Νότια Κορέα: Οι ερευνητές ζητούν να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του προέδρου Γιουν

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
2 Min Read
epa11761476 A handout photo made available by the South Korean Presidential Office shows President Yoon Suk Yeol addressing the nation at the Presidential office in Seoul, South Korea, 07 December 2024. Yoon Suk Yeol apologised to the nation in a short televised address ahead of a vote on his impeachment in the National Assembly on 07 December. He faces an impeachment motion from opposition lawmakers after he declared and then reversed martial law, citing the need to root out pro-North Korean forces and uphold the constitutional order. EPA/South Korean Presidential Office HANDOUT, EDITORIAL USE ONLY, NO SALESHANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Οι Νοτιοκορεάτες ερευνητές συνέστησαν σήμερα να απαγγελθούν κατηγορίες για εξέγερση και κατάχρηση εξουσίας στον πρόεδρο Γιουν Σουκ Γέολ, ο οποίος τελεί υπό κράτηση και τα καθήκοντά του έχουν ανασταλεί, για την αποτυχημένη απόπειρά του να επιβάλει στρατιωτικό νόμο, η οποία βύθισε τη χώρα σε σοβαρή κρίση.

Έπειτα από έρευνα η οποία διάρκεσε 51 ημέρες, το Γραφείο Έρευνας για τη Διαφθορά (CIO), η υπηρεσία κατά της διαφθοράς που διεξάγει τις ποινικές έρευνες σε βάρος του Γιουν, διαβίβασε τα συμπεράσματά της στην εισαγγελία.

Σ’ αυτά αναφέρει πως «αποφάσισε να ζητήσει από την εισαγγελία της κεντρικής περιφέρειας της Σεούλ να ασκήσει διώξεις σε βάρος του προέδρου Γιουν Σουκ Γελ στο πλαίσιο κατηγοριών που αφορούν κυρίως την πραγματοποίηση μιας εξέγερσης».

Η εισαγγελία έχει πλέον στη διάθεσή της 11 ημέρες για να αποφασίσει αν θα ασκήσει ή όχι διώξεις. Η εξέγερση είναι ένα αδίκημα που τιμωρείται με τη θανατική ποινή.

- Advertisement -

Σε μια χωριστή διαδικασία, ο Γιουν επρόκειτο να συμμετάσχει σήμερα στις 14:00 (τοπική ώρα, 07:00 ώρα Ελλάδας) στην τέταρτη ακροαματική συνεδρίαση της δίκης του ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου με το ερώτημα της καθαίρεσης, στη διάρκεια της οποίας θα καταθέσουν μάρτυρες σχετικά με το πραξικόπημά του.

Στις 3 Δεκεμβρίου, ο συντηρητικός ηγέτης επέβαλε ξαφνικά τον στρατιωτικό νόμο στη Νότια Κορέα και έστειλε τον στρατό στο κοινοβούλιο για να επιχειρήσει να το φιμώσει. Έκανε πίσω μερικές ώρες αργότερα, έπειτα από ψηφοφορία των βουλευτών, που συνεδρίασαν κατεπειγόντως, και υπό την πίεση διαδηλωτών.

Ένδεκα ημέρες αργότερα, το κοινοβούλιο τον καθαίρεσε και εξετάζεται τώρα από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *