Διαγνωστικό εργαλείο κατά Πάρκινσον η χρήση υπολογιστή

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
5 Min Read

Στην πολυετή μάχη που δίδει η επιστήμη κατά της ασθένειας Πάρκισον, με διάφορες εξετάσεις και φαρμακευτικά σχήματα, έρχεται να προστεθεί ένα απλό και ταυτόχρονα ακριβές τεστ με την συνηθισμένη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή στο σπίτι.

-Advertisement-

Περιληπτικά πρόκειται για την απλή πληκτρολόγηση κάθε είδους μικρών κείμενων στον υπολογιστή, όπως ηλεκτρονική αλληλογραφία, επικοινωνία μέσω Facebook κλπ., που επιτρέπει στους επιστήμονες να υπολογίσουν του χρόνο που διαρκεί κάθε πίεση του δακτύλου στο πλήκτρο (υπό φυσιολογικές συνθήκες περίπου 100 χιλιοστά του δευτερολέπτου). Δηλαδή πόσος χρόνος μεσολαβεί ανάμεσα στην πίεση του πλήκτρου και την απελευθέρωση του, μια εργασία που γίνεται αυτόματα.

Όταν ολοκληρωθεί η πληκτρολόγηση η αξιολόγηση των μετρήσεων του χρόνου που μεσολάβησε ανά πίεση πλήκτρου διαμορφώνει ένα προφίλ συμπεριφοράς που θεωρείται επαρκές για αξιολόγηση σχετικά με την εμφάνιση και πορεία της νόσου σε ένα άτομο.

Το προφίλ αυτό, ο χρόνος δηλαδή για κάθε διακριτή πίεση των πλήκτρων, συγκρίνονται με αντίστοιχα μεγέθη σε υγιή άτομα. Η σύγκριση έγινε ανάμεσα σε δυο ομάδες αντίστοιχα από υγιή και μη υγιή άτομα. Eτσι εμτιμήθηκε με ακρίβεια η καθυστέρηση που παρατηρείται στην πληκτρολόγηση επομένως και η δυσχέρειες στην εκτελεσμένη μηχανικών λειτουργιών που επηρεάζονται άμεσα από την Πάρκινσον.

- Advertisement -

Επισημαίνεται ότι η προτεινόμενη διαδικασία δεν αποτελεί αυτοτελές τεστ αλλά μέσω της απλής καθημερινής χρήσης του υπολογιστή εμμέσως εξάγονται τα συγκεκριμένα συμπέρασμα.

Με αυτή την επιλογή ο ασθενής δεν επιβαρύνεται με επιπλέον εργασία, ούτε νοιώθει ότι βρίσκεται σε συνθήκες ιατρικού τεστ. Απλώς, ενώ δεν διαταράσσονται οι καθημερινές συνήθειες, του δέχεται να συμμετάσχει με έμμεσο τρόπο.

Ο χρόνος ανά πληκτρολόγηση, όπως αναφέρεται στην μελέτη Scientific Reports με επικεφαλής ερευνητική ομάδα από επιστήμονες του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης, δηλαδή το μικρό αυτό χρονικό διάστημα της τάξεως των χιλιοστών του δευτερολέπτου λύνει τα χεριά των επιστημόνων καθώς είναι εύκολη και αποτελεσματική η διαμόρφωση συμπερασμάτων.

Η χρονική διάρκεια ανα πλήκτρο και η διαφορά χρόνου ανα πληκτρολόγηση για το σύνολο του κειμένου φαίνεται να είναι ενα αξιόλογο εργαλείο διότι αποκαλύπτει της διακυμάνσεις στις αντιδράσεις του εξεταζόμενου με την υπόνοια για Παρκινσον ή και για την εξέλιξη της.

Προκειμένου για να γίνει πλήρως αντιληπτή η αξία της νέας τεχνικής αξίζει να αναφερθεί ότι κάθε χρόνο περίπου 60.000 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες διαπιστώνεται ότι πάσχουν από την συγκεκριμένη νόσο. Όπως πολύ συχνά ανακοινώνεται η νόσος του Πάρκινσον θεωρείται η δεύτερη πιο διαδεδομένη νευροεκφυλιστική ασθένεια.

-Advertisement-
=Advertisement=

Το αρνητικό για την αντιμετώπιση της είναι ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει θεραπεία όπως θα το εννοούσε κάθε άνθρωπος. Όμως προτείνονται διάφορες τεχνικές που όπως έχει αναφερθεί μειώνουν την δριμύτητα των συμπτωμάτων.

Ωστόσο προκειμένου οι ειδικοί να έχουν μια κατά το δυνατόν ολοκληρωμένη εικόνα για την εξέλιξη της νόσου ο ασθενής πρέπει να εξετάζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα απο εξειδικευμένο προσωπικό. Παρ’ ότι θεωρείται η πλέον ενδεδειγμένη μέθοδος δεν επιτρέπει τον συνεχή επί καθημερινής βάσεως έλεγχο της συμπεριφοράς του ασθενή στο σπίτι.

Γι’ αυτό και η αξιολόγηση της συγκεκριμένης μεθόδου με την πληκτρολόγηση για πολλούς λόγους την τοποθετεί πολύ ψηλά στις μελλοντικές επιλογές για παρακολούθηση της ασθένειας. Κι αυτό διότι ως εκφυλιστική φαίνεται να εξελίσσεται πολύ αργά επομένως χωρίς άμεσα εμφανή σημάδια χειροτέρευσης μέσα σε μικρο χρονικό διάστημα.

Η σταδιακή απώλεια νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο οδηγεί σε μια σειρά από σοβαρά προβλήματα όπως μείωση των επιπέδων της ντοπαμίνης, και διαδοχικά σε διαταραχές που περιλαμβάνουν τρόμο, κινητική δυσχέρεια έως την αναπηρία και την άνοια.

Επειδή λοιπόν η εξέλιξη της νόσου είναι πολύ αργή ουσιαστικά μοναδικός τρόπος κυρίως για την αξιολόγηση της πορείας μπορεί να θεωρηθεί το συγκεκριμένο τεστ στο περιβάλλον της κατοικίας.

Για τις ανάγκες του ελέγχου εγκαθίσταται στο προσωπικό υπολογιστή ειδικό πρόγραμμα που μετράει το χρόνο για κάθε μια χωριστή πληκτρολόγηση ώστε να είναι απολύτως ακριβή τα δεδομένα που συλλέγονται. Για την διασφάλιση της ανωνυμίας δεν καταγράφονται οι λέξεις που πληκτρολογούνται αλλά μόνον η διακύμανση του χρόνου ανά πληκτρολόγηση. Επομένως και η διαφορά του χρόνου ανά πλήκτρο.

Η μέθοδος θεωρείται ότι χρονικά γεφυρώνει το κενό ανάμεσα σε διαδοχικές εξετάσεις από το εξειδικευμένο προσωπικό. Έτσι σε περίπτωση αποδοχής της η εικόνα που θα σχηματίζουν οι γιατροί σχετικά με την εξέλιξη της νόσου θα είναι συνεχής ωσάν οι ασθενείς να ήταν σε μόνιμο καθεστώς ιατρικής επιτήρησης.

 

Πηγή

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *