Η συγκλονιστική ιστορία του Βραζιλιάνου που άναψε το Βωμό

Lamianow.gr
3 Min Read

Πριν από 12 χρόνια, ο Βαντερλέι Κορντέιρο ντε Λίμα είχε ζήσει την προσωπική, αθλητική, του τραγωδία στην Αθήνα. Ωστόσο πλέον… το όνειρό του έγινε πραγματικότητα, καθώς ήταν εκείνος που άναψε τον βωμό με την Ολυμπιακή φλόγα, στην τελετή έναρξης στο Ρίο ντε Τζανέιρο!

Με τον Πελέ- που θεωρούνταν το φαβορί- εκτός πλάνου, για λόγους υγείας που επικαλέστηκε ο ίδιος, οι διοργανωτές επέλεξαν έναν άλλο Βραζιλιάνο που θεωρείται θρύλος- για διαφορετικούς λόγους- προκειμένου να είναι ο πρωταγωνιστής της μεγάλης στιγμής στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων.

Η συγκλονιστική ιστορία του Vanderlei Cordeiro de Lima
Η ιστορία του Vanderlei Cordeiro de Lima πριν από 12 χρόνια είχε συγκλονίσει τον πλανήτη. Ο Βραζιλιάνος μαραθωνοδρόμος είχε λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004. Κανένας δεν τον θεωρούσε φαβορί. Ο μόνος που πίστεψε ότι μπορούσε να τα καταφέρει ήταν εκείνος. Και η αλήθεια είναι πως θα έκανε. Μόνο που η μοίρα είχε άλλα σχέδια για εκείνος.

Μόλις τέσσερα μίλια πριν από τον τερματισμό ο de Lima είδε το όνειρό του για το χρυσό μετάλλιο να γίνεται εφιάλτης. Ενας μεθυσμένος ιερέας ο Cornelius Horan μπήκε στον δρόμο του, τον έσπρωξε και του στέρησε την κορυφή. Ο ίδιος άνδρας είχε διακόψει το βρετανικό Grand Prix μία χρονιά νωρίτερα.

Ο Βραζιλιάνος αθλητής όμως δεν το έβαλε κάτω. Αν και δεν κατάφερε να ανακτήσει το χαμένο έδαφος τερμάτισε τρίτος πίσω από τον Ιταλό Stefano Baldini και τον Αμερικανό Meb Keflazeghi.

Ο Vanderlei Cordeiro de Lima όταν μπήκε στο Καλλιμάρμαρο και ενώ ήξερε πως έχασε το χρυσό χόρευε και το διασκέδαζε. Είχε ήθος και χειρίστηκε το όλο γεγονός με τέτοιο τρόπο, που οδήγησε την ΔΟΕ να του απονείμει το βραβείο Πιερ ντε Κουμπερτέν, στο τέλος των αγώνων στην Αθήνα. Αυτή άλλωστε η συμπεριφορά του ήταν που τον έκανε πρωταγωνιστή της χθεσινής βραδιάς.

Αρνήθηκε μετάλλια και χορηγίες
Ο de Lima από τότε δεν αγωνίστηκε ξανά σε Ολυμπιακούς αγώνες ενώ σύμφωνα με το Sports Illustrated, απέρριψε πολλές χορηγίες. Ο Βραζιλιάνος αθλητής του μπιτς βόλεϊ και «χρυσός» Ολυμπιονίκης στην Αθήνα, Emanuel Rego προσπάθησε να του χαρίσει το χρυσό του μετάλλιο, μπροστά στις κάμερες, αλλά ο εκείνος απέρριψε την προσφορά του.

Το ήθος και την αξία του αναγνώρισε και ο Meb Keflazeghi, ο Αμερικανός τερμάτισε μπροστά του στην Αθήνα. «Είναι τόσο ταιριαστό να επιλεγεί αυτός για τη συγκεκριμένη τιμή. Ενσαρκώνει το πνεύμα της Βραζιλίας και των Ολυμπιακών αγώνων», είχε πει.

1

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *