Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο της πιο κινηματογραφικής ληστείας που έγινε τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα, αναλύοντας τα καρέ από τις κάμερες της τράπεζας που κατέγραψαν το σκηνικό, τις εικόνες από το κύκλωμα διαχείρισης κυκλοφορίας της λεωφόρου Κηφισίας, μελετώντας τις λεπτομερείς καταθέσεις των δεκατριών ομήρων και συγκρίνοντας την έφοδο του κουαρτέτου των κουκουλοφόρων με άλλες επιθέσεις σε τραπεζικά ιδρύματα που έγιναν τους προηγούμενους μήνες σε όλη τη χώρα.
Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι πίσω από το χτύπημα της λεωφόρου Κηφισίας κρύβεται μια νέα οργάνωση που κινείται στις παρυφές του αντάρτικου πόλης καθώς οι πιθανότητες οι τέσσερις ένοπλοι με τις λευκές μάσκες σιλικόνης να είναι ποινικοί είναι μικρές.
Απόλυτα έγκυρες πληροφορίες λένε τα εξής:
- Στη ληστεία πήραν μέρος οι τέσσερις μαυροφόροι με τις μάσκες σιλικόνης που μπήκαν ανά δύο στην τράπεζα για να μην κινήσουν υποψίες και παράλληλα να μην μπλοκάρει το σύστημα με τις διπλές πόρτες ασφαλείας. Υπήρχε και ομάδα υποστήριξης, πιθανότατα άλλα δύο άτομα πάνω σε μοτοσικλέτα που επιτηρούσαν το χώρο.
- – Οι δράστες εκτιμάται ότι διέφυγαν με δυο μοτοσικλέτες προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Άλλωστε η επιλογή της συγκεκριμένης τράπεζας φέρεται να έχει να κάνει με το γεγονός ότι μετά το χτύπημα οι δράστες είχαν πολλές επιλογές στα δρομολόγια διαφυγής.
- – Εκτιμάται ότι ίσως οι δράστες έκαναν λάθος εκτίμηση αναφορικά με το ποσό που θα έβρισκαν στα δύο χρηματοκιβώτια καθώς δεν στήνεται μια τέτοια μεγάλη δουλειά για 60.000 ευρώ (τόση ήταν η λεία τους) και άγνωστα ποσά και αντικείμενα στις 21 θυρίδες.,
Τι ψάχνουν οι αστυνομικοί
Το γεγονός ότι οι τέσσερις δράστες κράτησαν ομήρους για σχεδόν δύο ώρες τους οκτώ υπαλλήλους και τους πέντε πελάτες μπορεί να είναι εντυπωσιακό, δεν είναι όμως πρωτοφανές. Για παράδειγμα, στην επίθεση που οι αστυνομικοί χρεώνουν στην Πώλα Ρούπα στην τράπεζα που βρίσκεται μέσα στο νοσοκομείο «Σωτηρία» έμειναν μέχρι να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο σχεδόν μια ώρα. Το περίεργο είναι ότι προσπάθησαν να ανοίξουν θυρίδες (ο τρόπος που έδρασαν φανερώνει ότι η επιλογή ήταν τυχαία και όχι στοχευμένη) και σε αυτό το σημείο επικεντρώνουν τις έρευνες τους οι αστυνομικοί.
Οι δράστες έριξαν απολυμαντικό υγρό για να καθαρίσουν από ίχνη dna όμως εκτιμάται ότι πάνω στην προσπάθεια αυτή πιθανότατα έχουν μείνει ίχνη ιδρώτα που αν ταυτοποιηθούν οδηγήσουν σε συγκεκριμένο δρόμο τις έρευνες. Εντύπωση και πεδίο εξέτασης αποτελούν οι επαγγελματικές μάσκες σιλικόνης που φόραγαν οι τέσσερις δράστες. Μπορεί τελικά να μην απεικόνιζαν πολιτικά πρόσωπα όμως δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο και αποτελεί αντικείμενο έρευνας το πώς και από πού τις προμηθεύτηκαν οι δράστες. Ένα δεύτερο σημείο που εξετάζεται είναι το γιατί το κουαρτέτο επέλεξε το συγκεκριμένο υποκατάστημα τράπεζας που βρίσκεται σε έναν πολυσύχναστο δρόμο πολύ κοντά στη ΓΑΔΑ και το τμήμα της περιοχής.
Είναι βέβαιο ότι το σημείο διαθέτει εναλλακτικούς τρόπους διαφυγής και το υποκατάστημά δεν έχει πολύ κίνηση ειδικά τις μεσημεριανές ώρες. Όμως αυτό δεν αρκεί και για αυτό οι αστυνομικοί ψάχνουν το «κλειδί» που οδήγησε την ομάδα σε αυτή την επιλογή. Ψάχνουν ακόμη και διαμερίσματα που ενδεχομένως οι δράστες χρησιμοποίησαν για να παρακολουθούν τις κινήσεις της τράπεζας ενώ θέλουν να δουν ποιοι είναι οι περίπου εκατό πελάτες που διέθεταν θυρίδες στο συγκεκριμένο υποκατάστημα.
Όλα δείχνουν πως πρόκειται για μια νέα ομάδα με πολύ υψηλές επιχειρησιακές ικανότητες που συνεχίζει τη δράση των λεγόμενων «ληστών του Διστόμου» ξεκινώντας από μια τράπεζα στην καρδιά της Αθήνας.