Έπειτα από περισσότερους από δέκα μήνες πολιτικών διαβουλεύσεων ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος επέστρεψε στην εξουσία με κυβέρνηση μειοψηφίας που θα βρίσκεται στην ουσία στο έλεος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Ραχόι είναι πια κανονικός πρωθυπουργός και την προσεχή Πέμπτη αναμένεται να παρουσιάσει τη νέα κυβέρνηση της χώρας.
Ο Ραχόι έχασε την απόλυτη πλειοψηφία που διέθετε, αφότου έλαβε 170 «ναι», έναντι 111 «όχι», ενώ 68 βουλευτές απείχαν. Πολύ σημαντική για τη νίκη του ήταν και η θετική ψήφος των ακροδεξιών Ciudadanos καθώς και η αποχή των Σοσιαλιστών από την ψηφοφορία.
Η κυβέρνηση μειοψηφίας όμως της οποίας ηγείται, ακριβώς επειδή θα αναλάβει την εξουσία με την ανοχή των Σοσιαλιστών, έχει αμφίβολη διάρκεια καθώς θα πρέπει να συνάψει συμφωνίες με τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να περάσει τα νομοσχέδια που θέλει, σε ένα κατακερματισμένο και εχθρικό κοινοβούλιο.
Ακόμη έχει απέναντί της έναν δύσκολο προϋπολογισμό λιτότητας με περικοπές δημόσιων δαπανών ή πηγές επιπλέον εσόδων, συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ, με βάση τις απαιτήσεις της Κομισιόν.
Νωρίτερα, ο πρώην ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πέδρο Σάντσεθ, είχε ανακοινώσει την παραίτησή του και από τη βουλευτική του έδρα, με τη νύξη ότι πρόκειται να θέσει ξανά υποψηφιότητα για την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος
«Διαφωνώ βαθιά με την ιδέα να καταστεί δυνατή μια κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι», είπε ο Σάντσεθ, σημειώνοντας ότι η απόφασή του οφείλεται στη «ριζική διαφωνία» του με την απόφαση της κεντρικής επιτροπής του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Εξάλλου ο Ραχόι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει και σε πρόωρες εκλογές, σε περίπτωση που δει ότι δεν έχει τα απαραίτητα ερείσματα στη Βουλή.
Στο μεταξύ, χιλιάδες Ισπανοί πολίτες διαμαρτύρονταν έξω από τη Βουλή την ώρα που ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος έπαιρνε την πρωθυπουργία.
Οι διαδηλωτές έκαναν λόγο για «πραξικόπημα της μαφίας» και διαμαρτύρονταν κατά της πολιτικής της λιτότητας.