Ο “σταρ” της πολιτικής σήμερα έχει γενέθλια!
Τα γενέθλια του γιορτάζει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας και κλείνει τα 42 του χρόνια. Μπορεί τα τελευταία χρόνια της ζωής του δημοσιογράφοι, φωτογράφοι και ένας στρατός από συνεργάτες και στελέχη της κυβέρνησης να τον ακολουθούν παντού όμως είναι ο άνθρωπος που από τις 25 Ιανουαρίου του 2015 κρατά τις τύχες του ελληνικού λαού στα χέρια του;
Γεννήθηκε μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά την πτώση της Χούντας, αφού ήρθε στον κόσμο στις 28 Ιουλίου 1974, στην Αθήνα. Με καταγωγή από τον πατέρα του από την Άρτα και τη μητέρα του από την Ελευθερούπολη της Καβάλας, η αγάπη του για τα κοινά ήρθε πολύ νωρίς. Το 1992 αποφοίτησε από το πολυκλαδικό λύκειο Αμπελοκήπων.
Παλιοί καθηγητές του έχουν πει πως στο σχολείο ήταν ήσυχος. Καθόταν στο τελευταίο θρανίο και δεν μιλούσε παρά μόνο όταν τον ρωτούσαν γιατί δεν ήθελε να κάνει επίδειξη γνώσεων, είχε ένα μικρό κόμπλεξ με τη μύτη του, αγαπούσε το ποδόσφαιρο και το βόλεϊ, την «Ελευθεροτυπία» και τον«Αστερίξ», τις μηχανές και τις βόλτες στο κέντρο της Αθήνας.
Κυρίως αγαπούσε τους αγώνες, θαύμαζε τον Τσε Γκεβάρα -τον οποίο είχε μέχρι και κάδρο στο γραφείο του- κι ονειρευόταν να αλλάξει τον κόσμο.
Δεν υιοθέτησε πότε το στημένο στιλ του Έλληνα πολιτικού. Ούτε ακόμη και σήμερα αφού ακόμη αρνείται πεισματικά να φορέσει γραβάτα. Δέθηκε για το εξώφυλλο περιοδικού των Schooligans,αποκάλυψε στους «μικρούς δημοσιογράφους» ότι χρησιμοποίησε… βύσμα για τον στρατό, έφτασε σε debate πολιτικών αρχηγών με τσαντάκι – μπανάνα στη μέση, δεν έχει παντρευτεί – έχουν όμως συνάψει σύμφωνο συμβίωσης – παρά τα χρόνια που είναι με την σύντροφό του, Μπέτυ Μπαζιάνα-, έχει δύο παιδιά τον 6χρονο Φοίβο – Παύλο και τον 4χρονο Ορφέα – Ερνέστο (από τον αγαπημένο του Τσε Γκεβάρα) τα οποία όμως δεν έχει βαφτίσει, δηλώνει άθεος, αγαπά τις παρέες, τις συζητήσεις με φίλους, το θέατρο και τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο. Σήμερα ζει ακόμη στην Κυψέλη, στην οδό Αρμονίας.
Το «μικρόβιο» της πολιτικής
Από τα μαθητικά του κιόλας χρόνια η πολιτική δραστηριότητα που ανέπτυξε θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί έντονη, ενώ ως φοιτητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου της Αθήνας έγινε μέλος της Κομμουνιστικής Νεολαίας. Έτσι η δεκαετία του 90’ θα βρει τον Αλέξη Τσίπρα να πρωτοστατεί σε μαθητικές κινητοποιήσεις.
Το 2001 με την διάσπαση του Συνασπισμού και την αποχώρηση του ΚΚΕ, αποχωρεί και ο ίδιος από την ΚΝΕ, όμως μόλις τρία χρόνια αργότερα εκλέγεται στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού και στη συνέχεια στη πολιτική Γραμματεία του κόμματος.
Τα προσόντα του – κάποτε 17άρη που είχε σταθεί επαρκώς απέναντι στην Άννα Παναγιωταρέα – εκτίμησε πρώτος ο Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος τον επέλεξε για τον Δήμο της Αθήνας το 2006 και σε ηλικία 30 ετών δίνει την πρώτη του μάχη και κατεβαίνει στις δημοτικές εκλογές υποψήφιος για τον Δήμο της Αθήνας με τη σημαία του Συνασπισμού συγκεντρώνοντας το 10,5 % και κερδίζοντας την τρίτη θέση.
Στις 10 Φεβρουαρίου του 2008 εκλέγεται από το 5ο συνέδριο του Συνασπισμού της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας (ΣΥΝ) πρόεδρος του κόμματος (με 70% απέναντι στο 28% του Φώτη Κουβέλη) και διαδέχτηκε τον – τότε – μέντορά του, Αλέκο Αλαβάνο. Μόλις 33 ετών ο Αλέξης Τσίπρας έγινε ο νεώτερος πολιτικός αρχηγός κόμματος της νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας και όλα πάνω του έδειχναν πως μπορεί να γράψει τη… δική του.
Με την πρώτη εικόνα του Αλέξη Τσίπρα στο τιμόνι του κόμματος το ενδιαφέρον του κόσμου στράφηκε στο νέο πρόσωπο της πολιτικής. Όμως αυτή η πρώτη θετική αίσθηση δεν αποτυπώθηκε στην κάλπη και έτσι στις Ευρωεκλογές του 2009 – που ήταν η πρώτη εκλογική αναμέτρηση που βρήκε τον Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία – έφερε σχετικά χαμηλά ποσοστά.
Τόσο χαμηλά που ήταν ικανά να δημιουργήσουν τριγμούς στο εσωτερικό του κόμματος και να οδηγήσουν στην αποχώρηση τεσσάρων στελεχών από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ανάμεσά τους και ο Φώτης Κουβέλης που αμέσως μετά θα ιδρύσει την Δημοκρατική Αριστερά.
Η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ανοδική, αλλά τέτοια ώστε να προκαλεί ίλιγγο και ιδιαίτερα στους πολιτικού αντιπάλους.
Από το 4,60% των εκλογών του 2009 έφθασε στις Εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 να πάρει το16,78% και τη θέση της δεύτερης πολιτικής δύναμης της ελληνικής Βουλής και να γίνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Λίγες μέρες αργότερα – στις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου – καταφέρνει να αυξήσει τη δύναμη του φθάνοντας στο 26,89% και κατοχυρώνοντας τη θέση του.
Στις Ευρωεκλογές του 2014, παράλληλα με την προεκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα, υπήρξε υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 κόβει πρώτος το νήμα με ποσοστό 36,34% – αποσπά 149 έδρες – και ορκίζεται την επόμενη κιόλας μέρα ως ο νεώτερος Πρωθυπουργός της χώρας. Μόλις εννέα μήνες αργότερα – στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου – ανανεώνει την θητεία του βγαίνοντας και πάλι πρώτο κόμμα με ποσοστό 35,46%.
Τα άγνωστα αδέλφια του Αλέξη Τσίπρα
Η τελετή ορκωμοσίας της πρώτης Αριστερής κυβέρνησης είχε πολλές εκπλήξεις. Ανάμεσα σε αυτές ο Αλέξης Τσίπρας μας «σύστησε» και τα αδέλφια του, αφού ο φωτογραφικός φακός ανάμεσα στα θεωρία της Βουλής εντόπισε τη σύντροφο του πρωθυπουργού δίπλα στα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του, Ζαννέτ και Δημήτρη Τσίπρα που παρακολουθούσαν με καμάρι τον βενιαμίν της οικογένειας. Μένουν και οι δύο στον Διόνυσο – κοντά στην μητέρα τους Αρίστη Τσίπρα – ενώ τουλάχιστον πριν ο Αλέξης Τσίπρας αναλάβει το βαρύ φορτίο – συναντιόντουσαν συχνά σε οικογενειακά τραπέζια. Ενεργά μέλη στα κοινά της περιοχής τους, στη δημοτική παράταξη Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου, ενώ ιδιαίτερα η Ζαννέτ δραστηριοποιείται και συνδικαλιστικά στον επαγγελματικό της κλάδο.
Ο Δημήτρης, η Ζαννέτ και ο Αλέξης ταυτίζονται ως προς την επαγγελματική κλίση τους και τις σπουδές τους καθώς και οι τρεις είναι απόφοιτοι του Πολυτεχνείου. Βέβαια η κλίση φαίνεται να είναι κληρονομική αφού ο πατέρας τους, Παύλος Τσίπρας, με τον αδελφό του, Ηρακλή, έφτιαξαν την Ηρακλής ΑΤΕ. Η 52χρονη Ζαννέτ είναι Αρχιτέκτονας με σπουδές στο Τορίνο και ο 47χρονος Δημήτρης Πολιτικός Μηχανικός. Μάλιστα η παράδοση φαίνεται να συνεχίζεται αφού και η ανιψιά του πρωθυπουργού σπουδάζει επίσης στο Πολυτεχνείο.
Κεφάλαιο: “Μπέτυ Μπαζιάνα”
Προέρχεται από μια οικογένεια των Σοφάδων της Καρδίτσας που είχε παράδοση στην Αριστερά, στην οποία εντάχθηκε και η ίδια από το σχολείο. Κι ως μέλος της ΚΝΕ ανήκε στα πιο μαχητικά, το ίδιο αργότερα στο Συνασπισμό. Δεν κάνει κοσμικές εμφανίσεις και αυτό γιατί δεν φαίνεται να την απασχολεί καθόλου τι λέει ο κόσμος. Πιστή στο στυλ της το μόνο αλλάζει από φορά σε φορά που τη βλέπουμε είναι μικρές πινελιές στο ντύσιμο και τα μαλλιά της. Η διακριτικότητα φαίνεται να είναι το βασικό της χαρακτηριστικό. Σε αντίθεση με τα μαθητικά και τα φοιτητικά της χρόνια που υπήρξε η φωνή της ΚΝΕ, σήμερα μένει στη «σκιά» του συντρόφου της.
Είναι μαζί από τα 17 τους χρόνια, όταν ήταν μαθητές στο Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων. Τα ενδιαφέροντα τους ταυτίζονταν απόλυτα ακόμα και στις σπουδές τους αφού και οι δύο πέρασαν στο Πολυτεχνείο , με την Μπέτυ Μπαζιάνα να φοιτά στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών στο Πολυτεχνείο Πάτρας. Ακόμη και εκεί παρέμεινε ενεργή και δραστήρια ενώ όταν η ΚΝΕ έληξε, ξεκίνησε η νέα περίοδος στον Συνασπισμό μέχρι που ο Αλέξης Τσίπρας άρχισε να ανέρχεται στο κόμμα. Εκείνη ήταν η στιγμή που έκανε πίσω.
Όταν έκανε το μεταπτυχιακό της στο Πανεπιστήμιο στην Πάτρα, είχε ξεκινήσει μεγάλο αγώνα, προσφεύγοντας το 2003 στη Δικαιοσύνη εναντίον καθηγητή της, τον οποίο είχε κατηγορήσει ότι ιδιοποιήθηκε την πνευματική της εργασία και υπεξαίρεσε αμοιβές της (σε ερευνητικό πρόγραμμα του ΟΤΕ). Τελικά επέμεινε μέχρι που δικαιώθηκε στο δικαστήριο με δικηγόρο της τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Μπορεί να μην έχουν παντρευτεί – αλλά να έχουν συνάψει σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης – όμως κατά τα άλλα δίνουν την εικόνα μιας μάλλον παραδοσιακής οικογένειας 40άρηδων. Όταν δεν είναι σπίτι με τα παιδιά, προτιμά το σινεμά, το θέατρο ή ένα απλό δείπνο με φίλους, ενώ αγαπά την ελληνική μουσική και ιδιαίτερα τον Θάνο Μικρούτσικο.
Οι γιοι της είναι η μεγάλη αδυναμία της, τους διοργανώνει παραδοσιακά πάρτι γενεθλίων -με καραγκιόζη, τούρτα και τους πηγαίνει βόλτες και παίζει μαζί τους ως παραδοσιακή μαμά.
Για τις διακοπές και τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού -τουλάχιστον μέχρι να ανέβει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση – πήγαιναν οικογενειακώς στην Αίγινα, όπου έμεναν στο σπίτι του «παππού» της οικογένειας και υπουργού Επικρατείας της κυβέρνησης, Αλέκου Φλαμπουράρη.