Οι τρεις νέες κόκκινες γραμμές της Αθήνας ενόψει δεύτερης αξιολόγησης

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Tags: Add a Comment
4 Min Read

Εκ των προτέρων χαμένες είναι οι κόκκινες γραμμές που προσπαθεί να επιβάλλει το οικονομικό επιτελείο, ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης αφού το πρόγραμμα έχει προχωρήσει και οι δανειστές έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους, για το τι και πως θέλουν από την ελληνική Κυβέρνηση.

-Advertisement-

Το πιο σοβαρό ζήτημα που θέτει η ελληνική πλευρά , είναι η ενδεχόμενη αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων του 2019 και του 2020 από το 2016 και ενώ η Ελλάδα έχει απλώς ψηφίσει και μόλις αρχίσει να εφαρμόζει το σκληρό δημοσιονομικό πακέτο του προγράμματος. Το υπουργείο Οικονομικών γνωρίζει ότι το αίτημα είναι χωρίς αντικείμενο για δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι ότι μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει δείξει μεν προθυμία στην υιοθέτηση των μέτρων, αλλά δεν έχει ακόμη αποδείξει ότι τα εφαρμόζει και κυρίως ότι μπορεί να πετύχει τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι και το 2018.

Οι ευρωπαίοι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει ότι πρώτα η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στο τέλος του προγράμματος και στην συνέχεια μπορεί να συζητηθεί η αναθεώρηση του, στο 2% του ΑΕΠ ή ακόμη χαμηλότερα στο 1,5% του ΑΕΠ από το 2019 και μετά . Ο δεύτερος λόγος είναι πιο ουσιώδης.

- Advertisement -

Η πρόταση για την ελάφρυνση του χρέους χθες που έφερε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας βασίζεται στο ότι η Ελλάδα θα επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, για δέκα συνεχόμενα χρόνια; , από το 2018 μέχρι και το 2028.

Συνεπώς , το υπουργείο Οικονομικών τους ζητάει να δεσμευτούν να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη την στιγμή που δεν είναι πρόθυμοι να συζητήσουν την λύση για το χρέος πριν το 2018.

-Advertisement-
=Advertisement=

Το δεύτερο πακέτο κόκκινων γραμμών αφορά τα εργασιακά. «Όσο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση κανένας μισθός δεν θα μειωθεί» είπε πολύ πρόσφατα ο υπουργός εργασίας κ. Γιώργος Κατρουγκαλος σημειώνοντας σε ότι αφορά τις ομαδικές απολύσεις ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχτεί αύξηση του ποσοστού από το 5% στο 10% ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο.. Προέβλεπε ακόμη ότι το ΔΝΤ με τις απαιτήσεις που εγείρει «θα απομονωθεί και τελικά θα χάσει».

Όλα αυτά ενώ είναι γνωστό από την αλληλογραφία με τους δανειστές ότι ζητούν τα πάντα και τα ζητούν άμεσα για να μην ζήσουμε πάλι πολύμηνες διαπραγματεύσεις

Η τρίτη κόκκινη γραμμή αφορά τον αφελληνισμό των ΔΣ των τραπεζών αλλά και τον πλήρη έλεγχο από τους θεσμούς του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων που θα πρέπει να είναι λειτουργικό μέχρι και το τέλος του χρόνου. Το οικονομικό επιτελείο αντιδρά τώρα στο αποκλεισμό των εγχώριων στελεχών που θεσπίζει ο νόμος που ψήφισε αλλαγή και ζητά αλλαγές. Όπως είναι προφανές και σε αυτό το θέμα οι θεσμοί είναι αρνητικοί τονίζοντας ότι θα πρέπει οι αξιολογήσεις να γίνουν με βάση τα κριτήρια τα οποία συμφωνήθηκαν.

Οι κινήσεις τακτικής σε περιόδους διαπραγμάτευσης τέτοιας έκτασης όπως η Ελληνική είναι απαραίτητες . Ας μην ξεχνάμε ότι το Σεπτέμβριο η Κυβέρνηση θα κριθεί για 15 προαπαιτούμενα ώστε να πάρει την δόση των 2,8 δις ευρώ και άλλα 43 προαπαιτούμενα στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης . Οι κόκκινες γραμμές δίνουν περιθώρια ελιγμών αλλά χώρο και για υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές .

enikonomia

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *