Κι όμως η κατάθλιψη δεν οφείλεται μόνο σε προβλήματα στις σχέσεις ή στον τρόπο ζωής, αλλά και στη διατροφή. Μάλιστα η έλλειψη ορισμένων συστατικών από τη διατροφή μας μπορεί να οδηγήσει ή να επιδεινώσει την κατάθλιψη ή τις διαταραχές διάθεσης. Ας δούμε ποιες είναι αυτές:
Ωμέγα -3 λιπαρά οξέα. Στην κατάθλιψη είναι πιθανό να συμβάλλει η έλλειψη σε ωμέγα 3 και ωμέγα 6 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται σε ξηρούς καρπούς, στο λιναρόσπορο και σε λιπαρά ψάρια, όπως το σκουμπρί.
Αμινοξέα. Είναι σημαντικά για τη λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς ο εγκέφαλος τα χρησιμοποιεί για την παραγωγή νευροδιαβιβαστών. Η έλλειψή τους ενδέχεται να προκαλεί έλλειψη συγκέντρωσης και «πεσμένη» διάθεση. Αμινοξέα βρίσκει κανείς στο κρέας, τα αυγά, τα φασόλια, τους σπόρους και τους ξηρούς καρπούς.
Βιταμίνη D. Πρόκειται για μια σημαντική ουσία τόσο για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος όσο και για την υγεία των οστών και του εγκεφάλου. Εκτός αυτού η έλλειψή της σχετίζεται με ψυχικές διαταραχές και με μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης.
Ιώδιο. Η έλλειψη ιωδίου, που είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδή αδένα, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία του οδηγώντας σε κατάθλιψη.
Βιταμίνη Β. Και η έλλειψη του συμπλέγματος των βιταμινών Β συνδέεται με διαταραχές τη διάθεσης, όπως η κατάθλιψη. Πηγές βιταμίνης Β είναι το κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά, το ψάρι και το γάλα.
Σελήνιο. Και το σελήνιο είναι αναγκαίο για την καλή λειτουργία του θυρεοειδούς. Σελήνιο θα βρείτε στο καστανό ρύζι, στους ηλιόσπορους, στο μπρόκολο, στο σπανάκι και στο λάχανο.
Φυλλικό οξύ. Τα χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέως μπορούν να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των αντικαταθλιπτικών. Πηγές φυλλικού οξέως είναι τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια και τα εσπεριδοειδή.