Απολογισμός, αυτοκριτική και μήνυμα στην Ευρώπη και στο εσωτερικό του κόμματος από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα στην εισηγητική του ομιλία στο 2ο συνέδριο του κόμματος.
Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα κρίσιμο συνέδριο, θέτοντας τα ερωτήματα που θα το απασχολήσουν θέλοντας σε πολλά σημεία να ανεβάσει το ηθικό των συντρόφων του. Η ομιλία του είχε διαρκείς αιχμές για τα κομμάτια του κόμματος που μιλούσαν ή και τώρα μπορεί να έχουν δεύτερες σκέψεις για την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα ενώ εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει σε αλλαγές στο εσωκομματικό πεδίο.
Απολογιστικός ο Πρωθυπουργός
Απολογιστικός στο πρώτο μέρος της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ανέλυσε τα δεδομένα της δύσκολης συμφωνίας και της υπογραφής του 3ου μνημονίου ισχυριζόμενος πως απέναντι υπήρχε η καταστροφή. Πολλές ήταν οι αναφορές και οι αιχμές – χωρίς να την κατονομάζει- στη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
«Το κόμμα και ο λαός έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν μάχες σκληρές και άνισες. Περάσαμε από συμπληγάδες αλλά μείναμε όρθιοι. Πιο έμπειροι, πιο ετοιμοπόλεμοι και πιο δυνατοί» ανέφερε αρχικά ο Αλ. Τσίπρας.
«Εκτός από την αριστερά της απόδρασης και του εθνικού απομονωτισμού, υπάρχει και η αριστερά που δεν φοβάται να μπει στη φωτιά. Η Αριστερά που δεν διστάζει να αναλάβει το ιστορικό καθήκον. Έχουμε υποχρέωση να μην παρατήσουμε αυτόν τον αγώνα. Είναι ιστορική υποχρέωση. Και θα τον κερδίσουμε.» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Τόνισε πως ο πολιτικός ορίζοντας του κόμματος είναι η σωτηρία των κοινωνικά αδυνάμων και ο κοινωνικός ανασχηματισμός. «Δεν μπορεί όμως να οικοδομηθεί στα ερείπια, στα αποκαΐδια είτε πολυετών προγραμμάτων νεοφιλελεύθερου σοκ, όπως το πείραμα του ΔΝΤ στην Ελλάδα το 2010, είτε πυρηνικής καταστροφής με κατάρρευση τραπεζών και έξοδο από Ευρωζώνη και ΕΕ που δεν επιλέξαμε τον Ιούλιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τα ερωτήματα του Συνεδρίου
Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα κρίσιμα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει το 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι Αριστερή ριζοσπαστική πρόταση η πρόταση εξόδου από την Ευρωζώνη; Έχει δικαίωμα η αριστερά να επιλέγει πότε θα διακυβερνήσει; Είναι ρεαλιστικό και εφικτό ένα σχέδιο εξόδου, εντός προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής; Υπάρχει περιθώριο συμμαχιών, πεδίο σύγκλισης με την Κεντροαριστερά;» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για έναν μελετημένο πόλεμο φθοράς με διαρκής εκβιασμό τη χρηματοπιστωτική ασφυξία. «Απέναντί μας ήταν όχι μόνο οι θεσμοί, αλλά ολόκληρο το παλιό πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα και το σύνολο των συστηματικών ΜΜΕ. Θεσμούς, φορείς εργοδοτών, παραδομένα συνδικάτα που δεν υπερασπίστηκαν την ίδια τους την τάξη. Είχαμε μαζί μας όμως την βαθιά πίστη και την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Ακόμα και όταν ο εκβιασμός έφτασε στο απόγειό του με το κλείσιμο των τραπεζών έδωσε αποστομωτική απάντηση στο δημοψήφισμα» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.
«Δεν δειλιάσαμε ούτε στιγμή ακόμα και να φτάσουμε στα άκρα. Ακόμα και σε στάση πληρωμών προς τους δανειστές. Πήγαμε μέχρι εκεί που καμιά κυβέρνηση δεν θα επέλεγε να πάει. Πήγαμε ως εκεί μόνο και μόνο να κάνουμε το μοναδικό πράγμα που είχαμε στο μυαλό μας και ήταν να τιμήσουμε τη λαική εντολή. Δεν μπορούσαμε να πάμε πιο πέρα. Δεν ήταν κόστος για μας, αλλά για όλη την Ελλάδα και τις εργαζόμενες τάξεις. Να συνεχίζουμε στον ευρωπαϊκό δρόμο και να μην προχωρήσουμε σε μια αυτοκαταστροφική εθνική αναδίπλωση. Η έξοδος της Ελλάδας από το Ευρώ δεν ήταν και δεν είναι ένα προοδευτικό σχέδιο» ξεκαθάρισε ο Αλ. Τσίπρας ενημερώνοντας πως θα υπήρχε ακαριαία επιπρόσθετη λεηλασία της χώρας και απώλεια των καταθέσεων των πολιτών.
Για το θέμα της εξόδου της ΄ψωρας από το Ευρώ σημείωσε πως ήταν επίμονη επιλογή μιας μειοψηφίας μέσα στο κόμμα μας, που λειτουργούσε ως κόμμα μέσα στο κόμμα. «Αυτό δεν ήταν αριστερό σχέδιο, ούτε ριζοσπαστικό σχέδιο, ήταν το σχέδιο του Σόιμπλε. Οι συνέπειες μιας εθνικής αναδίπλωσης δεν θα τις χρεωνόταν ούτε η Ευρώπη, ούτε το παλιό πολιτικό σύστημα. Θα τις χρεωνόταν η Αριστερά» συμπλήρωσε.
Το μήνυμα στην Ευρώπη
Περνώντας στην δεύρερη διακυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως υπάρχει οδικός χάρτης για έξοδο από την κρίση με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την απομείωση του χρέους και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.
«Πήραμε πολύ δύσκολες αποφάσεις. Δεν είχαμε άλλη επιλογή. Τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας. Αψηφώντας το κόστος. Και αναμένουμε και απαιτούμε να τηρηθούν και από τους εταίρους μας. Η καθυστέρηση συγκεκριμενοποίησης των μέτρων ελάφρυνσης χρέους και της ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση δεν έχει καμία μα καμία δικαιολογία. Η συμφωνία οφείλει να τηρηθεί από όλους. Θέλω να καταστήσω σαφές, ότι η αόριστη προτροπή «κάντε τα μαθήματά σας και βλέπουμε» δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή. Δεν υπάρχει πια θα δούμε. Θα γίνουν όλα ταυτόχρονα» διαμήνυσε ο Πρωθυπουργός.
Επίθεση στη ΝΔ
Επιτιθέμενος στη ΝΔ ανέφερε πως προτείνει ως εναλλακτικό σχέδιο και προοπτική τις απολύσεις σε Υγεία και Παιδεία και κατάργηση όλων των δομών αλληλεγγύης και προγραμμάτων στήριξης. Παράλληλα έκανε λόγο για έναν ταξικό αγώνα και σύγκρουση στην Ελλάδα τονίζοντας πως οι δυνάμεις της απόλυτης ασυδοσίας έχουν ισχυρά ερείσματα σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Μιλώντας για το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την Ελλάδα του 2021 ανέφερε πως ο σημαντικότερος εθνικός στόχος είναι η μείωση κατά 10 μονάδες της ανεργίας. Να ξανακερδίσουμε την εργασία, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κόμμα των μελών και διεύρυνση
Αναφερόμενος στα εσωκομματικά ο Αλ. Τσίπρας άσκησε κριτική (κάνοντας παράλληλα και αυτοκριτική) για το γεγονός ότι τρία χρόνια από το 1ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δεν εγινε κόμμα των μελών και δεν υπήρξε η διεύρυνση προς τα κομμάτια της κοινωνίας που τον έφεραν στην εξουσία.
«Για δύο χρόνια ολόκληρα ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε και έχουμε ευθύνη για αυτό, ως κόμμα με πολλά κόμματα μέσα στο κόμμα. Στο όνομα του πλουραλισμού και της δημοκρατίας εμείς καταφέραμε να φτάσουμε στο απέναντι άκρο. Η δημοκρατία να συρρικνώνεται εντός κόμματος» σημείωσε. Φωτογραφίζοντας την ΛΑΕ είπε ότι λειτουργούσαν με συγκεντρωτισμό και υπονόμευαν συστηματικά ακόμα και στην εκφορά του λόγου. «Έχουμε ευθύνη και πρώτος εγώ. Που δεν το αντιμετωπίσαμε έγκαιρα» σημείωσε ζητώντας το συνέδριο να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για να υλοποιηθεί το κόμμα των μελών και όχι των συνιστωσών.
«Στην διεύρυνση έπρεπε να ρίξουμε όλο το βάρος. Κυριάρχησαν οι φοβικές απόψεις και η περιχαράκωση» ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας παραδεχόμενος λάθη και σε αποφάσεις της ηγεσίας. «Πολλές από τις επιλογές μας στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 ήταν επιλογές καταστροφικής περιχαράκωσης» είπε ο Πρωθυπουργός ζητώντας να δουλέψει το κόμμα με συγκεκριμένο σχέδιο για το 2019 με παράλληλο δυνάμωμα των οργανώσεων του κόμματος .
Κάνοντας λόγο για άνοιγμα στην κοινωνία ο Πρωθυπουργός τόνισε πως «δεν θέλουμε απλώς ένα μαζικό κόμμα. Αλλά ένα μαζικό κόσμο της αριστεράς, τον έναν εκ των δύο πόλων του πολιτικού συστήματος»
Ζήτησε παράλληλα, να ελέγχει το κόμμα την κυβέρνηση αλλά και τα μέλη να ελέγχουν το κόμμα. «Το κόμμα χρειάζεται ένα ενιαίο πολιτικό κέντρο στην Κεντρική Επιτροπή» ανέφερε.
Ας ουρλιάζουν τα σκυλιά
«Κρίνεται διαρκώς ο ΣΥΡΙΖΑ για το ύφος και το ήθος της διακυβέρνησης . Εμείς πρέπει να επιβεβαιώνουμε σε κάθε βήμα, ότι διαθέτουμε άλλο ύφος, ανιδιοτέλεια , διάθεση για προσφορά και όχι διάθεση για θέσεις» σημείωσε ζητώντας να υπάρξει επιτροπή δεοντολογίας που θα είναι πολύ αυστηρή απέναντι σε μεμονωμένες περιπτώσεις.
« Δεν λυγίσαμε και δεν πρόκειται να λυγίσουμε. Έχουμε το μέτωπο μας καθαρό και δεν είμαστε ίδιοι.Ας ουρλιάζουν τα σκυλιά δεν έχουν καν δόντια. Θα προχωρήσουμε και θα νικήσουμε. Είμαστε υποχρεωμένοι από την ιστορία» κατέληξε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.