Θύελλα αντιδράσεων για το επερχόμενο «τσουνάμι» των απολύσεων στα κανάλια

lamianow
By lamianow Add a Comment
12 Min Read

«Θύελλα» αντιδράσεων στο χώρο των ΜΜΕ έχει προκαλέσει το επερχόμενο «τσουνάμι» απολύσεων στα κανάλια που δεν εξασφάλισαν μία από τις τέσσερις άδειες πανελλαδικής εμβέλειας που όρισε ως πλαφόν η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΣΗΕΑ, πάνω από 1.800 δημοσιογράφοι και τεχνικοί θα μείνουν χωρίς δουλειά και θα προστεθούν τους ήδη χιλιάδες -πρώην- εργαζόμενους στα ΜΜΕ, οι οποίοι έπεσαν θύματα της μεγάλης οικονομικής κρίσης των τελευταίων χρόνων.

-Advertisement-

Οι εργαζόμενοι στο MEGA, με μία δραματική ανακοίνωση, κάνουν λόγο για πρόβλημα επιβίωσης και καλούν τους εμπλεκόμενους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η ΕΣΗΕΑ ετοιμάζεται για ισχυρές κινητοποιήσεις, ενώ στο facebook έχει δημιουργηθεί γκρουπ, το οποίο αναφέρει «μαύρο σε κανένα κανάλι» και καλεί τους εργαζόμενους σε μεγάλη συγκέντρωση την ερχόμενη Κυριακή. Το κίνημα «Ανοιχτά ΜΜΕ» εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο «το μαύρο είναι πάντα μαύρο», κάνοντας έναν απολογισμό των όσων έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι στον Τύπο τα τελευταία αυτά χρόνια. Το Ποτάμι, σε ανακοίνωσή του, αναφέρεται στο θέμα των καναλιών και σχολιάζει ευστόχως: οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά κανάλια, «έχουν άλλο στομάχι από τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ;».

Ο χώρος των ΜΜΕ και ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι, είτε είναι δημοσιογράφοι, είτε τεχνικοί, είτε διοικητικοί, είτε οικονομικοί, είτε περιφερειακώς συνεργαζόμενοι, έχουν δοκιμαστεί και έχουν φτάσει στα όρια των αντοχών τους όλα αυτά τα χρόνια. Χιλιάδες έμειναν χωρίς δουλειά. Πολλοί υποχρεώθηκαν να αλλάξουν σε προχωρημένη ηλικία, επαγγελματικό προσανατολισμό. Όσοι κατάφεραν να παραμείνουν στο χώρο, εργάζονται με σαφώς μειωμένους μισθούς, σε ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από το μέσο όρο μείωσης των μισθών στην Ελλάδα, όπως καταγράφεται σε παγκόσμιες έρευνες. Οι δε εταιρείες συρρικνώθηκαν, μεγάλα δημοσιογραφικά γκρουπ ανέστειλαν τη λειτουργία τους. Ο ΕΔΟΕΑΠ, ο οποίος χρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο από τις εισφορές των εργαζομένων στα ΜΜΕ, δίχως την παραμικρή συμβολή του Κράτους, κινδυνεύει να βάλει «λουκέτο», ενώ τα αποθεματικά των ταμείων που δίνουν συντάξεις στους δημοσιογράφους εξαφανίστηκαν εν ριπή οφθαλμού. Όλα τα παραπάνω η κυβέρνηση δεν τα υπολόγισε, αρκεί να πετύχαινε το σκοπό της. Το φάντασμα της ανεργίας για χιλιάδες επιπλέον επαγγελματίες και οικογενειάρχες, ουδόλως απασχόλησε τους αρμόδιους, οι οποίοι, κατά τα άλλα, έχουν θέσει ως… πατριωτικό τους στόχο τη μείωση της ανεργίας και την έξοδο από την κρίση! Πώς άραγε; Με το κλείσμο εταιρειών και τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας;

Η δραματική ανακοίνωση των εργαζομένων στο MEGA

- Advertisement -

Οι εργαζόμενοι στο MEGA καλούν κυβέρνηση, τράπεζες και ιδιοκτήτες του τηλεοπτικού σταθμού να αναλάβουν τις ευθύνες τους και υπενθυμίζουν ότι είναι ήδη 5 μήνες απλήρωτοι και καλούν την κυβέρνηση να έρθει σε συνεννόηση με τις τράπεζες ώστε να αποδεσμευτούν τα 30 εκατ. ευρώ και να αποπληρωθούν τα δεδουλευμένα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση εργαζομένων του Mega:
«Οι εργαζόμενοι του MEGA διανύουμε πλέον τον πέμπτο μήνα απλήρωτης εργασίας με βασική ευθύνη των μεγαλομετόχων-ιδιοκτητών μας. Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο, υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης, ενώ ήδη θρηνούμε την απώλεια δύο συναδέλφων μας.

Καλούμε τις τράπεζες να μη δείξουν την ίδια αναλγησία και αδιαφορία με τους μετόχους μας και να μεριμνήσουν ώστε να αποδεσμεύσουν μέρος των περισσοτέρων από 30 εκατομμύρια ευρώ που παραμένουν δεσμευμένα στους λογαριασμούς της εταιρείας ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ, ώστε να αποπληρωθούν τα δεδουλευμένα και οι αποζημιώσεις μας.

Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της ενώπιον 500 εργαζομένων στο MEGA και των οικογενειών τους και να έλθει σε συνεννόηση με τις διοικήσεις των τραπεζών προκειμένου να διασφαλίσει τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις μας.

Καλούμε τους “μετόχους-αμέτοχους”, που τυγχάνει να είναι και τρεις από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη χώρα, να αναλογιστούν επιτέλους ότι μιλούμε για ανθρώπινες ζωές και όχι για απλά λογιστικά νούμερα.

Οι εργαζόμενοι του MEGA επέδειξαν όλα αυτά τα χρόνια υψηλό αίσθημα επαγγελματισμού και ευθύνης. Περιμένουμε έστω και την ύστατη ώρα οι ιδιοκτήτες του σταθμού να αποδείξουν έμπρακτα την κοινωνική τους ευθύνη απέναντι σε εργαζομένους που βρίσκονται με το ένα πόδι στο δρόμο».

Οργανώνονται συγκεντρώσεις από τους εργαζομένους

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι οι εργαζόμενοι των τηλεοπτικών σταθμών ετοιμάζουν συγκέντρωση έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.  «Την ώρα της ομιλίας του Πρωθυπουργού, όλοι οι “διαπλεκόμενοι” εργαζόμενοι στα media δίνουμε τον αγώνα μας για το δικαίωμά μας στην εργασία», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σελίδα στο Facebook με τίτλο: «Μαύρο σε κανένα κανάλι» μέσω της οποίας γίνεται κάλεσμα για την ερχόμενη Κυριακή στις 11π.μ.

Να σημειωθεί εκτός του νέου ραδιοτηλεοπτικού τοπίου μένουν ο STAR (συμφερόντων Βαρδινογιάννη) και ο ALPHA (συμφερόντων Κοντομηνά) που δεν εξασφάλισαν τηλεοπτική άδεια, καθώς και το MEGA και το Ε που έμειναν εκτός διαγωνισμού.

-Advertisement-
=Advertisement=

«Ανοιχτά ΜΜΕ»: Το μαύρο είναι πάντα μαύρο

Τον απολογισμό των χρόνων της κρίσης, με την επισήμανση ότι «το μαύρο είναι πάντα μαύρο» κάνει σε ανακοίνωσή του το κίνημα «Ανοιχτά ΜΜΕ». Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών αποδείχθηκε εξόχως και πολλαπλά προβληματική και, ταυτόχρονα, παρόξυνε την κρίση στον χώρο των Μ.Μ.Ε. και την αγορά εργασίας δημοσιογράφων και εργαζομένων στον οπτικοακουστικό χώρο. Για το δημοσιογραφικό επάγγελμα, συνυπολογίζοντας και το ασφαλιστικό, η κρίση αποκτά υπαρξιακές διαστάσεις.
Η διαδικασία ήταν εξαρχής προβληματική. Το ΕΣΡ αποκλείστηκε αντισυνταγματικά απ’ αυτήν. Οι άδειες καθορίσθηκαν εντελώς αυθαίρετα σε τέσσερις, παραγνωρίζοντας πως κατ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ολιγοπώλιο που πλήτει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία του λόγου. Μοναδικό κριτήριο για την απόκτησή τους θεσπίστηκε το “πορτοφόλι” ενώ αγνοήθηκε η παράμετρος της έως τώρα λειτουργίας σταθμών από ορισμένους εκ των υποψηφίων. Απόλυτα φυσιολογικά, λοιπόν, η διαδικασία υπηρξε προβληματική και όσον αφορά το αποτέλεσμά της. Ενώ ως κριτήριο είχε προβληθεί η βιωσιμότητα, το τίμημα –διαφορετικό, μάλιστα, για κάθε άδεια!- εκτοξεύθηκε στα ύψη χωρίς οικονομική και επιχειρηματική λογική, με αποτελέσματα που θα φανούν στο άμεσο μέλλον. Επιπλέον, στο όνομα της “πάταξης της διαπλοκής”, η νέα διαπλοκή χτυπάει πλέον… κόκκινο.
Το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο παρέμενε, κατ’ ουσίαν, αρρύθμιστο για πολλά χρόνια. Η διαδικασία, όμως, που επιλέχθηκε, αντί να λύσει, περιέπλεξε τα προβλήματα. Επιπροσθέτως, φαινομενικά και μόνο ολοκληρώθηκε, αφού εκκρεμούν οι έλεγχοι οικονομικών και πόθεν έσχες, δικαστικές ενέργειες και αποφάσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και η αδειοδότηση θεματικών και περιφερειακών σταθμών, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος.

Εκείνο που τώρα επείγει για μας είναι η αντιμετώπιση του εφιάλτη του “μαύρου”. Γιατί το μαύρο είναι πάντα μαύρο για τη δημοκρατία, την πολυφωνία, τη δημιουργία και τους εργαζόμενους. Η διαδικασία, η οποία προηγουμένως, με διαπλεκόμενη συνευθύνη κυβέρνησης και επιχειρηματιών έφερε κοντά στον εφιάλτη το MEGA, απειλεί τώρα και όλους τους υπόλοιπους τηλεοπτικούς σταθμούς, πλην SKY & ANTENNA. Όχι επειδή δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους αλλά αποκλειστικά εξαιτίας κυβερνητικών ενεργειών.
Απέναντι σ’ αυτόν τον κίνδυνο η ηγεσία του δημοσιογραφικού συνδικαλισμού αντέδρασε, όπως πάντα, με χρονοκαθυστέρηση και χωρίς σαφή στρατηγική. Αφού παρέμεινε άφωνη όλο το προηγούμενο διάστημα και δεν παρενέβη –όπως όφειλε- στη διαδικασία και τα απαράδεκτα κριτήριά της, η ΕΣΗΕΑ εξέδωσε μια αρκετά καλή ανακοίνωση, την παραμονή, όμως, του διαγωνισμού !
Και επειδή η «ηγεσία»… σερνόταν, τώρα… τρέχουμε.
‘Εστω και αργά, έστω και τώρα για να υπάρξει αποτέλεσμα και να έχουμε “ανοιχτά Μ.Μ.Ε.” είναι ανάγκη:
1)    Η κριτική μας να αγκαλιάσει το σύνολο του προβλήματος. Να δείξουμε πως η διαφωνία μας δεν έχει να κάνει μόνο με τα «δημοσιογραφικά συφέροντα» αλλά ευρύτερα με την υπεράσπιση της πολυφωνίας.

2)    Να δείξουμε πως η αναίτια και αιφνίδια διόγκωση της ανεργίας στο δημοσιογραφικό χώρο εξαιτίας του «μαύρου» δεν θα αφορά μόνο τους εργαζόμενους των συγκεκριμένων σταθμών, αλλά θα καταβαραθρώσει τις, ήδη δοκιμαζόμενες, εργασιακές συνθήκες στο χώρο, θα δημιουργήσει κλίμα γενικευμένης φοβίας και θα πλήξει περαιτέρω τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία.

3)    Η αντίθεση στο «μαύρο» δεν πρέπει να μείνει σε γενικά και αόριστα επίπεδα αλλά να έχει και συγκεκριμένο δια ταύτα. Η κυβερνητική εκπρόσωπος, παρότι εκπροσωπεί ένα κόμμα που «έκανε καριέρα» καταγγέλοντας το «μαύρο στην ΕΡΤ» έθεσε, με «αριστερό βλέμμα» αλλά και σαρδόνιο χαμόγελο… «καπιταλιστικής αναλγησίας», περιθώριο 90 ημερών, έως ότου πέσει μαύρο στους μη αδειοδοτηθέντες σταθμούς. Το κυβερνητικό τελεσίγραφο είναι, λόγια του αέρα για… ιθαγενείς. Δεν πατάει πουθενά. Ούτε στην ίδια την προκήρυξη ούτε στο ισχύον νομικό πλαίσιο. Επιπλέον, ο νόμος έχει αμφισβητηθεί. Οι «θιγόμενοι» έχουν προβεί σε δικαστικές κινήσεις. Αναμένονται αποφάσεις σε εθνικό και ακολούθως σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τίποτα δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει πριν τελεσιδικήσουν όλες οι δικαστικές ενέργειες. Επιπροσθέτως, ο νόμος ορίζει πως η διαδικασία αδειοδότησης περατώνεται όταν δοθούν οι άδειες θεματικών και περιφερειακών σταθμών. Διεκδικούμε, λοιπόν, «ανοιχτά (όλα τα) Μ.Μ.Ε.» έως ότου ολοκληρωθούν οι δικαστικές διαδικασίες, συγκροτηθεί το ΕΣΡ και ξεκαθαρίσει οριστικά το συνολικό ραδιοτηλεοπτικό σκηνικό.

4)    Όλα αυτά, βέβαια, πάντα με την επιφύλαξη, για την όλη διαδικασία, η οποία πρέπει, εν ευθέτω χρόνω, να ανασχεδιασθεί και να επαναληφθεί σε κλίμα γενικευμένης συναίνεσης, επιλυομένων και των προβλημάτων που θα ανακύψουν.

5)    Στη βάση όλων των προηγουμένων μπορεί και πρέπει να υπάρξουν κινητοποιήσεις. Στοχευμένες, πρωτότυπες και διαφορετικές, όμως, ώστε να έχουν αποτέλεσμα και όχι παραδοσιακές, τυπικές και τετριμμένες που δεν αρμόζουν στην κρισιμότητα των στιγμών. Η «πολιτική ΔΕΘ» είναι μπροστά μας και είναι μια πρώτη καλή ευκαιρία.

Εν κατακλείδι, βρισκόμαστε μπροστά στη μεγαλύτερη κρίση στο χώρο των Μ.Μ.Ε. εδώ και δεκαετίες. Συνυπολογίζοντας και το ασφαλιστικό –στο οποίο έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. εις μάτην προς το παρόν- η κρίση όσον αφορά το δημοσιογραφικό επάγγελμα αποκτά υπαρξιακές διαστάσεις. Ευχόμαστε αυτό να οδηγήσει σε ριζική στροφή και τον δημοσιογραφικό συνδικαλισμό. Αλλιώς δεν θα κάνουν… έγκλημα αλλά ένα πελώριο, ιστορικό και τελευταίο λάθος».

Ποτάμι: Οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά κανάλια έχουν άλλο στομάχι από εκείνους της ΕΡΤ;

Το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του αναφέρεται στις επερχόμενες απολύσεις στα κανάλια, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων:

«Τη στιγμή που 2.000 εργαζόμενοι στην τηλεόραση (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί κλπ) και οι οικόγενειές τους, αγωνιούν για το αύριο κι ετοιμάζονται σε 87 μέρες να περάσουν στην ανεργία. Έχουν διαφορετικό στομάχι από τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ; Οι καθαρίστριες στα κανάλια που θα ρίξουν μαύρο, ανήκουν σε άλλη τάξη από εκείνες του υπουργείου Οικονομικών; Το μαύρο που ρίχνει η κυβέρνηση σε κανάλια που τηρούν τους νόμους, κάνει μαύρες και τις ζωές ανθρώπων. Κάνει ακόμη πιο γκρίζο το τοπίο στην ενημέρωση και προοιωνίζεται τις πιο μαύρες ημέρες διαπλοκής. Το 2016 θα καταγραφεί στην Ιστορία ως μαύρο έτος για την ενημέρωση.

Πηγή: protothema.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *