Μείζονες αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών και φυσικά των αστυνομικών θα επιφέρει το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών και διευθύνσεων που εξήγγειλε η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ που παρουσίασε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Τόσκας μαζί με τον Χαλκιδαίο Γ.Γ. Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη και τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ αντιστράτηγο Κων. Τσουβάλα..
-Advertisement-
Στην Εύβοια από 21 υπηρεσίες παρέμειναν οι 17 ενώ θα ιδρυθεί στη Χαλκίδα, Τμήμα Άμεσης Δράσης. Παράλληλα, θεσμοθετείται ο «τοπικός αστυνόμος» στην περιφέρεια με στόχο να εξυπηρετούνται οι πολίτες σε περιοχές που δεν εδρεύουν αστυνομικές υπηρεσίες.
Συνολικά σε όλη την χώρα κλείνουν 52 αστυνομικά τμήματα και επισημαίνεται πως η ΕΛ.ΑΣ πληρώνει €350.000 το χρόνο για 18 κλειστούς αστυνομικούς σταθμούς!
=Advertisement=
ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: Μεταξύ άλλων προβλέπονται:
Καταργήσεις και συγχωνεύσεις Αστυνομικών Τμημάτων. Στην Αττική θα μείνουν 188 Α.Τ από τα 240 σήμερα. Μεταξύ άλλων, συγχωνεύονται τα Α.Τ Μοσχάτου-Ταύρου, Δραπετσώνας-Κερατσινίου, Καλλίπολης-Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Ερυθραίας – Κηφισιάς, Παπάγου – Χολαργού, Βούλας – Βουλιαγμένης, Νέας Χαλκηδόνας και Νέας Φιλαδέλφειας. Σύμφωνα με την διευκρίνιση του αρχηγού της ΕΛΑΣ δεν θα καταργηθεί το Α.Τ Εξαρχείων, ενώ θα επαναλειτουργήσει το Α.Τ Ιερισσού Χαλκιδικής που είχε καεί.
Ενίσχυση των ΟΠΚΕ (Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος) κατά κύριο λόγο με αστυνομικούς από την υπηρεσία Επισήμων. Όπως είπαν ο αρχηγός της ΕΛΑΣ και ο γ.γ Δημόσιας Τάξης, μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου θα δημιουργηθούν 30 ΟΠΚΕ σε όλη την Αττική με τους 700 αστυνομικούς που θα φύγουν από τη φύλαξη επισήμων.
Καταργούνται τμήματα Δίωξης Ναρκωτικών τα οποία θα απορροφηθούν στις Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας των νομών της περιφέρειας. Ο γ.γ Δημόσιας Τάξης είπε ότι αυτό γίνεται γιατί η Δίωξη Ναρκωτικών έχει μεγάλο αριθμό αστυνομικών.
Σε κάθε καλλικρατικό δήμο θα ιδρύεται τουλάχιστον ένα Α.Τ.. Φυσικά εξαιρούνται οι μεγάλοι δήμοι (Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πατρέων κ.α.).
Ιδρύονται 10 τμήματα Διαβατηριακού Ελέγχου σε σημεία εισόδου – εξόδου της χώρας σε Κήπους, Ορμένιο, Ευχώνους, Προμαχώνα, Νίκη, Κρυσταλλοπηγή, Κακαβιά, Μερτζάνη, Δοϊράνη και Σαγιάδα
Ιδρύονται δύο τμήματα Μεταγωγών – δικαστηρίων σε Χανιά και Γρεβενά
Συγκροτούνται Ειδικές Ομάδες Μεταγωγών (Ε.0.Μ), στα τμήματα Μεταγωγών και Τήρησης Τάξης Δικαστηρίων σε Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής και Υποδιεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Θεσσαλονίκης.
Ιδρύονται τμήματα Άμεσης Δράσης σε Πάτρα, Ηράκλειο, Χανιά, Λαμία, Χαλκίδα, Λάρισα, Ιωάννινα και Αγρίνιο
Διατηρούνται αστυνομικοί σταθμοί σε νησιωτικές ή απομακρυσμένες περιοχές,
Ιδρύονται έξι επιπλέον Τμήματα Ασφαλείας στην Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας και στη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης (σε Θέρμη, Λαγκαδά, Ωραιόκαστρο, Χαλκηδόνα και Θερμαϊκό)
Ανακαθορίζεται η εσωτερική διάρθρωση των διευθύνσεων Άμεσης Δράσης Αττικής και Θεσσαλονίκης.
Ιδρύεται Διακριτό Γραφείο Ασφαλείας στο οποίο θα ενταχθούν τα Τ.Α Θήρας, Μυκόνου, Νάξου, Γεροποτάμου, Χερσονήσου, Μοιρών στα οικεία αστυνομικά τμήματα.
-Advertisement-
Θεσμοθετείται ο «τοπικός αστυνόμος» στην περιφέρεια με στόχο να εξυπηρετούνται οι πολίτες σε περιοχές που δεν εδρεύουν αστυνομικές υπηρεσίες,
Αστυνόμευση με 27 ηλεκτροκίνητα ποδήλατα στις περιοχές του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, στη Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Ναύπλιο, Κέρκυρα και Χανιά
Τίθενται σε λειτουργία 35 Κινητές Αστυνομικές Μονάδες (Κ.Α.Μ) για την αστυνόμευση και επιτήρηση τοπικών οικισμών και συνόρων.
Εγκαινιάζεται τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός για την ψυχολογική στήριξη των αστυνομικών και δημιουργία ενιαίου κέντρου πληροφοριών.
Προκηρύσσεται διαγωνισμός για αγορά 400 μοτοσικλετών και περιπολικών της ΕΛΑΣ.
Στόχος επίσης είναι η απορρόφηση ευρωπαϊκού κονδυλίου ύψους 13 εκατ. ευρώ για την αγορά άλλων τύπων αυτοκινήτων που θα ενισχύσουν το έργο της Αστυνομίας.