Πέθανε ο Τζέιμς Χάρισον, εθελοντής αιμοδότης με σπάνιο αντίσωμα που έσωσε πάνω από 2,4 εκατομμύρια μωρά

Lamianow.gr
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
3 Min Read

Πέθανε ένας από τους πιο παραγωγικούς αιμοδότες στον κόσμο, ο οποίος είχε σώσει τη ζωή περισσότερων από 2,4 εκατομμυρίων μωρών.

-Advertisement-
ΚΤΕΛ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Ο Τζέιμς Χάρισον πέθανε στον ύπνο του σε οίκο ευγηρίας στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας στις 17 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε η οικογένειά του τη Δευτέρα. Ήταν 88 ετών.

Γνωστός στην Αυστραλία ως ο «άνθρωπος με το χρυσό χέρι», διότι το αίμα του περιείχε ένα σπάνιο αντίσωμα, το Anti-D, το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή φαρμάκων που χορηγούνται σε εγκύους.

Η Υπηρεσία Αίματος του Αυστραλιανού Ερυθρού Σταυρού, απέτισε φόρο τιμής στον Χάρισον. Ο ίδιος σε ηλικία 14 ετών είχε υποβληθεί σε σοβαρή χειρουργική επέμβαση στο στήθος. Τότε, είχε χρειαστεί αίμα άλλων ανθρώπων για να σωθεί και αποφάσισε να γίνει εθελοντής αιμοδότης μόλις ενηλικιωθεί. Πράγματι, τέσσερα χρόνια αργότερα ξεκίνησε να κάνει πράξη την υπόσχεσή του.

-Advertisement-
KATSIAVOS

Ξεκίνησε λοιπόν να δίνει το πλάσμα του αίματός του όταν ήταν 18 ετών και συνέχισε να το κάνει κάθε δύο εβδομάδες μέχρι τα 81 του χρόνια.

Το 2005 κατέκτησε το παγκόσμιο ρεκόρ για το περισσότερο πλάσμα αίματος που δόθηκε – έναν τίτλο που κατείχε μέχρι το 2022, όταν τον ξεπέρασε ένας άνδρας στις ΗΠΑ.

Η κόρη του, Τρέισι Μέλοουσιπ, ανέφερε ότι ο πατέρας της ήταν πολύ περήφανος που έσωσε τόσες ζωές, χωρίς κανένα κόστος ή πόνο.

Τι είναι τα εμβόλια Anti-D

Τα Anti-D εμβόλια προστατεύουν τα αγέννητα μωρά από μια θανατηφόρα διαταραχή του αίματος που ονομάζεται αιμολυτική νόσος του εμβρύου και του νεογνού ή HDFN. Η πάθηση αυτή εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη όταν τα ερυθρά αιμοσφαίρια της μητέρας είναι ασύμβατα με εκείνα του αναπτυσσόμενου μωρού τους.

Το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας βλέπει τότε τα αιμοσφαίρια του μωρού ως απειλή και παράγει αντισώματα για να τους επιτεθεί. Αυτό μπορεί να βλάψει σοβαρά το μωρό, προκαλώντας αναιμία, καρδιακή ανεπάρκεια ή ακόμη και θάνατο.

Οι παρεμβάσεις κατά της D αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του ’60, ενώ μέχρι τότε ένα στα δύο μωρά που είχαν διαγνωστεί με HDFN πέθαινε. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι σαφές για το πώς το αίμα του Χάρισον έγινε τόσο πλούσιο σε Anti-D, ωστόσο υπάρχει η άποψη ότι αυτό οφείλεται στη μαζική μετάγγιση αίματος όταν ήταν 14.

Πηγή: ertnews.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *