«Ο καιρός γαρ εγγύς» είναι η ατάκα που καθιέρωσε στη συνείδηση του τηλεοπτικού κοινού συγκεκριμένος τηλεπωλητής βιβλίων, που ήταν ένας από τους ανθρώπους που… αγάπησαν τις τηλεοπτικές συχνότητες, για να μην θυμηθούμε τον Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος από τη μικρή οθόνη μετακόμισε στα βουλευτικά έδρανα.
«Ο καιρός γαρ εγγύς», λοιπόν, για το τηλεοπτικό τοπίο, στο οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει τάξη (και παράλληλα να βάλει κανένα έσοδο στα κρατικά ταμεία). Συνολικά 11 ήταν οι «μνηστήρες» που φλερτάρουν με τις τέσσερις άδειες, και το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στο ποιος θα μείνει απ’ έξω. Ο Καρατζαφέρης είναι από εχθές εκτός.
Πόσα από τα παλιά κανάλια θα πάρουν τις τέσσερις άδειες και πόσα θα είναι νέα; Πώς θα διαμορφωθεί η εξίσωση για τις τέσσερις άδειες; Πολλοί εκτιμούν ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχουν περιθώρια για περισσότερες από μία άδειες σε έναν ενδιαφερόμενο. Ακόμα πιο ενδιαφέρον, από πολιτικής άποψης, είναι το γεγονός ότι η διαδικασία προχωρά κανονικά και οι προσφορές άρχισαν να εξετάζονται.
«Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της υποβολής φακέλων υποψηφιότητας στον διαγωνισμό για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών συνιστά ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης μιας βασικής προεκλογικής δέσμευσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μετά από 25 χρόνια ανομίας, το τηλεοπτικό τοπίο στη χώρα μας θα λειτουργήσει για πρώτη φορά με όρους νομιμότητας, διαφάνειας και υγείας. Βάλαμε τέλος στο τρίγωνο της διαπλοκής ‘‘κανάλια – τράπεζες – πολιτικοί”», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής φακέλων από τους ενδιαφερόμενους «παίκτες». Όπως τόνισε ο Νίκος Παππάς, οι 11 υποψηφιότητες συνιστούν την καλύτερη απάντηση σε όσους πολέμησαν για να μη γίνει ποτέ ο διαγωνισμός, δίνοντας παράλληλα «ραντεβού στις αρχές Αυγούστου, για τη δημοπράτηση των αδειών, από την οποία θα προκύψουν τα τέσσερα ιδιωτικά κανάλια που θα απαρτίζουν το νέο τηλεοπτικό τοπίο της χώρας, από τη νέα σεζόν».
Η έναρξη της διαδικασίας «σημαδεύτηκε» από τη διαρροή της επιστολής του επιτρόπου Έτινγκερ και ακολούθησε καυγάς μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, που «έτρεξε» να εκμεταλλευθεί την… ευκαιρία, μαζί με την Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) και παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν ξεκαθάρισε πως η επίμαχη επιστολή δεν έχει καμία σχέση με τη διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών.
«Η επιστολή – κόλαφος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκαλύπτει το σχέδιο της κυβέρνησης. Να χειραγωγήσει τις Ανεξάρτητες Αρχές, να συγκεντρώσει στα χέρια της υπερεξουσίες, να ελέγξει την ενημέρωση των Ελλήνων», σημείωσε μεταξύ άλλων η Ν.Δ., και 50 γαλάζιοι βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους συναρμόδιους υπουργούς Ν. Παππά και Χρ. Σπίρτζη.
«Εκτεθειμένοι»
Απαντώντας στα «πυρά» που εκτόξευσε η αξιωματική αντιπολίτευση, ο Νίκος Παππάς έκανε λόγο για αλληλογραφία, η οποία «είναι γνωστή εδώ και καιρό και δεν έχει σχέση με τη διαδικασία των αδειών».
«Τόσο η αντιπολίτευση όσο και οι καναλάρχες βρίσκονται για μια ακόμη φορά εκτεθειμένοι, γιατί προσπάθησαν να δημιουργήσουν κλίμα υποστηρίζοντας ότι ο διαγωνισμός είναι στον αέρα», σχολίασαν κυβερνητικές πηγές μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τις οποίες η επιστολή του επιτρόπου Έτινγκερ δεν θέτει εν αμφιβόλω τις διαδικασίες αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών στην Ελλάδα.
Παράλληλα, εντός δεκαημέρου αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί, ζητώντας επί της ουσίας την αναστολή της διαδικασίας του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες μέχρι να κριθεί αμετάκλητα από το ΣτΕ ο σχετικός νόμος.
Τελική ευθεία
Το ποιοι τελικά θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό θα το μάθουμε στις 14 Ιουλίου, καθώς μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος από ανεξάρτητη εταιρεία ορκωτών λογιστών της πληρότητας και της αρτιότητας των φακέλων που κατατέθηκαν από τους ενδιαφερόμενους να βρίσκονται την «επόμενη ημέρα» στο νέο τηλεοπτικό πεδίο.
«Αγώνα δρόμου», λοιπόν, δίνουν 11 υποψήφιοι ή, ακόμα καλύτερα, 7+4 «παίκτες». Οι «παλιοί» ANT1, Alpha, Epsilon, Star, ΣΚΑΪ, Mega και Art, και οι «νέοι» Μαρινάκης, Σαββίδης, Καλογρίτσας και μια εταιρεία κυπριακών συμφερόντων.
Άρα στον «αγώνα», που θυμίζει ώρες-ώρες «σύγκρουση» των κορυφαίων του ελληνικού ποδοσφαίρου, κατεβαίνουν: Ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1, που ανήκει στην οικογένεια Κυριακού (Αntenna TV Α.Ε.), ο τηλεοπτικός σταθμός Star Channel, που ανήκει στην οικογένεια Βαρδινογιάννη (Νέα Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία – Star Channel), ο τηλεοπτικός σταθμός Αlpha του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά (Alpha Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε.), ο τηλεοπτικός σταθμός Mega (Τηλέτυπος Α.Ε. – Mega Channel), ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ του επιχειρηματία Γιάννη Αλαφούζου (Ειδήσεις Ντοτ Κομ Ανώνυμη Ραδιοτηλεοπτική και Εμπορική Εταιρεία Παροχής Πληροφοριών και Ενημέρωσης – ΣΚΑΪ Α.Ε.), ο τηλεοπτικός σταθμός Epsilon του επιχειρηματία Φίλιππου Βρυώνη (Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε. – Epsilon TV), η εταιρεία Alter Ego του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, η εταιρεία Dimera Media Investments Limited του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη, ο τηλεοπτικός σταθμός Art του Γιώργου Καρατζαφέρη, η εταιρεία Ιωάννης- Βλαδίμηρος Χ. Καλογρίτσας Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία και η κυπριακή εταιρεία Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου Ανώνυμη Εταιρεία.
Εκτός ενδεκάδας έχει τεθεί ήδη το Art TV του Γιώργου Καρατζαφέρη, καθώς, όπως λένε οι πληροφορίες, ο φάκελος της υποψηφιότητάς του δεν περιείχε το παράβολο των 30.000 ευρώ, σύμφωνα με τους όρους της σχετικής προκήρυξης της διαδικασίας.
Με απόφαση που υπέγραψε σήμερα, Παρασκευή ο γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, τέθηκε οριστικά εκτός του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες το κανάλι ART TV του Γιώργου Καρατζαφέρη.
Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, δεν γίνεται δεκτή η υποψηφιότητα του τηλεοπτικού σταθμού καθώς δεν συνοδευόταν από το απαιτούμενο παράβολο των 30.000 ευρώ.
«Δεν γίνεται δεκτή η υπ’ αρ. 13196/4.7.2016 αίτηση συμμετοχής της εταιρείας CITYNEWS AE (ΑΡΤ ΤV) στη διαγωνιστική διαδικασία χορήγησης τεσσάρων (4) αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition), επειδή δεν συνοδεύεται από παράβολο υπέρ του Δημοσίου ποσού τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ, όπως ορίζεται στο άρθρο 10 παρ. 5 του ν. 4339/2015 και στην παρ. 4.2 περ. στ΄ του Κεφαλαίου 4 της υπ’ αρ. 1/2016 Προκήρυξης του Υπουργού Επικρατείας», γράφει η απόφαση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
Από εκεί και πέρα θ’ αρχίσουν οι μεγάλες κόντρες και τα νομικά τερτίπια όσων θέλουν να δημιουργήσουν καθυστερήσεις.