Η λογική… απλή. Το 84% των οφειλετών του Δημοσίου έχει χρέη ως 3.000 ευρώ. Αυτοί είναι λοιπόν οι περισσότεροι και αυτοί αποτελούν πλέον και τον στόχο της εφορίας που καθημερινά κατά μέσο όρο κάνει 800 κατασχέσεις.
Τα έσοδα δεν πάνε καλά, η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει πέσει στο ναδίρ και έτσι οι εφορίες δεν περιμένουν, παίρνουν τα χρήματα από τους λογαριασμούς.
Ως τώρα γνωρίζαμε ότι μπαίνουν στο στόχαστρο μεγαλοοφειλέτες, όμως αυτό φαίνεται ότι πλέον δεν ισχύει.
Στο στόχαστρο μπαίνουν και όσοι δεν έχουν κάνει ρύθμιση και έχουν χρέη ως 3.000 ευρώ. Σύμφωνα με το capital η ΓΓΔΕ έχει επιβάλλει μέχρι τον Ιούλιο αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ακίνητα, ενοίκια και άλλα περιουσιακά στοιχεία σε 774.282 οφειλέτες του δημοσίου που , καταθέσεις και εισοδήματα των οφειλετών του Δημοσίου. Ο αντίστοιχος αριθμός στο τέλος του 2015 ήταν 695.074 που σημαίνει ότι μέσα στο πρώτο 7μηνο του έτους επιβλήθηκαν κατασχέσεις σε 79.208 νέες κατασχέσεις ενώ μόνο τον Ιούλιο οι νέες κατασχέσεις ανήλθαν σε 18.476.
Οι κατασχέσεις αφού ο φορολογούμενος έχει αφήσει απλήρωτη μια φορολογική οφειλή είναι το κύριο μέτρο αναγκαστικής είσπραξης. Ωστόσο, η ΓΓΔΕ ετοιμάζεται να εφαρμόσει και το μέτρο των προληπτικών κατασχέσεων σε ειδικές περιπτώσεις.
Πιο συγκεκριμένα, το επιχειρησιακό σχέδιο της ΓΓΔΕ, προβλέπει:
– Προληπτικές κατασχέσεις για εξαιρετικές περιπτώσεις πριν καν καταστούν ληξιπρόθεσμες οι οφειλές. Το μέτρο εφαρμόζεται κυρίως σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο για λουκέτο και στοχεύει για την διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου κυρίως με δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών
– Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμοί ακινήτων για το 55% των οφειλετών του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.
– Αύξηση κατά 10% κατασχέσεων – πλειστηριασμών για χρέη στα τελωνεία.
– Αυτοματοποίηση συμψηφισμού οφειλών προς και από το Δημόσιο
– Εκκαθάριση εκκρεμών περιπτώσεων – βεβαίωσης οφειλόμενων τελών κυκλοφορίας.
Πηγή capital