Οι ασθενείς που εγχειρίζονται τη νύχτα, μετά τα μεσάνυχτα, αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν, σε σχέση με όσους κάνουν παρόμοια επέμβαση τη μέρα, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα. Αλλά και το απογευματινό χειρουργείο κρύβει αυξημένους κινδύνους, αν και όχι τόσους όσο το βραδινό.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή αναισθησιολογίας Μάικλ Τέσλερ του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ του Μόντρεαλ, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αναισθησιολογίας στο Χονγκ Κονγκ.
Η μελέτη ανέλυσε όλες τις εγχειρήσεις με γενική αναισθησία που έλαβαν χώρα μεταξύ 2010-2015 σε ένα γενικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Μόντρεαλ. Οι ώρες των εγχειρήσεων χωρίσθηκαν σε τρία χρονικά διαστήματα: πρωί (07:30 – 15:30), απόγευμα (15:30 – 23:30) και νύχτα (23:30 – 07:30). Συνολικά μελετήθηκαν 41.716 προγραμματισμένες και έκτακτες χειρουργικές επεμβάσεις σε σχεδόν 34.000 ασθενείς.
Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι στα νυχτερινά χειρουργεία είναι κατά μέσο όρο 2,2 φορές πιθανότερο να πεθάνει ο ασθενής (μέσα σε ένα μήνα μετά την εγχείρηση) σε σχέση με τα πρωινά, ενώ στα απογευματινά ο κίνδυνος θανάτου είναι μεγαλύτερος κατά 1,4 φορές.
Οι πιθανές αιτίες για τον αυξημένο κίνδυνο των νυχτερινών επεμβάσεων είναι η κόπωση των γιατρών, η υποστελέχωση του νοσοκομείου, οι καθυστερήσεις στη θεραπεία του ασθενούς κ.α.
Πηγή: news.gr