Μόλις τέσσερις από τους 30 συλληφθέντες της γεωργιανής συμμορίας, που είχε διαπράξει τέσσερις ληστείες και 137 διαρρήξεις σπιτιών, προφυλακίστηκαν. Τι φταίει; Ελλιπής δικογραφία με ανεπαρκή στοιχεία; ή δικαστική «στρατηγική» για περιορισμό των προφυλακίσεων εξαιτίας της συμφόρησης έγκλειστων στις φυλακές της χώρας;
Στην δικογραφία εμπεριέχονται ακόμη 125 κατηγορούμενοι, με τους αστυνομικούς να κάνουν λόγο για μία επικίνδυνη σπείρα, η οποία σύμφωνα με τους χάρτες επισήμανσης στόχων, που βρέθηκαν στα «ορμητήρια», θα διέπρατταν δεκάδες διαρρήξεις σπιτιών κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών των ενοίκων.
Η απόφαση των δικαστικών λειτουργών να μην προφυλακίσουν τους περισσότερους από τους κατηγορούμενους, είναι σύμφωνα με πληροφορίες, η έλλειψη στοιχείων που αποδείκνυε ότι οι κατηγορούμενοι συμμετείχαν στο σύνολό τους σε κοινή εγκληματική οργάνωση.
Ουσιαστικά, ο κάθε κατηγορούμενος παραδέχθηκε μεμονωμένα τη συμμετοχή του σε κάποιες διαρρήξεις, στις οποίες είχαν βρεθεί αποτυπώματά του, ωστόσο δεν αποδέχθηκε ότι δρούσε στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, μετατρέποντας το αδίκημα σε πλημμέλημα. Επίσης, δεν είχαν σταλεί οι δικογραφίες των επί μέρους υποθέσεων και δεν υπήρχαν τα επίσημα έγγραφα γι’ αυτά τα ευρήματα.
Οι τέσσερις προφυλακισθέντες, είναι εκείνοι στα σπίτια των οποίων είχαν βρεθεί τα κλοπιμαία. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αποδίδουν την απόφαση των δικαστικών αρχών να μην προφυλακίσουν τους περισσότερους από τους συλληφθέντες, στο «σχέδιο» αποσυμφόρησης των φυλακών. Υποστηρίζουν ότι η δικογραφία ήταν άρτια με αναλυτικά στοιχεία, για τον βαθμό συμμετοχής του κάθε κατηγορουμένου, που προσδιόριζαν τη δράση τους στο πλαίσιο λειτουργίας μιας εγκληματικής οργάνωσης. Αξιωματικοί της αστυνομίας ισχυρίζονται ότι κανείς από εκείνους που αφέθηκαν ελεύθεροι αλλά και τους 125 που αναζητούνται, δεν πρόκειται να αλλάξουν τρόπο ζωής!
Επισημαίνεται ότι στα σχεδιαγράμματα, οι δράστες κατέγραφαν πληροφορίες για τους ενοίκους και τους τύπους των κλειδαριών στις πόρτες τους. Είχαν και μία ξεχωριστή… λίστα στόχων που αφορούσε αυτή των ληστειών ηλικιωμένων ενοίκων διαμερισμάτων του κέντρου της Αθήνας.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, διέπρατταν δέκα διαρρήξεις σπιτιών, κατά μέσο όρο την ημέρα. Οι αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών ανέφεραν ότι το οικονομικό όφελος που αποκόμισε το δίκτυο διαρρηκτών, ξεπερνά το ποσό των 2.000.000 ευρώ. «Ορμητήριο» της σπείρας ήταν η πλατεία Αγ. Παντελεήμονα, και Πλ. Βικτωρίας καθώς και 16 διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας.
Τα κλοπιμαία τα ρευστοποιούσαν σε κλεπταποδόχους στην περιοχή του Ελαιώνα και σε ενεχυροδανειστήρια της Αθήνας. Τα μετρητά που αποκόμιζαν από τις ληστείες και διαρρήξεις τα έστελναν άμεσα μέσω εταιρειών μεταφοράς χρημάτων απευθείας στην Γεωργία. Τα μέλη της σπείρας ανανεώνονταν διαρκώς, με τους περισσότερους από αυτούς να έχουν συλληφθεί και φυλακιστεί για παρόμοια αδικήματα.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός από τους συλληφθέντες ο οποίος είχε αποδράσει από τις φυλακές Αλικαρνασσού, τον Μάρτιο του 2016, παραβιάζοντας τριήμερη άδεια, και επέστρεψε στην σπείρα για να συνεχίσει τις κλοπές και τις διαρρήξεις. Σε κάποια από τα 16 σπίτια, στα οποία εξελίχθηκε η αστυνομική επιχείρηση για τη σύλληψη των δραστών, εντοπίστηκε και το… προπονητήριο διάρρηξης κλειδαριών και θυρών ασφαλείας. Χαρακτηριστικό της εξειδίκευσης είναι το γεγονός ότι εντοπίστηκαν κομμάτια από πόρτες και «αγορασμένες» κλειδαριές ασφαλείας… νέας γενιάς, πάνω στις οποίες τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έκαναν πρακτική εξάσκηση!
Σε μία περίπτωση στις 19 Δεκεμβρίου 2015 μέλη της σπείρας με τη συνδρομή δύο οικιακών βοηθών από τη Γεωργία, που φρόντιζαν έναν ηλικιωμένο, μπήκαν σε διαμέρισμα στη Ν. Σμύρνη. Έδεσαν με μονωτική ταινία τον ηλικιωμένο, και στη συνέχεια άρπαξαν κοσμήματα, λίρες και άλλα αντικείμενα συνολικής αξίας περίπου 50.000 ευρώ. Στις 7/12/2015 μπήκαν σε διαμέρισμα στα Πετράλωνα, όπου με την απειλή κατσαβιδιού, ακινητοποίησαν την ένοικο και αφαίρεσαν 1.400 ευρώ, κοσμήματα και τιμαλφή. Με παρόμοιο τρόπο διέπραξαν δύο ακόμη ληστείες στην Κυψέλη και του Ζωγράφου.