Αν για κάποιους συνομιλητές του πρωθυπουργού το Σαββατοκύριακο που πέρασε ήταν διήμερο αποφάσεων, για άλλους ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη καταλήξει εδώ και ημέρες στο πρόσωπο που θα προτείνει για το ανώτατο αξίωμα, αλλά δεν έχει μοιραστεί τις σκέψεις του με κανέναν. Άλλωστε το θέμα είναι βαθιά θεσμικό, με τον πρωθυπουργό να κάνει τις όποιες ανακοινώσεις πρώτα στην νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια στους συνεργάτες του αλλά και στους πολίτες με ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα, όπου θα αιτιολογεί την επιλογή του.
Το ίδιο άλλωστε έκανε και τον Ιανουάριο του 2020, όταν πρότεινε την κ. Σακελλαροπούλου για το ανώτατο αξίωμα, ζητώντας συναίνεση από τα κόμματα και εξηγώντας τους λόγους της πρότασής του. Το “δίλημμα” για τον χώρο προέλευσης του προσώπου που θα προταθεί φαίνεται ότι έχει απαντηθεί και ζυγιστεί από τον Πρωθυπουργό, χωρίς κανείς να μπορεί να εικάσει με βεβαιότητα τις προθέσεις του.
Η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στον θάνατο του Κώστα Σημίτη οδήγησε πολλούς στο συμπέρασμα ότι η επιλογή του θα προέρχεται από την κεντροαριστερά, με στόχο την διατήρηση της “παράδοσης” που φέρνει μία κεντροδεξιά κυβέρνηση να προτείνει υποψήφιο/α από τον αντίπαλο πολιτικό χώρο, αλλά και την επίτευξη μίας ευρύτερης συναίνεσης, αφού μία τέτοια επιλογή θα ψηφιζόταν και από το ΠΑΣΟΚ, αγγίζοντας τις 187 ψήφους. Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να αποκλείσει “αιφνιδιασμό” από τον πρωθυπουργό και επιλογή από την κεντροδεξιά παράταξη, καθώς όπως έλεγαν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, “ενωτικά πρόσωπα υπάρχουν και στην κεντροδεξιά και στην κεντροαριστερά”.
Στην πρώτη περίπτωση ακούγεται ακόμα και το όνομα του Ευάγγελου Βενιζέλου, αν και δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί τον πρωθυπουργό να επιλέγει για την προεδρία πρόσωπο που υπήρξε ηγέτης του αντίπαλου κόμματος. Οπως επίσης μια άλλη δυσχέρεια είναι ότι δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί τον Ευάγγελο Βενιζέλο να ασκεί τα καθήκοντά του αθορύβως και διακριτικά. Θέλει ο πρωθυπουργός ένα άλλο κέντρο εξουσίας στην Ηρώδη Αττικού; Στην δεύτερη περίπτωση, του κεντροδεξιού αλλά ενωτικού, ο σημερινός πρόεδρος της Βουλής κ. Τασούλας μοιάζει με ιδανική υποψηφιότητα, αλλά φυσικά υπάρχουν και πολλά άλλα ονόματα.
Το σενάριο της επιλογής προσώπου από την κεντροδεξιά μπορεί να μην βρει την ίδια “απήχηση” σε ψήφους, ωστόσο θα ικανοποιήσει την “γαλάζια” κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία είχε εκφράσει στο παρελθόν με διάφορους τρόπους την δυσαρέσκειά της απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές, με μερίδα βουλευτών να “αντιδρούν” και στην ανανέωση της θητείας της κ. Σακελλαροπούλου. Ωστόσο, μία τέτοια επιλογή εκτιμάται ότι δεν θα συγκεντρώσει περισσότερες από 156 ψήφους (σ.σ. όσοι δηλαδή οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας). Όλα δείχνουν πάντως ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο την Τετάρτη, θα δημοσιοποιήσει τις σκέψεις του με πιθανότερη ημερομηνία την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου.
Το ταξίδι στην Σαουδική Αραβία
Μέχρι τις ανακοινώσεις θα μεσολαβήσει το ταξίδι του πρωθυπουργού στην πόλη Αλ Ούλα της Σαουδικής Αραβίας, σε μία κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία για τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρίγκιπα Διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman, με τους δύο άνδρες να συμπροεδρεύουν στην πρώτη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας των δύο χωρών και να συνυπογράφουν μία σειρά κοινών πρωτοβουλιών.
Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν 7 υπουργοί, μεταξύ των οποίων ο Νίκος Δένδιας και ο Γιώργος Γεραπετρίτης, με διπλωματικές πηγές να εξάρουν τον ρόλο της Σαουδικής Αραβίας ως εταίρου, αλλά και με σημαίνοντα ρόλο στον Κόλπο και στην ευρύτερη περιοχή. Από την πλευρά του το Ριάντ βλέπει την Αθήνα ως μια σταθερή και αξιόπιστη ευρωπαϊκή δημοκρατία και ως πύλη για την Ε.Ε. και τις ευρωπαϊκές αγορές. Ο στρατηγικός χαρακτήρας των σχέσεων έχει επισφραγιστεί από τη συμβολή της Ελλάδας στην αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας με την αποστολή μιας συστοιχίας Patriot, κίνηση η οποία άλλαξε το κλίμα στις διμερείς σχέσεις και η οποία, έχει εκτιμηθεί από τη Σαουδική Αραβία.
Κομβικός ήταν επίσης ο συντονισμός και η συνεργασία Αθήνας και Ριάντ τον περασμένο Αύγουστο προκειμένου να απομακρυνθεί με ασφάλεια το ελληνικής ιδιοκτησίας πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο “Sounion” που είχε πληγεί από τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα Η συνεδρίασή του ΑΣΣΣ αναμένεται να σηματοδοτήσει- όπως εκτιμούν κυβερνητικές πηγές, ακόμη περισσότερες συνέργειες στο πολιτικό επίπεδο, στην άμυνα, τις επενδύσεις, την ενέργεια, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.
the toc.gr
Περισσότερη ΑΞΙΑ έχει ένας ντενεκες λάδι…….