Πού εστιάζουν οι άνδρες και πού οι γυναίκες όταν βλέπουν πoρνό σύμφωνα με έρευνα;

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

Όταν οι άνθρωποι παρακολουθούν πορνό, τι είναι αυτό που τραβάει πρώτα την προσοχή τους; Τα περισσότερα άτομα θα υπέθεταν πιθανότατα ότι είναι τα σώματα των ηθοποιών και/ή τα γεννητικά όργανα, ιδιαίτερα για τους άνδρες θεατές. Ωστόσο, είναι όντως έτσι;

Οι ερευνητές Rupp και Wallen (2007) ανέθεσαν σε ετεροφυλόφιλους συμμετέχοντες (άνδρες και γυναίκες) να παρακολουθήσουν μία σειρά από σεξουαλικά λεπτομερείς εικόνες που είχαν κατεβάσει από το ίντερνετ. Κάθε εικόνα περιείχε ένα ζευγάρι γυναίκας-άνδρα που επιδιδόταν είτε σε στοματικό σεξ ή σε συνουσία.

Πριν από την παρακολούθηση των φωτογραφιών, τοποθετήθηκε στο κεφάλι κάθε συμμετέχοντα μία συσκευή που παρακολουθούσε την κίνηση των ματιών και κατέγραφε το ακριβές τμήμα κάθε εικόνας στο οποίο εστίαζε ένα άτομο σε οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή. Επομένως, οι ερευνητές μπορούσαν όχι μόνο να μετρήσουν τι τραβούσε πρώτα την προσοχή των ατόμων, αλλά μπορούσαν επίσης να εντοπίσουν τις περιοχές τις οποίες κοιτούσαν οι συμμετέχοντες για περισσότερο χρόνο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το πρώτο πράγμα που αιχμαλώτιζε την προσοχή των ανδρών και αυτό το οποίο κοιτούσαν οι άνδρες την περισσότερη ώρα ήταν τα γυναικεία πρόσωπα. Φυσικά, αυτό δεν ήταν το μόνο πράγμα στο οποίο εστίαζαν οι άνδρες –ξόδεψαν επίσης αρκετό χρόνο κοιτώντας τα γεννητικά όργανα.

- Advertisement -

Ωστόσο, είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί (και σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση) ότι τα πρόσωπα ξεχώριζαν τόσο πολύ για τους άνδρες. Για ποιο λόγο; Ίσως οι άνδρες θέλουν να ξέρουν πόσο απολαμβάνει η γυναίκα τη σεξουαλική αλληλεπίδραση.

Όσον αφορά τις γυναίκες συμμετέχουσες, το σημείο της εστίασής τους εξαρτιόταν από το εάν χρησιμοποιούσαν ή όχι αντισυλληπτικά χάπια. Για τις γυναίκες που δεν έκαναν χρήση ορμονικής αντισύλληψης, το πράγμα που τραβούσε πρώτα την προσοχή τους και αυτό που κοιτούσαν την περισσότερη ώρα ήταν τα γεννητικά όργανα, ακολουθούμενα από το γυναικείο σώμα. Σε αντίθεση με τους άνδρες, οι γυναίκες που δεν έπαιρναν το χάπι ξόδεψαν σχετικά λίγο χρόνο κοιτώντας τα πρόσωπα οποιουδήποτε.

Οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν το αντισυλληπτικό χάπι ξόδεψαν συγκριτικά λιγότερο χρόνο κοιτώντας τα σεξουαλικά χαρακτηριστικά των εικόνων. Το πρώτο πράγμα που πρόσεξαν αυτές οι γυναίκες και πέρασαν την περισσότερη ώρα κοιτώντας ήταν τα συναφή χαρακτηριστικά της κατάστασης (π.χ., τα ρούχα των ηθοποιών και το φόντο).

Αυτές οι γυναίκες επίσης πέρασαν αρκετό χρόνο κοιτώντας τα γυναικεία σώματα και πρόσωπα, αλλά ξόδεψαν λιγότερη ώρα κοιτώντας τα γεννητικά όργανα σε σχέση με τις γυναίκες που δεν έπαιρναν ορμονική αντισύλληψη.

Γιατί η εστίαση της γυναικείας προσοχής βασιζόταν στη μέθοδο αντισύλληψης, και γιατί οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες κοιτούσαν το γυναικείο σώμα περισσότερο από το ανδρικό; Δεν μπορούμε να απαντήσουμε στις ερωτήσεις αυτές με βεβαιότητα, αλλά οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το αποτέλεσμα αυτό εξαρτάται από τις ορμόνες.

Τα αντισυλληπτικά χάπια διατηρούν τα ορμονικά επίπεδα των γυναικών σχετικά σταθερά, ενώ οι γυναίκες που δε λαμβάνουν ορμονική αντισύλληψη βιώνουν φυσικές διακυμάνσεις. Αυτό υποδηλώνει ότι η ποσότητα των ορμονών στο σώμα μπορεί να επηρεάσει το πώς οι γυναίκες αντιλαμβάνονται τα σεξουαλικά ερεθίσματα.

Όσον αφορά το γιατί οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες φαίνονταν να ενδιαφέρονται τόσο για άλλες γυναίκες, αυτό μπορεί να είναι μία ένδειξη της υπόθεσης ότι οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη ερωτική πλαστικότητα από τους άνδρες.

Επίσης, οι γυναίκες μπορεί να διεγείρονται περισσότερο παρακολουθώντας το τι κάνουν οι άνδρες στο γυναικείο σώμα και στη σεξουαλική απόκριση των γυναικών (ένα μοτίβο που επίσης παρατηρείται στις γυναικείες φαντασιώσεις). Είναι επίσης πιθανό οι γυναίκες να συγκρίνουν τους εαυτούς τους με τα σώματα που βλέπουν στην οθόνη από ότι οι άνδρες.

Με βάση αυτά τα ευρήματα, το λογικό συμπέρασμα φαίνεται να είναι ότι δε βλέπουν όλοι το ίδιο πράγμα όταν παρακολουθούν πορνό.

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *