Πόρισμα-κόλαφος για το χάος στα νοσοκομεία

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
4 Min Read
ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Νοσοκομεία που λειτουργούν ως Κέντρα Υγείας. Κλινικές «φαντάσματα» και 200 κλίνες εντατικής κλειστές. Λίστες αναμονής που ξεπερνούν το ένα έτος στα χειρουργεία. Διακομιδές ασθενών ακόμη και με αγροτικά οχήματα. Ιατρικά μηχανήματα που δεν λειτουργούν. Ασθενείς κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο καλούνται να αγοράζουν τα υλικά που θα καταναλώσουν. Και έρανοι μεταξύ του προσωπικού για την αγορά υγειονομικού υλικού.

-Advertisement-

Πρόκειται για την νέα «αξονική» του ΕΣΥ, τα αποτελέσματα της οποίας έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), υπογραμμίζοντας ότι κενές παραμένουν 35.000 θέσεις προσωπικού. Ακόμη και το νέο νοσοκομείο Σαντορίνης, το οποίο εγκαινιάστηκε πρόσφατα από τον πρωθυπουργό, λειτουργεί ως Κέντρο Διακομιδών, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ. «Το μόνο χειρουργείο που έγινε είναι οι αιμορροΐδες με τον κ. Πολάκη. Συνεχίζεται η διακομιδή των εγκύων σε άλλα νοσοκομεία της χώρας, για να πραγματοποιηθεί ο τοκετός με ασφάλεια», σημειώνει. Στις 7/8/2016 πραγματοποιήθηκε αεροδιακομιδή εγκύου προκειμένου να υποβληθεί σε καισαρική τομή στο «Αττικόν». Επίσης, στις 8/8/2016 διεκομίσθη με το ΕΚΑΒ (αεροδιακομιδή) γυναίκα με ρήξη ωχρού σωματίου στο «Θριάσιο».

Στο «Γ. Γεννηματάς» Αθηνών, οι ελλείψεις προσωπικού ανέρχονται στο 40% των οργανικών θέσεων, με αποτέλεσμα να συγχωνεύονται κλινικές προκειμένου να δοθούν καλοκαιρινές άδειες. Ο ένας εκ των δύο αξονικών τομογράφων παραμένει εκτός λειτουργίας για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ενώ εκτός λειτουργίας είναι και τα δύο ειδικά ακτινοσκοπικά μηχανήματα. Στο Παπαγεωργίου κενές παραμένουν 400 θέσεις προσωπικού, μία στις δύο κλίνες εντατικής και 8 (από τις 14) χειρουργικές αίθουσες είναι κλειστές. Το νοσοκομείο χρωστά στους προμηθευτές 15 εκατ. ευρώ και οι προμήθειες γίνονται με το σταγονόμετρο. Στο νοσοκομείο Φλώρινας, οι κενές θέσεις ανέρχονται στο 60% των οργανικών θέσεων ειδικευμένων γιατρών. Το νοσοκομείο 23 ημέρες τον μήνα είναι ακάλυπτο από Παιδίατρο (είναι μόνο ένας), έχει έναν ορθοπεδικό και υπηρετούν μόλις δύο αναισθησιολόγοι. Στο νοσοκομείο Νάουσας, οι κενές θέσεις φθάνουν στο 45% των οργανικών θέσεων, δεν λειτουργεί ο αξονικός τομογράφος, έκλεισε η Μαιευτική κλινική, ενώ κλειστή παραμένει για 15 ημέρες τον μήνα η Παιδιατρική κλινική λόγω ελλείψεων σε παιδίατρους.

Στο νοσοκομείο Κορίνθου, οι ελλείψεις προσωπικού είναι στο 40% των θέσεων, με αποτέλεσμα το κλείσιμο της Παιδιατρικής κλινικής (εδώ και ένα χρόνο). Η Ουρολογική Κλινική εφημερεύει τον μισό μήνα και είναι αδύνατη η κάλυψη των επειγόντων. Το νοσοκομείο λειτουργεί με τον παλιό αξονικό τομογράφο με δανεικά ανταλλακτικά από άλλα νοσοκομεία, ενώ δεν υπάρχει μαγνητικός τομογράφος.

- Advertisement -
-Advertisement-
=Advertisement=

Στο νοσοκομείο Ζακύνθου, μία νοσηλεύτρια απόγευμα – νύκτα για την Καρδιολογική κλινική και τη Μονάδα Εμφραγμάτων. Δεν υπάρχει καθαριότητα σε 12.000 τ.μ. και τα εργαστήρια του νοσοκομείου λειτουργούν με μετακινούμενο προσωπικό των Κέντρων Υγείας. Η ίδια δραματική κατάσταση επικρατεί και στα κέντρα υγείας, τα οποία έχουν «εγκαταλειφθεί», όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ.

Ενδεικτικά, τη Δευτέρα στο Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού έγινε έρανος από το προσωπικό και συγκεντρώθηκαν 24 ευρώ για να προμηθευτούν γάζες από ιδιωτικό φαρμακείο.

 

Πηγή

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *