Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: “Απλήρωτοι οι εντεταλμένοι Διδάσκοντες Θεσσαλίας: Ζητούν Άμεση Επίλυση των Ζητημάτων”

Οι εντεταλμένοι διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Απόκτηση Ακαδημαϊκής Διδακτικής Εμπειρίας» (ΑΑΔΕ) κατά το εαρινό εξάμηνο 2023-24, αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα στην αποπληρωμή της εργασίας τους. Παρότι οι συμβάσεις τους αναφέρουν μισθό 2.079€ ανά μήνα, ο ΕΛΚΕ αναθεώρησε μονομερώς τα ποσά επικαλούμενος «λάθος» υπολογισμό, με βάση τον νόμο 4957/2022. Η τελευταία δόση της πληρωμής, που αντιστοιχεί στο 10% της συνολικής αμοιβής, δεν έχει καταβληθεί, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις. Οι διδάσκοντες υπογραμμίζουν ότι οι συμβάσεις τους είναι δεσμευτικές και ζητούν άμεση καταβολή των οφειλόμενων, ενώ καταγγέλλουν την πρακτική πληρωμής σε δύο δόσεις, η οποία δεν καλύπτει τις καθημερινές τους ανάγκες.

-Advertisement-

Οι διδάσκοντες διεκδικούν αλλαγές που περιλαμβάνουν άμεση απόδοση των πληρωμών, πληρωμή ανά μήνα, σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου για διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, και άμεση πρόσβαση στα αντίγραφα των συμβάσεών τους. Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει την ανάγκη συνολικής αναθεώρησης των όρων εργασίας στα ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς οι ασαφείς ερμηνείες των νόμων και οι μισθολογικές ανισότητες συμβάλλουν στην ανασφάλεια των νέων επιστημόνων και την ενίσχυση του φαινομένου του “brain drain”.

Η ανακοίνωση τους

«Λάθος» στις πληρωμές των εντεταλμένων διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας-μείωση πληρωμής την τελευταία στιγμή!

- Advertisement -

Οι εντεταλμένοι διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Απόκτηση Ακαδημαϊκής Διδακτικής Εμπειρίας για νέους επιστήμονες κατόχους διδακτορικού» (ΑΑΔΕ) κατά το εαρινό εξάμηνο της ακαδημαϊκής χρονιάς 2023-24, βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρά ζητήματα στην αποπληρωμή της εργασίας τους.
Μετά την ολοκλήρωση της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου, η τελευταία δόση της πληρωμής, που αντιστοιχεί στο 10% της συνολικής αμοιβής, δεν εκταμιεύθηκε. Αντίθετα, οι διδάσκοντες ενημερώθηκαν από τον ΕΛΚΕ (Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ότι, λόγω «λάθους» στον υπολογισμό των μισθών, δεν θα λάβουν το ποσό που αναγράφεται στις συμβάσεις τους.
Το πρόβλημα έγκειται στην ερμηνεία του νόμου 4957/2022, ο οποίος ορίζει διαφορετικά μισθολογικά επίπεδα για τους διδάσκοντες, ανάλογα με το καθεστώς των ασφαλιστικών εισφορών τους. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αρχικά υπολόγισε τον μισθό όλων ως 2.079€ ανά μήνα, ποσό που αναφέρεται ρητά στις υπογεγραμμένες συμβάσεις και στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Ωστόσο, αργότερα αποφάσισε να το αναθεωρήσει μονομερώς, επικαλούμενο το προαναφερθέν «λάθος».
Οι διδάσκοντες τονίζουν ότι οι συμβάσεις τους αποτελούν δεσμευτικό έγγραφο και οποιαδήποτε αλλαγή στις οικονομικές τους απολαβές δεν μπορεί να γίνει εκ των υστέρων. Επισημαίνουν, επίσης, ότι η πρακτική της πληρωμής τους σε δύο δόσεις (90% μετά την εξεταστική του Ιουνίου και 10% μετά την εξεταστική του Σεπτεμβρίου) δεν ανταποκρίνεται στις καθημερινές ανάγκες τους.
Παράλληλα, θίγεται η γενικότερη αβεβαιότητα που βιώνουν οι νέοι επιστήμονες στα ελληνικά πανεπιστήμια, όπου η διαφορετική ερμηνεία των νόμων οδηγεί σε μισθολογικές ανισότητες, ακόμα και για εργαζόμενους στο ίδιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ.
Μετά από μια πρωτοβουλία ορισμένων συναδέλφων τους, οι εντεταλμένοι διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έβγαλαν ανακοίνωση στην οποία ζητούν:
1. Άμεση απόδοση του υπόλοιπου της πληρωμής τους, όπως προβλέπεται από τις συμβάσεις τους, πριν το κλείσιμο του οικονομικού έτους του ΕΛΚΕ.
2. Πληρωμή ανά μήνα στις μελλοντικές συμβάσεις, ώστε να καλύπτονται οι καθημερινές ανάγκες τους και όχι στο τέλος του εξαμήνου.
3. Δυνατότητα σύναψης συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου από το επόμενο εξάμηνο, ώστε να διασφαλιστούν οι εργασιακές τους συνθήκες.
4. Να τους παραδοθούν άμεσα αντίγραφα των συμβάσεών τους, ξεκινώντας από το τρέχον εξάμηνο, αφού τα αντίγραφα των συμβάσεων του προηγούμενου εξαμήνου οι περισσότεροι δεν τα έλαβαν ποτέ.
Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει την ανάγκη για συνολική αναθεώρηση των όρων εργασίας των διδασκόντων στα ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς οι πρακτικές αυτές ενισχύουν τη φυγή επιστημόνων στο εξωτερικό, το γνωστό “brain drain”.
Οι διδάσκοντες του προγράμματος ΑΑΔΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καλούν το πανεπιστήμιο και το Υπουργείο Παιδείας να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να παρέμβουν άμεσα για την επίλυση του ζητήματος.

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *