Το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών από τις τέσσερις που έχουν ήδη εξαγγελθεί, στην τελική ευθεία του διαγωνισμού, απέκλεισε ανώτατη κυβερνητική πηγή μιλώντας με δημοσιογράφους στο ταξίδι της επιστροφής από το Πεκίνο.
Ξεκαθάρισε ότι επιπλέον άδειες μπορεί να δοθούν μόνο στο (αόριστο και απώτερο) μέλλον και εφόσον καταδειχθεί ότι η αγορά θα τις “σηκώσει”.
Ειδικότερα, στο ερώτημα εάν θα δοθούν και άλλες άδειες, η ανώτατη κυβερνητική πηγή απάντησε: “Αυτή τη στιγμή δεν το βλέπω πιθανό. Αν μελλοντικά αυξηθεί η διαφημιστική πίτα ενδεχομένως. Αυτή τη στιγμή δεν το βλέπω και δεν θα ήταν και δίκαιο”, με το σκεπτικό πως: “’Οταν κάποιος μπαίνει στον διαγωνισμό με την λογική ότι είναι τέσσερις και άρα «χτυπάει» ξέροντας ότι δεν θα υπάρξει πέμπτο του λες ωραία τα έβαλες τα λεφτά σου… Υπάρχουν θέματα ανταγωνισμού εδώ. Αλλά μελλοντικά ενδεχομένως ναι.”
Η ίδια πηγή διεμήνυσε ότι δε θα αλλάξει ο αριθμός των αδειών για να χωρέσουν οι περισσότερες του αναμενόμενου υποψηφιότητες, αναφέροντας ότι: “Σε όλους τους μειοδοτικούς διαγωνισμούς είναι πολλοί οι υποψήφιοι και όσοι περισσότεροι οι υποψήφιοι τόσο πιο ψηλά πηγαίνει. Εαν είχαμε περισσότερες άδειες θα είχαμε πολύ χαμηλά τιμήματα. Με 4 άδειες θα πάρει πολύ περισσότερα χρήματα το ελληνικό δημόσιο. Αν είχαμε 11 άδειες θα έδιναν μόνο το πλαφόν τίποτα άλλο. Δεν θα έμπαιναν στον διαγωνισμό.”
Και εξήγησε πως: “Η λογική των 4 αδειών δεν είναι της λογικής «πόσες μας λείπουν τόσες θα βάλουν». Είναι η λογική της διαφημιστικής πίτας. Έχουμε κάνει μια ανάλυση κόστους οφέλους και βλέπουμε ότι είναι γύρω στα 50 εκατομμύρια ετησίως είναι το κόστος και είναι 200 εκατομμύρια η διαφημιστική πίτα άρα θα πάμε 4 άδειες. Αν κάποια στιγμή αυξηθεί η διαφημιστική πίτα και γίνει 250 – 300 ενδεχομένως να έχουμε βιώσιμα σχήματα και περισσότερα. Σήμερα δεν μπορούμε να έχουμε με τα ελληνικά δεδομένα περισσότερα βιώσιμα σχήματα. Η βιωσιμότητα η εργασιακή έχει να κάνει και με την οικονομική βιωσιμότητα ,είδαμε λοιπόν τώρα πόσο βιώσιμο ήταν το Mega. Είναι απλήρωτοι τόσο καιρό οι άνθρωποι και είναι από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες.”
Υπενθύμισε εξάλλου ότι εκτός από τις τέσσερις πανελλαδικές, θα υπάρξει σε επόμενη φάση διαγωνισμός και τα περιφερειακά, τοπικής εμβέλειας, κανάλια.
H ίδια ανώτατη κυβερνητική πηγή σχολίασε για την επιστολή Έτινγκερ: “Σηκώθηκε ένας κουρνιαχτός σε σχέση με την Κομισιόν και η Κομισιόν τους έστειλε μια αποστομωτική απάντηση. Το Συμβούλιο της Επικρατείας επίσης. Και εκεί που όλοι έλεγαν ότι ο διαγωνισμός θα είναι παρωδία έχουμε 11 και όλους όσοι τον επικρίνουν να συμμετέχουν. Δεν θέλουμε τίποτα άλλο.”
Καυγάς Παππά-Λοβέρδου
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε εν τω μεταξύ από την Αθήνα μιλώντας στη Βουλή και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος είχε αντιπαράθεση με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδο.
Δεν πρόκειται να γίνουν αλλαγές στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, επεσήμανε ο κ.Παππάς, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να γυρίσουμε σε καθεστώς status quo ante. Ξεκαθάρισε ότι, στις 14 Ιουλίου, η Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού θα εκδώσει τον οριστικό κατάλογο με τα ονόματα των υποψηφίων και αρχές Αυγούστου θα διεξαχθεί η δημοπρασία.
Παράλληλα, ο κ. Παππάς διέψευσε ότι η επιστολή του αρμόδιου επιτρόπου Γκίντερ Έτινγκερ, αφορά υποδείξεις του για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, σε σχέση με το ενωσιακό δίκαιο και ότι θέτει θέμα εναντίον της Ελλάδος, όπως υποστήριξε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, που είχε καταθέσει και τη σχετική επίκαιρη ερώτηση.
«Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα θα προχωρήσουμε. Έχουμε 11 αιτήσεις για αδειοδοτήσεις. Η Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού ξεκίνησε τον έλεγχο με τους ορκωτούς λογιστές, τον οποίο θα ολοκληρώσει έως τις 14 Ιουλίου οπότε και θα ανακοινωθεί η λίστα των εταιριών που θα συμμετέχουν στη δημοπρασία» υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε: «Αν περιμένετε να αλλάξουμε πολιτική και να επιστρέψουμε σε καθεστώς status quo ante, κάνετε λάθος. Διότι είμαστε η μόνη χώρα που δεν είχε αδειοδοτούμενους σταθμούς. Τις τροπολογίες «βασιλόπιτας» θέλετε να κάνουμε και να παρατείνουμε ένα καθεστώς μη αδειοδότησης; Ζητάτε να γυρίσουμε στο καθεστώς μη αδειών που εφαρμόζατε; Με λυπεί η στάση σας. Αποδεικνύεται ότι το πρόβλημα δεν ήταν τα συμφέροντα, αλλά πολιτικές δυνάμεις που για εφήμερη δημοσιότητα επιλέγουν αυτά τα συμφέροντα να τα υπερασπίζονται».
Για πολιτικό στρουθοκαμηλισμό κατηγόρησε τον κ. Παππά ο Ανδρέας Λοβέρδος, χαρακτηρίζοντας τον, ταυτόχρονα, «υπουργό προπαγάνδας που αλλοιώνει τα πράγματα».
«Εκπλήσσομαι. Δεν κρατιέστε και επιμένετε. Ενδεχομένως δίνετε εξετάσεις. Τους ακραίους χαρακτηρισμούς έπρεπε να τους αποφεύγετε. Πιαστήκατε ψευδόμενος και προσπαθείτε, σαν κάποιον που βλέπει την πεπονόφλουδα, αλλά αντί να στρίψει την πατάει» αντέτεινε ο κ. Παππάς.
Και συμπλήρωσε: «Ουδεμία σχέση έχει η επιστολή του αρμόδιου επιτρόπου με το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Το ξεκαθάρισε ο ίδιος. Το ίδιο επανέλαβε και η εκπρόσωπος της Κομισιόν, μετά τις επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων. Τρεις φορές είπε δεν έχει σχέση με τον αριθμό των αδειών. Η προσπάθεια δημιουργία σύγχυσης προκαλεί θυμηδία».
Ο υπουργός Επικρατείας συμπλήρωσε, επίσης, ότι «είναι σε εξέλιξη η διαδικασία του διαγωνισμού για τις αδειοδοτήσεις, και βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο», διαβεβαιώνοντας ότι αρχές Αυγούστου θα έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία.
Ο κ. Λοβέρδος επέμεινε ότι στην επιστολή του ο αρμόδιος επίτροπος, με συγκεκριμένους όρους, όπως είπε, αναφέρει ότι αυθαίρετα καθορίζονται μόνο 4 τηλεοπτικές άδειες και ότι παραβιάζεται η λειτουργία των ανεξάρτητων Αρχών και πρόσθεσε ότι αυτό είναι έναρξη προσφυγής εναντίον της Ελλάδος.
«Δεν παίρνετε τα μηνύματα. Είστε πολιτική παράταξη που δεν λειτουργεί στο πλαίσιο της δημοκρατίας» πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος.
«Εσείς δεν παίρνετε το μήνυμα και το μόνο που απομένει να κάνετε είναι να κάνετε εσείς την ενημέρωση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τι άλλο πρέπει να γίνει για να καταλάβετε ότι πατήσατε την πεπονόφλουδα;» του ανταπάντησε ο κ. Παππάς.
«Το τι έχουμε υποστεί συγκεκριμένοι υπουργοί, από Μέσα Ενημέρωσης, από χυδαιότητα, εμετό, δεν έχει προηγούμενο. Και δεν χρειάζεται κανείς να είναι παμπόνηρος για να καταλάβει γιατί» κατέληξε ο κ. Παππάς.