Γεροβασίλη: Στην ατζέντα Μητσοτάκη απολύσεις και περικοπές

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
14 Min Read

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπολύει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, κατηγορώντας τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας πως για να εξοικονομήσει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% που υπόσχεται, θα προχωρήσει σε περικοπές στην υγεία και την παιδεία, απολύσεις και νέες μειώσεις μισθών.

-Advertisement-

Και αυτό καθώς όπως υποστηρίζει η κ.Γεροβασίλη, η οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σημαίνει 800 εκ ευρώ λιγότερα έσοδα, τα οποία εκτιμά ότι ο κ.Μητσοτάκης θα αναζητήσει από κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων, απολύσεις και νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, καθώς όπως αναφέρει οι λειτουργικές δαπάνες αυτή τη στιγμή αποτελούν μόλις το 20% των δαπανών του προϋπολογισμού.

Υποστηρίζει μάλιστα ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ήδη αποφασίσει το «deal» με τους θεσμούς, δηλαδή απολύσεις και περικοπές με αντάλλαγμα τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ενώ επιχειρεί να ακυρώσει το αφήγημα Μητσοτάκη περί επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του τρίτου μνημονίου, σχολιάζοντας πως: “Η Νέα Δημοκρατία ούτε διαπραγματεύτηκε, ούτε σκοπεύει να το κάνει.”

Η κυβερνητική εκπρόσωπος μιλώντας στο News247 επιχειρεί επίσης να αιτιολογήσει το γεγονός ότι το σχέδιο αντικατάστασης του ΕΝΦΙΑ από ένα άλλο δικαιότερο φόρο θα καθυστερήσει κατά δύο χρόνια, τονίζοντας ότι επτά στους δέκα ήδη πληρώνουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ από πέρυσι.

- Advertisement -

Προσπαθεί να κλείσει το θέμα που προέκυψε με τις δηλώσεις Δραγασάκη για το χρέος, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συμφωνούν στην προσπάθεια εύρεσης οριστικής και πανευρωπαϊκής λύσης του προβλήματος που έχει φυσικά ορίζοντα που υπερβαίνει το 2018.

Δεν απαντά βέβαια ως προς το γεγονός ότι ο κ.Δραγασάκης απέκλεισε μεγάλη απομείωση του χρέους, πέραν του χρονικού ορίζοντα στον οποίο το τοποθέτησε.

Η κ.Γεροβασίλη δηλώνει όμως και κάτι άλλο πολύ ενδιαφέρον, δεδομένου ότι το ΔΝΤ είναι μεν σύμμαχος όσον αφορά στο χρέος, αλλά εχθρός στα εργασιακά: Διαμηνύει ότι η απομείωση του χρέους δεν μπορεί να συνεπάγεται έναν νέο κύκλο επαχθών μέτρων για τη χώρα που θα απορυθμίσουν περαιτέρω την ελληνική αγορά εργασίας.

Στο ερώτημα εάν θεωρεί πρέπον η κυβερνητική εκπρόσωπος να υπαγορεύει στα ΜΜΕ ποια θέματα και πως θα παρουσιάσουν, με αφορμή τη δήλωση της για τα κανάλια, απαντά: “Είμαι πολύ προσεκτική με τη χρήση της γλώσσας και δεν υπαγόρευσα τίποτε σε κανέναν. Τόσο με την ιδιότητά μου ως πολίτης, όσο και από τη θεσμική μου θέση, διατύπωσα δημόσια μία κρίση για την σχεδόν καθολική απόκρυψη μίας σημαντικής εξέλιξης για τα εθνικά συμφέροντα”.

Διαψεύδει τέλος ότι η κυβέρνηση επενδύει στον κοινωνικό αυτοματισμό ενάντια στους εργαζόμενους των καναλιών και δηλώνει: “Δεν αποδεχόμαστε την χρήση των εργαζομένων ως ανθρώπινης ασπίδας των ιδιοκτητών καναλιών για να μην εφαρμοστεί ο νόμος.”

Ολόκληρη η συνέντευξη της κ.Γεροβασίλη στο News247 έχει ως εξής:

Στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός είπε ουσιαστικά ότι θα περιμένουμε δύο χρόνια για να δούμε την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από έναν άλλο δικαιότερο φόρο. Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος κατά τις συναντήσεις του με παραγωγικούς φορείς εν όψει της δικής του επίσκεψης στη ΔΕΘ τόνισε ιδιαίτερα το θέμα της υπερφορολόγησης, έχει υποσχεθεί μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσω της περικοπής δαπανών. Γιατί δεν μπορείτε εσείς να προχωρήσετε έστω σε μία μείωση του ΕΝΦΙΑ, αφού δεν τον καταργήσατε, όπως υποσχόσασταν;

Ο κος Μητσοτάκης υπέπεσε σε ένα μάλλον σημαντικό λάθος με τη δήλωση του. Ένα λάθος με το οποίο αποκάλυψε είτε τις προθέσεις του είτε την άγνοιά του για τα πραγματικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας. Διότι η οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σημαίνει έσοδα μειωμένα κατά 800 εκατομμύρια, άρα αναγκαστικά ισόποση μείωση των λειτουργικών δαπανών του δημόσιου τομέα. Οι λειτουργικές δαπάνες αυτή τη στιγμή αποτελούν μόλις το 20% των δαπανών του προϋπολογισμού. Οποιαδήποτε μείωση εκεί σημαίνει κλείσιμο νοσοκομείων και σχολείων, νέες περικοπές στην υγεία και στην παιδεία, που θα οδηγήσουν σε κατάρρευση τόσο το ΕΣΥ όσο και το εκπαιδευτικό σύστημα. Πιθανόν όμως ο κος Μητσοτάκης όταν μιλάει για εξοικονόμηση πόρων να εννοεί απολύσεις και νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων. Εν πάση περιπτώσει, είτε απλά λαϊκίζει ανέξοδα για να γίνει αρεστός, είτε πάει να κρύψει την κοινωνική αναλγησία του πίσω από ένα ευπρόσληπτο «θα».

Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση σε αυτή τη φάση και μετά τη συμφωνία του Ιουλίου που ήρθε μετά από έναν ακραίο οικονομικό και χρηματοδοτικό εκβιασμό κάνουμε ότι μπορούμε για να ελαφρύνουμε τους συμπολίτες μας που έχουν περισσότερο ανάγκη. Οι πολίτες γνωρίζουν ήδη την αλήθεια, καθώς 7 στους 10 κλήθηκαν να πληρώσουν λιγότερα ή όσα και πέρυσι, και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε με στόχο τη δικαιότερη κατανομή των βαρών. Ο ΕΝΦΙΑ έγινε δικαιότερος και, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, δηλαδή όταν μειωθούν οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα, θα αντικατασταθεί από έναν πολύ δικαιότερο φόρο ακίνητης περιουσίας. Αυτές είναι οι πραγματικές δυνατότητες και αυτό είπαμε και φέτος στη ΔΕΘ.

Η δήλωση του κ. Δραγασάκη πως δεν πρέπει να περιμένουμε μεγάλη απομείωση του χρέους, δε βρίσκεται σε αντίθεση με την προσπάθεια της κυβέρνησης, όπως την εξέφρασε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, να προχωρήσει επιτέλους η Ευρώπη σε συγκεκριμένες αποφάσεις και μέτρα, παρά τις γερμανικές αντιρρήσεις;

Στόχος της κυβέρνησης είναι εντός του 2016 να συμφωνηθούν και να εφαρμοστούν τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα απομείωσης του χρέους που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 24ης Μαϊού του 2016. Αυτό θα δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης και έναν καθαρό διάδρομο για τους επενδυτές ώστε η χώρα να βγει στις αγορές χρήματος με επιτόκια αντίστοιχα με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Από κει και πέρα όμως το θέμα του χρέους παραμένει ανοιχτό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για πολλές χώρες της Ευρωζώνης. Και εμείς δεν παραιτούμαστε από την προσπάθεια μιας οριστικής και πανευρωπαϊκής λύσης του προβλήματος που έχει φυσικά ορίζοντα που υπερβαίνει το 2018. Αυτό δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αυτή είναι και η θέση του πρωθυπουργού.

Αλήθεια, πως θα ξεπεράσετε το γεγονός ότι το Βερολίνο έχει ήδη αποφασίσει πως δε θα επιτρέψει να προχωρήσουν τα μέτρα για το χρέος πριν τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017; Οι κανόνες πρέπει να εφαρμόζονται για όλους, θεωρητικά. Στην πράξη νόμος στην ΕΕ είναι το δίκιο του ισχυρού.

-Advertisement-
=Advertisement=

Πολλές φορές τα πράγματα προχώρησαν ακόμα και ενάντια στην αρχική θέληση όσων εμπλέκονται στην διαχείριση της ελληνικής κρίσης. Αυτή είναι εξορισμού η φύση της διαπραγμάτευσης. Προφανώς δεν ξεκινάμε όλοι ούτε από τις ίδιες θέσεις, ούτε φυσικά έχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι την ίδια ισχύ. Όμως αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι διαμορφώνεται ένα κλίμα θετικό από πολλούς τόσο στην Ευρώπη όσο και στην άλλη μεριά του Ατλαντικού ώστε η διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος να προχωρήσει και να έχουμε σύντομα πολύ καλές ειδήσεις. Εξάλλου επαναλαμβάνουμε μονότονα: Οι συμφωνίες είναι για να τηρούνται όπως και οι κανόνες. Δεν μπορούμε να τους επικαλούμαστε αλα κάρτ διότι τότε χάνεται η αξιοπιστία και κατεδαφίζεται η εμπιστοσύνη.

Τελικά το ΔΝΤ είναι εχθρός ή φίλος; Γιατί στο χρέος είναι υπέρ μας, στα εργασιακά όμως ζητά τη λήψη μέτρων.

Το ΔΝΤ από την αρχή της κρίσης έχει υποπέσει σε λάθη και έχει επιβάλει πολιτικές που ζημίωσαν τόσο την ελληνική οικονομία όσο και την ελληνική κοινωνία. Αυτό εξάλλου το έχουν παραδεχθεί και τα ίδια τα στελέχη του. Από κει και πέρα σήμερα και ορθώς εμφανίζεται να μην αναγνωρίζει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και να ζητά άμεσα μέτρα για την απομείωση του. Σε αυτό συμφωνούμε με τις εκτιμήσεις του. Εκεί που δεν συμφωνούμε είναι στις μεταρρυθμίσεις που προτείνει αλλά και στην στάση αναμονής που τηρεί. Είναι αναγκαίο το ΔΝΤ να αποφασίσει άμεσα αν θέλει ή δεν θέλει να συμμετέχει στο πρόγραμμα. Αλλά όποια απόφαση και αν πάρει οφείλει να συμπεριφέρεται με καλή πίστη και με επίγνωση των ευθυνών του για τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων στην Ελλάδα.

Θέλουμε όμως μία απομείωση χρέους, με αντίτιμο νέα σκληρά μέτρα στα εργασιακά ή ακόμη και ένα νέο μνημόνιο;

Αν και νομίζω ότι ήμουν σαφής, να γίνω ακόμη πιο ξεκάθαρη. Διαπραγματευτήκαμε και πετύχαμε τη ρητή δέσμευση για ένα μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους της χώρας. Αυτό είναι ήδη γεγονός. Από εκεί και πέρα, η απομείωση του χρέους δεν μπορεί να συνεπάγεται έναν νέο κύκλο επαχθών μέτρων για τη χώρα που θα απορυθμίσουν περαιτέρω την ελληνική αγορά εργασίας. Αυτά είναι θέματα για τα οποία η ελληνική πλευρά έχει κάνει σαφέστατες τις θέσεις της από την πρώτη στιγμή. Χρειαζόμαστε την απομείωση του χρέους ώστε να τελειώσουμε με την επιτροπεία και να ανακτήσουμε τόσο την οικονομική όσο και την πολιτική μας ανεξαρτησία.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημάνω κάτι. Δεν είναι τυχαίο ότι όταν το ίδιο το ΔΝΤ παραδεχόταν τα κατά συρροή σφάλματά του, ο κ. Μητσοτάκης σιωπούσε χαρακτηριστικά. Είναι προφανές ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει αποφασίσει το «deal» που θέλει να κάνει με τους θεσμούς: «Σας δίνω τα πάντα (απολύσεις, περικοπές, κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων), δώστε μου την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων». Άλλωστε η ΝΔ ήταν εκείνο το κόμμα που δεσμεύτηκε για 5.000 απολύσεις στο Δημόσιο το 2015 και για 10.000 απολύσεις το 2016 με την 5η αξιολόγηση.

Εκεί ακριβώς εντοπίζεται η τεράστια διαφορά μας. Εμείς διαπραγματευόμαστε σκληρά και βήμα-βήμα προς όφελος της κοινωνίας. Η Νέα Δημοκρατία ούτε διαπραγματεύτηκε, ούτε σκοπεύει να το κάνει. Εμείς κινούμαστε με σταθερότητα απέναντι στο σκληροπυρηνικό μοντέλο λιτότητας. Η ΝΔ υπερασπίζεται όλες τις συνταγές λιτότητας. Εμείς διαμορφώνουμε συμμαχίες και επιδιώκουμε με συνέπεια την αλλαγή των δυσμενών συσχετισμών. Η ΝΔ υπερασπίζεται τους υπάρχοντες συσχετισμούς και εναντιώνεται σε κάθε ενδεχόμενο ανατροπής τους.

Θεωρείτε ότι είναι πρέπον να εκδίδετε ανακοινώσεις, υπαγορεύοντας ουσιαστικά στα ΜΜΕ ποια θέματα θα αναδείξουν; Όπως γνωρίζετε το News247, παρουσίασε αναλυτικά την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο, αλλά είναι αρμοδιότητα της κυβερνητικής εκπροσώπου να κάνει υποδείξεις στα ΜΜΕ;

Η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος αποτέλεσε, και δικαίως, μείζον γεγονός για το σύνολο του Ευρωπαϊκού αλλά και του υπόλοιπου διεθνούς τύπου. 145 διεθνή ΜΜΕ είχαν συρρεύσει στη χώρα για να καλύψουν το γεγονός. Και τούτο διότι για πρώτη φορά τα κράτη του Ευρωπαϊκού Νότου επιχείρησαν και πέτυχαν να συγχρονίσουν τον βηματισμό τους όχι μόνο εν όψει της Συνόδου Κορυφής στην Μπρατισλάβα αλλά και για τα μεγάλα θέματα της οικονομίας και της διαχείρισης της χρηματοπιστωτικής κρίσης που ακόμα ταλανίζει την Ήπειρό μας. Για τη χώρα μας, η Σύνοδος παρουσίαζε ένα ακόμη ξεχωριστό ενδιαφέρον, διότι η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο μίας τόσο σημαντικής ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας, η εξέλιξη της οποίας υπήρξε προς όφελος των εθνικών συμφερόντων μας. Όλοι διαπίστωσαν ότι πολλοί τηλεοπτικοί σταθμοί απέκρυψαν το γεγονός ότι τέσσερις πρωθυπουργοί και δύο πρόεδροι δημοκρατίας επισκέφθηκαν την ελληνική πρωτεύουσα και αποσιώπησαν πλήρως τις δηλώσεις τους. Θεωρείτε ότι αυτό δεν αποτελεί θέμα άξιο σχολιασμού;

Είμαι πολύ προσεκτική με τη χρήση της γλώσσας και δεν υπαγόρευσα τίποτε σε κανέναν. Τόσο με την ιδιότητά μου ως πολίτης, όσο και από τη θεσμική μου θέση, διατύπωσα δημόσια μία κρίση για την σχεδόν καθολική απόκρυψη μίας σημαντικής εξέλιξης για τα εθνικά συμφέροντα.

Όταν λέτε στους εργαζόμενους των τηλεοπτικών σταθμών που δεν πήραν άδεια, ότι δεν μιλούσαν όταν εργαζόμενοι σε άλλους κλάδους έχαναν τη δουλειά τους τα έξι χρόνια του μνημονίου, δεν υποκύπτετε σε μία λογική κοινωνικού αυτοματισμού όπως έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά;

Συμμεριζόμαστε πλήρως την αγωνία κάθε εργαζόμενου για τη θέση εργασίας του. Δεν αποδεχόμαστε την χρήση των εργαζομένων ως ανθρώπινης ασπίδας των ιδιοκτητών καναλιών για να μην εφαρμοστεί ο νόμος. Ένας νόμος, ο οποίος -επιτέλους- βάζει σε μια τάξη το για 27 χρόνια αρρύθμιστο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο που αποτέλεσε τον κόμβο της διαπλοκής επιχειρηματιών, τραπεζών και πολιτικής εξουσίας. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να μην χαθεί καμία θέση εργασίας. Το αποδείξαμε εξάλλου και στην υπόθεση Μαρινόπουλου ότι πρώτη μας προτεραιότητα είναι η προστασία της εργασίας.

Ειδικά μάλιστα για το θέμα των εργαζόμενων δημοσιογράφων στα αδειοδοτημένα πλέον κανάλια νομοθετήσαμε ξεχωριστές πρόνοιες τόσο για τον αριθμό τους, όσο και -κυρίως- για τις εργασιακές τους σχέσεις.

 

Πηγή

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *