Προκαταβολή φόρου για τους αγρότες – Τι θα πληρώσουν

Ράνια Κάλδου
By Ράνια Κάλδου Add a Comment
5 Min Read

Η συντριπτική πλειονότητα των αγροτών δεν θα πληρώσει αυξημένη προκαταβολή φόρου για τα εισοδήματα του 2016, αλλά θα έχει και επιστροφή της προκαταβολής φόρου του προηγούμενου έτους, αναφέρει με δήλωσή της η υφυπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε δημοσιεύματα του τύπου.

-Advertisement-

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος αναφέρει ότι πάνω από το 90% των αγροτών, που δηλώνουν αγροτικό εισόδημα έως 8.500 ευρώ, θα πάρουν επιστροφή προκαταβολής φόρου και ότι όσοι δηλώνουν παραπάνω, έως 12.000 ευρώ, θα πληρώσουν προκαταβολή μικρότερη από την προηγούμενη χρονιά.

Η ανακοίνωση της κυρίας Παπανάτσιου

«Για τη συντριπτική πλειονότητα των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών όχι μόνο δεν θα υπάρξει αυξημένη προκαταβολή φόρου για τα εισοδήματα του 2016 αλλά θα πάρουν και επιστροφή της προκαταβολής φόρου του προηγούμενου έτους.

- Advertisement -

Για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες η μείωση φόρου που ισχύει από φέτος είναι από 1.900 έως 2.100 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων. Δηλαδή το αφορολόγητο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες κυμαίνεται από 8.636,40 έως 9.545,50 €.

Αντίθετα με τους ισχυρισμούς ορισμένων σημερινών δημοσιευμάτων, η προκαταβολή φόρου υπολογίζεται μετά την μείωση φόρου στο καθαρό αγροτικό εισόδημα και όχι πριν από αυτή. Συνεπώς οι υπολογισμοί που έχουν κάνει είναι λανθασμένοι.

Σε περίπτωση που δεν προκύπτει φόρος εισοδήματος, δηλαδή για καθαρό αγροτικό εισόδημα χαμηλότερο ή ίσο με το αφορολόγητο όριο, είναι αυτονόητο ότι δεν υπολογίζεται προκαταβολή.

-Advertisement-
=Advertisement=

Για όσες περιπτώσεις προκύπτει φόρος για καταβολή (εννοείται μετά την μείωση φόρου) τότε οφείλεται προκαταβολή που ανέρχεται στο 100% του φόρου. Αλλά για τα εισοδήματα του έτους 2016 θα αφαιρεθεί η προκαταβολή του έτους 2015 που έχει υπολογιστεί με 75%.

Αυτό σημαίνει ότι ένας κατά κύριο επάγγελμα αγρότης με καθαρό αγροτικό εισόδημα 9.000 ευρώ και δύο παιδιά το 2016 θα λάβει ως επιστροφή φόρου ολόκληρη την προκαταβολή που κατέβαλε πέρυσι. Από τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων του έτους 2015 στην περίπτωση αυτή ανήκει το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. Αλλά και ένας αγρότης που είχε καθαρό αγροτικό εισόδημα 19.000 ευρώ και τις δύο χρονιές, θα πληρώσει φόρο κατά 290 ευρώ χαμηλότερο (2180 ευρώ φέτος έναντι 2470 ευρώ πέρυσι) ενώ η προκαταβολή φόρου θα ανέλθει στα 327,50 ευρώ μετά τον συμψηφισμό της προκαταβολής για τα περυσινά εισοδήματα».

Η δήλωση του κ. Αποστόλου

«Συνεχίζεται, μέσω δημοσιευμάτων αλλά και δηλώσεων στελεχών της αντιπολίτευσης, μια προσπάθεια παραπλάνησης των αγροτών, ότι δήθεν θα έχουν μεγάλη φορολογική επιβάρυνση και θα κληθούν να καταβάλλουν υψηλές προκαταβολές, με βάση το νέο φορολογικό καθεστώς.

Η αλήθεια όμως βρίσκεται στον αντίποδα, ακριβώς, όσων προπαγανδίζουν τα χαλκεία: Σύμφωνα με τα στοιχεία που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, κατά το φορολογικό έτος 2016 που θα εκκαθαριστεί το 2017, οπότε και θα εφαρμοστεί το νέο καθεστώς, πάνω από το 90% των αγροτών – εκείνοι δηλαδή που δηλώνουν αγροτικό εισόδημα μέχρι 8500 ευρώ – όχι μόνον δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ φόρο, όχι μόνον δεν θα πληρώσει προκαταβολή φόρου, αλλά θα πάρει και επιστροφή προκαταβολής φόρου, μικρότερη ή μεγαλύτερη! Αλλά και όσοι δηλώνουν μέχρι 12.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα θα πληρώσουν προκαταβολή μικρότερη από την προηγούμενη χρονιά.

Για τους ψευδολόγους και προπαγανδιστές ισχύει το κλασσικό δόγμα: Όταν η πραγματικότητα δεν συμβαδίζει με τις επιθυμίες μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα… Όμως η επίμονη προσπάθεια παραπλάνησης των ανθρώπων της υπαίθρου, πέραν του να είναι εξοργιστική, είναι και επικίνδυνη. Αποκαρδιώνει τους αγρότες μας και σπέρνει την απογοήτευση για το μέλλον, τη στιγμή που όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αγροτικός τομέας αντέχει στην κρίση, βελτιώνει τα μεγέθη του και έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει πράγματι το βασικό πυλώνα μιας νέας αναπτυξιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας».

 

πηγη-Enikonomia.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *