Δύο ή και περισσότερες μέρες μπορεί να περιμένει ένα ασθενής προκειμένου να βρεθεί το φάρμακο που του έχει συνταγογραφηθεί.
Το 25% των Ελλήνων που επισκέπτεται ένα φαρμακείο, διαπιστώνει ότι το φάρμακο που του έχει «γράψει» ο γιατρός του δεν είναι διαθέσιμο, σύμφωνα με την έρευνα“Υγεία και Ευημερία” της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Όπως προκύπτει από την έρευνα, στις περισσότερες περιπτώσεις και συγκεκριμένα 6 στις 10, ο ασθενής θα περιμένει κατά μέσο όρο δύο μέρες προκειμένου ο φαρμακοποιός να εξασφαλίσει τη συγκεκριμένη θεραπεία, ενώ μόλις το 25% των ασθενών εξυπηρετείται από το φαρμακείο του μέσα στην ίδια μέρα. Ένα πολύ μικρό ποσοστό δεν καταφέρνει να βρει το σκεύασμα του, ενώ 1 στους 10 απευθύνεται σε κάποιο άλλο φαρμακείο.
Τα συμπεράσματα αυτά, παρουσίασε μεταξύ άλλων, ο κ. Αντώνης Χαρώνης, Οικονομολόγος της υγείας και Ερευνητής της ΕΣΔΥ, στην ομιλία του «Χρήση φαρμακευτικής περίθαλψης του πληθυσμού: Συνήθειες, Συσχετίσεις και Συμμόρφωση» στο πρόσφατο συνέδριο της Σχολής. Σημειώνεται ότι η έρευνα διεξήχθη από τη GPO την προηγούμενη Άνοιξη σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.003 ατόμων και δείχνει σε πρώτο επίπεδο ότι οι πολίτες που κατανάλωσαν φάρμακα για αντιμετώπιση προβλήματος υγείας το πρώτο τρίμηνο του 2016, παρουσιάζουν αύξηση της τάξης των τριών ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 2015. Η αύξηση αφορά κυρίως σε φάρμακα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση προβλημάτων του καρδιολογικού, του ενδοκρινολογικού, του ορθοπεδικού, του πνευμονολογικού και του γαστρεντερολογικού συστήματος.
Αποτελέσματα της έρευνας
Πέρα από τις δυσκολίες εξασφάλισης φαρμάκων, η έρευνα δείχνεις ότι από το 57% των ερωτώμενων οι οποίοι και είχαν καταναλώσει φάρμακα εντός των τελευταίων 3 μηνών, 4 στους 10 χρήστες φαρμάκων (39%) ανήκαν στο ηλικιακό φάσμα 25-55 ετών, ενώ 3 στους 10 (35%) ήταν άνω των 65 ετών. Επτά στους 10 είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος μεγαλύτερο του 25, ήταν δηλαδή είτε υπέρβαροι είτε παχύσαρκοι και επίσης 7 στους 10 είχαν κάποιο χρόνιο νόσημα.
Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό εκείνων που λαμβάνουν φάρμακα αυξήθηκε, η διάρκεια ωστόσο λήψης των φαρμάκων έχει μειωθεί, αφού από το 75% των ατόμων που έκαναν λήψη φαρμακευτικής αγωγής για περισσότερους από 6 μήνες το 2015, το ποσοστό έχει πέσει στο68,9%. Σχεδόν καθολική αποδεικνύεται πάντως η συνεχόμενη λήψη φαρμάκων στις ηλικίες άνω των 55 ετών και στους διαγνωσμένους με χρόνια προβλήματα υγείας, καθώς και στους παχύσαρκους.
Η έρευνα δείχνει επίσης ότι ο γιατρός αποτελεί τον κύριο παράγοντα επιλογής φαρμάκου (95,6%) και 6 στους 10 χρήστες φαρμάκων δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι από τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν. Από την άλλη μεριά όμως, επίσης οι 6 στους 10δενσυμμορφώνονται απόλυτα με τη φαρμακευτική τους αγωγή.
Από τους ερωτώμενους προέκυψε ότι το 26,5% ξεχνάει κάποιες φορές να παίρνει τα φάρμακά του ενώ το 16,7% το αμελεί. Επίσης το 39,2%των ανθρώπων που λαμβάνουν φάρμακα σταματά τη λήψη τους όταν αισθανθεί χειρότερα, ενώ το 19,8% κάνει ακριβώς το ίδιο όταν όμως αισθάνεται καλύτερα.
Συνταγογράφηση
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν και οι απαντήσεις σχετικά με το αν τα φάρμακα που αγοράστηκαν το τελευταίο μήνα ήταν συνταγογραφούμενα ή όχι. Ειδικότερα από το σύνολο των Ελλήνων που αγόρασαν εξεταζόμενο διάστημα κάποια φάρμακα, το 65,7% ήτανσυνταγογραφούμενα και το 22,8% φάρμακα που δεν είχαν συνταγογραφηθεί, ενώ το 11,5% αγόρασε και συνταγογρφημένα και μη.
Βασικός λόγος αγοράς φαρμάκων χωρίς να τα καλύψει ο ασφαλιστικός φορέας ήταν το γεγονός ότι έτσι και αλλιώς τα συγκεκριμένα σκευάσματα δεν καλύπτονταν από αυτόν (38,9%). Όμως 3 στους 10 ερωτώμενους (30,5%) ανέφερε ότι ο λόγος ήταν η αποφυγή της επίσκεψης σε γιατρό που θα επιβάρυνε επιπλέον το κόστος. Επίσης το 13,1% ανέφερε ότι το πρόβλημα δεν ήταν σοβαρό και ζητούσε μια γρήγορη ανακούφιση από το φαρμακοποιό, ενώ το 10% σημείωσε ότι δεν είχε χρόνο να επισκεφτεί γιατρό. Μόλις το 6,2% ανέφερε ότι δεν είχε ασφάλιση και το 1,3% ότι δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στο κόστος.
Ακόμη η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών (98,3%) που συμμετείχε στην έρευνα ανέφερε ότι έλαβε απόδειξη για τα φάρμακα που αγόρασε. Ο δε, Μέσος Όρος δαπάνης των ερωτώμενων για αγορά φαρμάκων από την τσέπη τους επειδή δεν τα καλύπτει ο ασφαλιστικός φορέας είναι 21,1 ευρώ και για συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων που συνταγογραφήθηκαν μέσω του ασφαλιστικού ταμείου είναι 29 ευρώ.
Γενόσημα
Τέλος όσο αφορά στα γενόσημα, η μελέτη δείχνει ότι 8 στους 10 Έλληνες (80,3%)γνωρίζουν τι είναι τα γενόσημα. Όμως η γνώση αυτή είναι ελλιπής καθώς το 54,6% τα θεωρεί λιγότερο ασφαλή σε σχέση με τα πρωτότυπα φάρμακα και επίσης το 51,1% θεωρεί ότι είναι λιγότερο αποτελεσματικά. Μάλιστα το 60,8% των ερωτώμενων αναφέρει ότι δεν θα δέχονταν ο φαρμακοποιός να τους δώσει γενόσημο αντί για πρωτότυπο στη λογική ότι αυτό είναι ακριβώς το ίδιο αλλά φθηνότερο.