Το εργασιακό καθεστώς και το υπερταμείο για τις αποκρατικοποιήσεις θα είναι τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν σήμερα τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Η Αθήνα προτάσσει μεταξύ άλλων τα θετικά στατιστικά στοιχεία για τους ρυθμούς ανάπτυξης.
«Δεν θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου,Χριστόφορος Βερναρδάκης.
Οξεία αντιπαράθεση κυβέρνησης -ΝΔ με φόντο την άνοδο κατά 1,5% που κατέγραψε το ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο του έτους.
«Όσο η οικονομία ανακάμπτει, τόσο καταρρέει το σχέδιο της ΝΔ που επενδύει στην καταστροφή», ανακοίνωσε το Μαξίμου.
Νωρίτερα, η αξιωματική αντιπολίτευση κάλεσε την κυβέρνηση «να μην πανηγυρίζει» και απέδωσε την άνοδο στο γεγονός ότι το περυσινό γ’ τρίμηνο ήταν «καταστροφικό εξαιτίας της πολιτικής της».
Σημάδια ανάκαμψης και εικόνα ομαλοποίησης της οικονομίας καταγράφει και ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του.
Οι επαφές των επικεφαλής των κλιμακίων θα διαρκέσουν περίπου μία εβδομάδα και η κυβέρνηση επιζητεί να υπάρξει μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) έως το Euro Working Group στις 28 Νοεμβρίου, προκειμένου μετά το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να ληφθούν οι αποφάσεις για τη διευθέτηση του χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Οι σημερινές συναντήσεις έχουν ως εξής:
11:00-12:30 Επισκόπηση.
17:00-18:00 Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας.
18:00-19:00 Αγορά εργασίας.
«Η ενδιάμεση έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία «φωτίζει» μία πλευρά της εργασιακής ζούγκλας, που έχουν επιβάλει τα μνημονιακά μέτρα και οι νόμοι των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας, επισημαίνοντας ότι, «ενόψει της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, η επανάκτηση βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, η ισχύς και η επέκταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, η καταπολέμηση της μαύρης και αδήλωτης εργασίας, αποτελούν βασικές προτεραιότητες του υπουργείου».
Το υπουργείο Εργασίας, τονίζει ότι, «σε αυτή την προσπάθεια, αποτελεί βασική επιλογή η σύγκρουση με τις αιτίες και τους παράγοντες που έχουν διαμορφώσει συνθήκες εργασιακής ζούγκλας και ανασφάλειας».