Ζάκυνθος: Στο σκαμνί 7 άτομα που ήθελαν να πουλήσουν το… «Ναυάγιο»

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
5 Min Read
Επτά άτομα αναμένεται να διωχθούν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για καταπάτηση περίπου 15 χιλιάδων στρεμμάτων στη Ζάκυνθο (συμπεριλαμβάνεται και το Ναυάγιο), μια υπόθεση που θυμίζει έντονα την Αιξωνή… Η υπόθεση παίρνει και μυθιστορηματικές διαστάσεις, αφού ένα από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα έχει καταγωγή από τον Λίβανο, και μάλιστα εμφανίζεται ως εκπρόσωπος ομίλου από τη Βηρυτό και αγοραστής παράλληλα της έκτασης, που φαίνεται ότι είναι δασική, έναντι του τιμήματος των 9 εκατομμυρίων ευρώ.
Τα πρόσωπα που επιχείρησαν να αγοράσουν έκταση-φιλέτο του νησιού με μη σύννομες ενέργειες, όπως περιγράφουν οι οικονομικοί εισαγγελείς, κινδυνεύουν τώρα να βρεθούν κατηγορούμενοι. Μαζί τους και δικηγόροι και συμβολαιογράφος, αλλά και τοπογράφοι μηχανικοί, οι οποίοι παρουσίασαν ψευδή απεικόνιση.
Παραγγελία για άσκηση ποινικής δίωξης για βαριά κακουργήματα με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος έδωσε ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Γαληνός Μπρης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και στην παραγγελία του περιγράφει συνθήκες απάτης που θυμίζουν κινηματογραφική ταινία.
Η έρευνα, πάντως, προκλήθηκε μετά από μηνυτήρια αναφορά της Μητρόπολης Ζακύνθου, η οποία επίσης αμφισβητεί ένα μέρος της έκτασης και διεκδικεί επίσης μέρος της… Τον Φεβρουάριο εκδικάζεται στο Πολυμελές Πρωτοδικείο και αγωγή εναντίον αγοραστή και πωλητή, επίσης της Μητρόπολης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη μηνυτήρια αναφορά του νομικού εκπροσώπου της Μητρόπολης, Διονύση Γκούσκου, η έρευνα εντόπισε πολλές παρανομίες και απάτες στη διαδικασία που ακολουθήθηκε για μια έκταση που, εκτός των άλλων, είναι και δασική.
Η παραγγελία εναντίον των επτά προσώπων αφορά τα κακουργήματα της ψευδούς βεβαίωσης σε βάρος του Δημοσίου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος, της ηθικής αυτουργίας για την ψευδή βεβαίωση, επίσης με τις επιβαρυντικές, της κακουργηματικής απάτης σε βάρος του Δημοσίου (με τις επιβαρυντικές του 1608/1950), αλλά και πολλές παραβάσεις του Δασικού Κώδικα.
Αίσθηση προκαλεί η συμμετοχή στην απάτη, κατά τη δικογραφία, συμβολαιογράφου η οποία εμφανίζεται τον Μάιο του 2014 να συντάσσει πωλητήριο με το οποίο μεταβιβάζεται τεράστια παραθαλάσσια έκταση, δασική, εκτός σχεδίου, στη δυτική πλευρά του νησιού, με έκταση ακριβώς 14.378 στρεμμάτων. Η έκταση πωλείται από συνταξιούχο (Ν. Χ.) κάτοικο Κυψέλης, σε εταιρεία real estate με έδρα την Αθήνα και διευθύνουσα τη γυναίκα από τη Βηρυτό, Τζ. Μπρε. Γ…, κάτοικο Βούλας. Κύριος μέτοχος της αγοράστριας εταιρείας εμφανίζεται πρόσωπο, επίσης από τον Λίβανο, το οποίο φαίνεται να κατέχει στη χώρα μας τουλάχιστον άλλες επτά εταιρείες.
Η μηνυτήρια αναφορά αναφέρει σημεία και τέρατα για την έκταση, που πουλήθηκε το 2014, αφού, όπως φαίνεται, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες (Δασαρχείο, Πολεοδομία, τεχνικές Υπηρεσίες Δημοσίου, Δήμου κ.λπ.) χειρίστηκαν τη συγκεκριμένη περιοχή ως κοινόχρηστη, μη ζητώντας φυσικά άδεια από τον πωλητή…
Το Δασαρχείο μάλιστα χαρακτήριζε την έκταση ως δημόσια δασική διακατεχόμενη έκταση. Ο πωλητής επικαλούνταν κληρονομητήριο γυναίκας που είχε συγγενική σχέση μαζί του, θείας του, αλλά στην αποδοχή κληρονομιάς αναγράφονται μόνο 70 στρέμματα, και όχι χιλιάδες στρέμματα, που «πουλήθηκαν».
Στη συνέχεια «διόρθωσε», και μάλιστα αυθημερόν, με τη σύνταξη του συμβολαίου, την αποδοχή, συμπεριλαμβάνοντας και άλλα στρέμματα.
Φυσικά αναφέρεται η ύπαρξη δυο Μονών Αναφωνήτριας (εκεί μόνασε ο Αγιος Διονύσιος) και Αγίου Γεωργίου Κρημνών (διοικητικά υπάγονται στη Μητρόπολη Ζακύνθου), ιστορικών μάλιστα, οι εκπρόσωποι των οποίων πληροφορήθηκαν με έκπληξη τη σύνταξη του πωλητηρίου, αφού δεν είχε ποτέ πριν διεκδικηθεί η έκταση που τις στεγάζει. Μάλιστα, οι εκτάσεις αυτές χαρακτηρίζονται ως «ξέφωτα».
Και το μυθιστόρημα συνεχίζεται. Μετά την πώληση διεδόθη τεχνηέντως ότι πίσω από την πώληση βρίσκεται σοβαρός επενδυτής, ο εμίρης του Κατάρ. Αυτό προκάλεσε ανακοίνωση της πρεσβείας του Κατάρ στην Αθήνα, που καταγγέλλει την προσπάθεια τον τελευταίο καιρό επιτήδειων να στήνουν εταιρείες και να υπόσχονται σε Ελληνες δουλειά στο Κατάρ.
Σήμερα όμως η παραγγελία Μπρη περιγράφει πως και η συμβολαιογράφος εμπλέκεται στο στήσιμο της κομπίνας, αντιμετωπίζει και εκείνη κακουργηματικές διώξεις, και πώς στήθηκε από κοινού η απάτη με τη συμμετοχή προσώπων από τον Λίβανο ως την Αθήνα.
Φυσικά το φιλέτο ήταν στη Ζάκυνθο, σε μια περιοχή που είναι και ιστορικής αξίας. Από την πλευρά της Μητρόπολης καταγγέλλεται και η «σπουδή με την οποία υποθηκοφύλακας μετέγραψε τη συγκεκριμένη περιοχή από τον ιδιώτη, που δεν φαίνεται να την κατείχε, σε εταιρεία λιβανέζικων συμφερόντων με έδρα την Αθήνα… ».
Παράλληλα, την ακύρωση του πωλητηρίου ζήτησαν με παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και ιδιώτες, αλλά και εκπρόσωποι του Ελληνικού Δημοσίου. Ουσιαστικά από το Δημόσιο επιχειρείται να διορθωθεί η πλημμελής συμπεριφορά υπαλλήλων του Δημοσίου, οι οποίοι δεν ήλεγξαν τα συμβόλαια για μια ιστορική περιοχή.
Πληροφορίες αργά την Παρασκευή ανέφεραν ότι τελικά ασκήθηκε δίωξη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών.
Πηγή: tovima.gr
-Advertisement-
-Advertisement-
Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *