Την επόμενη φορά που θα σας πέσει στο πάτωμα η λιχουδιά που ετοιμάζεστε να φάτε, μη διστάσετε ούτε στιγμή να την πετάξετε αμέσως στα σκουπίδια. Σύμφωνα με νέα έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Ράτγκερς, ο «κανόνας των πέντε δευτερολέπτων» τελικά δεν ισχύει.
Για καιρό είχε επικρατήσει η θεωρία ότι είναι ασφαλές να φάμε κάτι που έπεσε στο πάτωμα εάν επιστρατεύσουμε τα αντανακλαστικά μας και το σηκώσουμε σε λιγότερο πέντε δευτερόλεπτα. Η προσέγγιση αυτή όμως είναι πολύ απλουστευτική και δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τι συμβαίνει σε κάθε προϊόν ανάλογα με τη σύστασή του ή το είδος της επιφάνειας με την οποία έρχεται σε επαφή.
Σε μια προσπάθεια να διαλευκάνουν το τοπίο, οι επιστήμονες του Ράτγκερς βασίστηκαν σε τρεις παλαιότερες μελέτες με θέμα τον «κανόνα των πέντε δευτερολέπτων» και επέκτειναν το πεδίο έρευνάς τους, προσθέτοντας περισσότερα τρόφιμα και επιπλέον είδη επιφανειών.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Applied and Environmental Microbiology, ορισμένα είδη βακτηρίων μεταφέρονται σε ένα τρόφιμο που έχει πέσει στο πάτωμα σε λιγότερο από μισό δευτερόλεπτο.
Βέβαια, όσοι θέλουν να δικαιολογήσουν την απροθυμία τους να πετάξουν το πατατάκι που τους έπεσε κάτω, μπορούν να σταθούν στα «παραθυράκια» της μελέτης: Για παράδειγμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα χαλιά και λοιπές επιφάνειες με αντίστοιχη υφή μεταφέρουν τα μικρόβια με πιο αργό ρυθμό.
Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι καμία δικαιολογία δεν θεωρείται πειστική και ότι το φαγητό που πέφτει στο πάτωμα πρέπει να καταλήγει στον κάδο των σκουπιδιών χωρίς δεύτερη σκέψη.
Πηγή: onmed.gr