Ανάλυση BBC: Ποιος έλεγχει τώρα τη Συρία μετά τον Άσαντ – Οι αντάρτες, η αντίδραση του Ισραήλ και οι απώλειες της Ρωσίας

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
7 Min Read

Μόλις δύο εβδομάδες χρειάστηκαν οι Σύροι αντάρτες που ξεκίνησαν από τον θύλακά τους στα βορειοδυτικά της χώρας για να καταλάβουν μια σειρά από μεγάλες πόλεις, πριν φτάσουν στην πρωτεύουσα Δαμασκό και ανατρέψουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, 13 χρόνια μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου της χώρας.Unmute

Remaining Time -0:00Fullscreen

Με φάλαγγες μικρών οχημάτων και μοτοσικλετών, υπό την ηγεσία της αντάρτικης ομάδας Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), κινήθηκαν γρήγορα κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου βορρά-νότου που αποτελεί την κύρια ραχοκοκαλιά της χώρας για να καταλάβουν τη Δαμασκό χωρίς αντίσταση.

Την ώρα που πολλοί στη χώρα γιορτάζουν την πτώση μιας οικογενειακής δυναστείας που κυβερνούσε τη Συρία με αυταρχισμό, το μέλλον είναι αβέβαιο και η κατάσταση στο έδαφος παραμένει ρευστή, με μια σειρά από διαφορετικές ομάδες ανταρτών να ελέγχουν διαφορετικά μέρη της χώρας.

- Advertisement -

Ποιος ελέγχει και ποια εδάφη στη Συρία;

Ανάλυση BBC: Ποιος έλεγχει τώρα τη Συρία μετά τον Άσαντ - Οι αντάρτες, η αντίδραση του Ισραήλ και οι απώλειες της Ρωσίας
https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Η πτώση του καθεστώτος Άσαντ προήλθε από την απροσδόκητη προέλαση των ανταρτών της HTS, αλλά, αν και η ομάδα ελέγχει τις κυριότερες πόλεις της Συρίας, δεν κυβερνά ολόκληρη τη χώρα.

Όπως αναφέρει το BBC, η Συρία ελέγχεται εδώ και χρόνια από ένα συνονθύλευμα επαναστατικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων της HTS στην Ιντλίμπ και ομάδων υπό κουρδική ηγεσία στα βορειοανατολικά της χώρας, ορισμένες από τις οποίες κατέλαβαν επίσης εδάφη τις τελευταίες εβδομάδες.

Καμία από τις επαναστατικές ομάδες δεν θα θρηνήσει την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, αλλά η εξεύρεση συναίνεσης για το πώς θα διοικείται η χώρα θα μπορούσε να αποδειχθεί ακόμη δύσκολη και στο βόρειο τμήμα της χώρας έχουν σημειωθεί συγκρούσεις μεταξύ ανταγωνιστικών φατριών.

Πώς έφτασαν οι αντάρτες στη Δαμασκό;

2
https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Μετά από χρόνια εγκλωβισμού πίσω από παγωμένες γραμμές του μετώπου, οι αντάρτες πραγματοποίησαν μια αστραπιαία προέλαση, με αποκορύφωμα την ανατροπή του προέδρου και την κατάληψη της πρωτεύουσας το Σαββατοκύριακο.

Αφού κατέλαβαν τη δεύτερη πόλη της Συρίας, το Χαλέπι, στα τέλη Νοεμβρίου, οι αντάρτες συνέχισαν την επίθεσή τους, κινούμενοι νότια για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την πόλη Χάμα την περασμένη Πέμπτη.

Η προέλαση συνεχίστηκε με ταχύ ρυθμό, με την τρίτη πόλη της Συρίας, τη Χομς, να πέφτει το Σάββατο, λίγο πριν οι κυβερνητικές δυνάμεις χάσουν επίσης τον έλεγχο της πρωτεύουσας.

Χάρτης: Πού βρίσκεται η Συρία και πώς εμπλέκονται οι γείτονές της;

3
https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Η Συρία, με πληθυσμό περίπου 22 εκατομμυρίων ανθρώπων, βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Μεσογείου. Συνορεύει στα βόρεια με την Τουρκία, στα δυτικά και νοτιοδυτικά με τον Λίβανο και το Ισραήλ, στα ανατολικά με το Ιράκ και στα νότια με την Ιορδανία.

Η Τουρκία, οι δυτικές δυνάμεις και αρκετά αραβικά κράτη του Κόλπου έχουν υποστηρίξει σε διαφορετικό βαθμό διάφορα στοιχεία της συριακής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Η Χεζμπολάχ με έδρα το Λίβανο, που υποστηρίζεται από το Ιράν, πολέμησε στο πλευρό του στρατού του συριακού καθεστώτος, αλλά έχει αποδυναμωθεί σημαντικά από τη σύγκρουσή της με το Ισραήλ. Αυτό έχει θεωρηθεί ως βασικός λόγος για τον οποίο η προέλαση των ανταρτών ήταν τόσο επιτυχής.

Το Ισραήλ, που ανησυχεί για τη “στρατιωτική περιχαράκωση” του Ιράν στη Συρία, έχει εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές εναντίον του συριακού στρατού.

Πώς αντέδρασε το Ισραήλ;

Τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη φέρονται να έχουν πραγματοποιήσει εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές σε ολόκληρη τη Συρία, με στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις του συριακού στρατού, συμπεριλαμβανομένων αποθηκών όπλων, αποθηκών πυρομαχικών, αεροδρομίων, ναυτικών βάσεων και ερευνητικών κέντρων.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρει ότι έχει καταγράψει περισσότερα από 300 πλήγματα του Ισραήλ από την πτώση του καθεστώτος Άσαντ την Κυριακή, μεταξύ άλλων στην πρωτεύουσα, τη Δαμασκό, το Χαλέπι και τη Χάμα.

ισραηλ συρια
https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Οι αναφορές λένε ότι πολλές από τις εγκαταστάσεις που επλήγησαν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Το Ισραήλ λέει ότι οι ενέργειές του αποσκοπούν στο να αποτρέψουν την πτώση όπλων “στα χέρια εξτρεμιστών”, καθώς η Συρία μεταβαίνει στη μετά-Άσαντ εποχή.

Το Ισραήλ υποστηρίζει επίσης ότι έχει καταλάβει προσωρινά τον έλεγχο μιας αποστρατιωτικοποιημένης νεκρής ζώνης στα Υψίπεδα του Γκολάν, λέγοντας ότι η συμφωνία αποχώρησης του 1974 με τη Συρία “κατέρρευσε” με την κατάληψη της χώρας από τους αντάρτες.

Ωστόσο, διαψεύδει αναφορές ότι έχει άρματα μάχης που πλησιάζουν τη Δαμασκό, αλλά λέει ότι ορισμένα στρατεύματα επιχειρούν σε συριακό έδαφος πέρα από τη νεκρή ζώνη.

Τα Υψώματα του Γκολάν είναι ένα βραχώδες οροπέδιο περίπου 60 χιλιόμετρα (40 μίλια) νοτιοδυτικά της Δαμασκού. Το Ισραήλ κατέλαβε το έδαφος από τη Συρία στα τελευταία στάδια του Πολέμου των Έξι Ημερών του 1967 και το προσάρτησε μονομερώς το 1981. Η κίνηση αυτή δεν αναγνωρίστηκε διεθνώς, αν και οι ΗΠΑ το έκαναν μονομερώς το 2019.

γκολαν
https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Τι συμβαίνει στη βόρεια Συρία;

Στη βόρεια πόλη Μανμπίτζ έχουν σημειωθεί συγκρούσεις μεταξύ των υποστηριζόμενων από την Τουρκία δυνάμεων και των ανταρτών υπό κουρδική ηγεσία.

Και οι δύο πλευρές ισχυρίζονται ότι έχουν καταλάβει τμήματα της πόλης και οι μάχες φέρονται να συνεχίζονται σε ορισμένες γειτονιές.

Αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου δήλωσαν ότι δεν μπορούν ακόμη να εξακριβώσουν ποιος έχει τον έλεγχο της Μανμπίτζ.

4
https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Ρωσικές βάσεις στη Συρία

Το 2015, η Ρωσία έστειλε χιλιάδες στρατιώτες στη Συρία για να βοηθήσει στη διατήρηση του προέδρου Άσαντ στην εξουσία. Σε αντάλλαγμα για αυτή τη στρατιωτική βοήθεια, δόθηκαν στη Ρωσία 49ετείς μισθώσεις δύο βασικών στρατιωτικών βάσεων.

Το λιμάνι της Ταρτούς είναι η μόνη μεγάλη ναυτική βάση της Ρωσίας στο εξωτερικό και η μόνη ναυτική βάση της στη Μεσόγειο.

Μαζί με την αεροπορική βάση στο Hmeimim, η οποία χρησιμοποιείται συχνά για τις πτήσεις των στρατιωτικών αεροσκαφών της Ρωσίας προς και από την Αφρική, οι δύο βάσεις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ικανότητα της Ρωσίας να λειτουργεί ως παγκόσμια δύναμη.

Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει ότι θα διεξάγει συζητήσεις με τη νέα διοίκηση της Συρίας σχετικά με το μέλλον και των δύο εγκαταστάσεων.

the toc.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *