμηρος Ζέλιος, ζητούσαν να συνεκδικαστούν οι αναιρέσεις των 8, επικαλούμενοι μεταξύ των άλλων, ότι αυτό πρέπει να γίνει για την ορθή ανάδειξη της αποδεικτικής διαδικασίας, την διευκόλυνση των μαρτύρων και των δικηγόρων, την αποφυγή έκδοσης αντιφατικών αποφάσεων, από διαφορετικά Ποινικά Τμήματα του Αρείου Πάγου, κ.λπ.
Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, είχε εκδώσει αντίθετες αποφάσεις ως προς την έκδοση των 8 στην Τουρκία. Δύο διαφορετικές συνθέσεις του δικαστικού συμβουλίου αποφάσισαν ομόφωνα οι πέντε Τούρκοι αξιωματικοί να μην εκδοθούν. Αντίθετα, άλλη σύνθεση του δικαστικού συμβουλίου έκρινε ότι οι τρεις πρέπει να εκδοθούν. Για τις δύο πρώτες περιπτώσεις ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Αντώνης Λιώγας άσκησε εφέσεις. Ο Λιώγας υποστήριξε ότι το Συμβούλιο Εφετών «έσφαλε περί την εκτίμηση των αποδείξεων» και ότι οι πέντε Τούρκοι έπρεπε να εκδοθούν στη γείτονα χώρα.
Το τουρκικό κράτος εκζητά τους 8 αξιωματικούς προκειμένου να δικαστούν για τα αδικήματα: α) της παράβασης του τουρκικού Συντάγματος με βία και καταναγκασμό, β) της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, γ) του εγκλήματος κατά του νομοθετικού οργάνου και κατά της κυβέρνησης και δ) κατά της διακεκριμένης αρπαγής (ελικοπτέρου), από κοινού από περισσότερα από ένα άτομα και με όπλο κατά τις νυκτερινές ώρες.