Αλλαξαν τρόπο δράσης τα κυκλώματα δουλεμπόρων

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
4 Min Read

Συναγερμός έχει σημάνει στις ελληνικές Αρχές για την αντιμετώπιση των δουλεμπόρων, που εκμεταλλευόμενοι τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας, επιχειρούν… με το αζημίωτο να τους βγάλουν εκτός Ελλάδας, παρέχοντάς τους διευκολύνσεις και πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Την ύπαρξη κυκλωμάτων διακινητών, που το τελευταίο διάστημα έχουν αυξήσει τη δραστηριότητά τους, παραδέχθηκε πρόσφατα και ο διευθυντής της Europol.

Ηδη, το Σάββατο, στα Χανιά, αστυνομικοί συνέλαβαν δύο γυναίκες από το Ιράν, ηλικίας 40 και 33 ετών, που προσπάθησαν, με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, να φύγουν με αεροπλάνο με προορισμό το Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Ανάλογο περιστατικό καταγράφηκε στη Μυτιλήνη, την περασμένη Τετάρτη, όταν οι Αρχές συνέλαβαν μία 72χρονη από τη Νιγηρία και έναν 27χρονο από το Λίβανο, που προσπάθησαν να εισέλθουν με πλαστά έγγραφα στην Αθήνα. Παρόμοιες συλλήψεις έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στα αεροδρόμια μεταξύ άλλων του Ηρακλείου, της Κέρκυρας, της Ζακύνθου και της Κω.

«Βρισκόμαστε σε ετοιμότητα. Εχουμε αυξήσει τις περιπολίες, προκειμένου να μην μπορούν να φύγουν από τα ελληνικά νησιά» δήλωσε στο «Εθνος» αξιωματούχος της Ελληνικής Αστυνομίας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, γίνονται έλεγχοι από μεικτά κλιμάκια της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, που ελέγχουν εξονυχιστικά ποιοι μπαίνουν στα πλοία με προορισμό την ενδοχώρα. «Στα νησιά εφαρμόζεται η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό. Συνεπώς, όσοι βρίσκονται εκεί έχουν καταγραφεί ενώ έχει υποβληθεί αίτημα επανεισδοχής. Η διαδικασία είναι απολύτως διαφανής. Δεν γίνεται να υπάρχουν στα νησιά λιγότερα άτομα από όσα έχουν καταγραφεί στα hotspots» δηλώνει η ίδια πηγή.

Την ίδια ώρα, και εν μέσω τουριστικής περιόδου, στα αεροδρόμια και ιδιαίτερα στα περιφερειακά, γίνονται έλεγχοι σε όσους προέρχονται από χώρες εκτός Σένγκεν, ενώ για τους κατέχοντες διαβατήρια χωρών εντός Σένγκεν, οι έλεγχοι γίνονται δειγματοληπτικά, με βάση τα πρότυπα και τους κοινούς δείκτες κινδύνου και αξιολόγησης.

Ανάλογοι έλεγχοι γίνονται και στα σύνορα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου υπάρχει αύξηση των περιπολιών για να αποτραπούν οι δευτερογενείς ροές προς τις χώρες των Βαλκανίων. «Δεν έχουν καταγραφεί ιδιαίτερα κρούσματα. Τυχόν περιστατικά θεωρούνται μεμονωμένα. Μετά τη δυσμενή θέση της χώρας πέρυσι, είμαστε πολύ αυστηροί για να αποφύγουμε παρόμοιες καταστάσεις» σημειώνει πηγή που εμπλέκεται στο Προσφυγικό.

Σύμφωνα με το Associated Press, οι διακινητές στη χώρα μας χρησιμοποιούν όλο και πιο εξεζητημένες μεθόδους, όπως η χρήση μοτοσικλετιστών που προπορεύονται, ελέγχοντας την ύπαρξη αστυνομικών στον δρόμο. Παράλληλα, επιχειρούν να μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες εκτός Ελλάδος, χρησιμοποιώντας τα «τυφλά σημεία» στους χάρτες συνοριακών ελέγχων ή πληροφοριοδότες. Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι ακόμη και μετά τη διάλυση του άτυπου καταυλισμού στην Ειδομένη, περίπου 50-100 άτομα καθημερινά προσπαθούν να περάσουν παράνομα τα σύνορα με την ΠΓΔΜ και επιστρέφουν μόλις γίνονται αντιληπτοί από την Αστυνομία.

Ραγδαία αύξηση
Πάντως, παρά τους ελέγχους και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αποτροπή τους, τα κυκλώματα των διακινητών βρίσκονται σε άνοδο, όπως ανέφερε πρόσφατα και ο διευθυντής της Europol Ρομπ Γουέινραϊτ (Reuters). Μάλιστα, επισήμανε ότι υπάρχει ραγδαία αύξηση στο μέγεθος της αγοράς και σημείωσε ότι οι διακινητές, θέλοντας να παρακάμψουν τους αυστηρούς ελέγχους των συνόρων, συνδυάζουν τη διακίνηση προσώπων με τη διακίνηση ναρκωτικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ευρωπαϊκή αστυνομία έχει καταγράψει περίπου 50.000 ύποπτους διακινητές, με περισσότερους από 7.000 να έχουν προστεθεί στη σχετική λίστα το πρώτο εξάμηνο του 2016. Οι εθνικότητες των υπόπτων ξεπερνούν τις 100, ενώ καταγράφονται Σύροι, Τούρκοι, Ελληνες και Ιταλοί. Σε σχετική έκθεση της Υπηρεσίας, η διακίνηση ανθρώπων θεωρείται ως «η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εγκληματική αγορά στην Ευρώπη», ενώ μόνο για το 2015 τα κέρδη των κυκλωμάτων ξεπέρασαν τα 5 δισ. ευρώ.

 

Πηγή

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *