Mεγάλη ένταση επικρατεί σε Χίο και Λέσβο, καθώς η κατάσταση είναι ασφυκτική από τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν εγκλωβισμένοι για μήνες στα νησιά. Στο μεταξύ, οι ροές συνεχίζονται, καθώς το τελευταίο 24ωρο ακόμη 79 άτομα έφθασαν στα νησιά, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των φιλοξενουμένων συνολικά στις 13.195, ενώ οι υφιστάμενες υποδομές επαρκούν για τη στέγαση και τη σίτιση 7.450 ατόμων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Συνολικά στη χώρα βρίσκονται 60.117 πρόσφυγες και μετανάστες, οι 7.900 από τους οποίους εκτιμάται ότι παραμένουν εκτός των επίσημων δομών φιλοξενίας, όπως αναφέρουν τα στοιχεία του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό.
Διαμαρτυρία
Χθες το απόγευμα, περίπου 500 άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Βουνακίου στη Χίο προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την υπερσυγκέντρωση μεταναστών στο νησί, όπου βρίσκονται 3.584 άτομα, ενώ οι αφίξεις συνεχίζονται καθημερινά. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε υπό την αυστηρή επιτήρηση των αστυνομίας. Οι πολίτες διαφωνούν και με τη λύση που αποφασίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Μουζάλα. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να μεταφερθούν από το νησί περίπου 500 άτομα, κάτι που ωστόσο δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Παράλληλα, θα κατασκευαστεί ένας ακόμη χώρος φιλοξενίας και θα επανενεργοποιηθεί χώρος κράτησης που λειτουργούσε παλαιότερα.
Στη Λέσβο βρίσκονται 5.627 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι φιλοξενούνται στο hotspot στη Μόρια, στο Καρά Τεπέ και σε μία ακόμη δομή που έχει δημιουργηθεί, αλλά και σε σκηνές σε διάφορα σημεία του νησιού. Στην ύπαιθρο και στο λιμάνι κοιμούνται επίσης κυρίως Βορειοαφρικανοί. Καθημερινές είναι οι εξεγέρσεις και οι πορείες προσφύγων και μεταναστών που ζητούν να τους επιτραπεί να φύγουν από το νησί. Οι κάτοικοι του νησιού που βρίσκονται στην περιοχή της Μόριας αποφάσισαν επίσης να αντιδράσουν, οπότε έχουν αποφασίσει να πραγματοποιήσουν συμβολική κατάληψη στο δημοτικό σχολείο και γυμνάσιο της Μόριας την επόμενη Δευτέρα και πορεία στο κέντρο της πόλης.
Στο μεταξύ, στην Κρήτη η Περιφερειακή Ενωση Δήμων αποφάσισε να πει «ναι» στη φιλοξενία προσφύγων –2.000 έχει προτείνει το υπουργείο να μεταφερθούν στο νησί– υπό όρους. Συγκεκριμένα ζητούν οι πρόσφυγες να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία και σε σπίτια και να μην δημιουργηθούν δομές.
Ερώτηση στη Βουλή για τις καταγγελίες Βουδούρη
Ζήτημα αδικαιολόγητου υψηλού κόστους των δομών υποδοχής και ταυτοποίησης των προσφύγων θέτει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, έπειτα από την παραίτηση του κ. Οδ. Βουδούρη από τη σχετική Γενική Γραμματεία και τις καταγγελίες που έκανε. Οι βουλευτές του κόμματος κ. Β. Κεγκέρογλου και Θ. Παπαθεοδώρου κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλή, με την οποία ζητούν να πληροφορηθούν το κόστος ανά πρόσφυγα, αλλά και το συνολικό κόστος των δομών φιλοξενίας για το έτος 2016. Ζητούν, επίσης, τα κριτήρια και τα στοιχεία τα οποία χρησιμοποιεί η ελληνική κυβέρνηση για να υπολογίσει το κόστος. Στην ερώτησή τους οι δύο βουλευτές κάνουν λόγο για αδικαιολόγητο υψηλό κόστος ανά πρόσφυγα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, βάσει, τουλάχιστον, όσων κατήγγειλε ο κ. Βουδούρης έπειτα από τη σύγκρουσή του με τον υπουργό Αναπληρωτή Μεταναστευτικής πολιτικής Ι. Μουζάλα και την παραίτησή του. Από τη Χαρ. Τρικούπη εξαπέλυσαν, ακόμη, επίθεση εναντίον της κυβέρνησης για τη διγλωσσία σχετικά με το χρέος και, συγκεκριμένα, τη διάσταση απόψεων που παρουσιάστηκε ανάμεσα σε όσα δημοσίως δήλωσαν οι κ. Αλ. Τσίπρας και Ι. Δραγασάκης. «Αν δεν μπορούν να σηκώσουν ανάστημα στους δανειστές, να παραιτηθούν. Ολα τα άλλα είναι έργα που δεν κόβουν εισιτήρια γιατί ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι καλοί μόνο στα μεγάλα ψέματα», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.