Ολοκληρώθηκε το τετ α τετ Μητσοτάκη – Στάρμερ: Τα είπαν για 40 λεπτά – Το παρασκήνιο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βρετανό ομόλογό του, Κιρ Στάρμερ στην Ντάουνινγκ Στριτ. Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 40 λεπτά και ο κ. Μητσοτάκης αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

-Advertisement-

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μέσα σε ένα σκηνικό κρίσιμων γεωπολιτικών εξελίξεων, με το βλέμμα να είναι εστιασμένο κατά κύριο λόγο στο Ουκρανικό.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Κιρ Στάρμερ είναι άγνωστο αν συζήτησαν για το μείζον ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα. Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα διαρκές αίτημα, το οποίο συζητείται με το Βρετανικό Μουσείο.

Συζητήθηκαν πάντως οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, οι βρετανικές σχέσεις, το προσφυγικό – μεταναστευτικό, καθώς και ο συντονισμός των δύο χωρών ενόψει της θητείας της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη διετία 2025 2026.

- Advertisement -

Έμφαση αναμενόταν να δοθεί στη συνεργασία στους τομείς της Ναυτιλίας, της έρευνας, της καινοτομίας και του Τουρισμού.

Η συζήτηση για τα Γλυπτά

Όπως ανέφερε νωρίτερα το TheTOC, αν και στο τραπέζι της συνάντησης τα Γλυπτά δεν είναι στην πρώτη γραμμή, εντούτοις το θέμα θα τεθεί εκ νέου, καθώς όπως λένε κυβερνητικές πηγές, το αίτημα της Αθήνας παραμένει ενεργό και διαρκές ώστε να επιστρέψουν τα Γλυπτά στο σπίτι τους, κάτω από το φως της Ακρόπολης, σε έναν χώρο επαρκώς προστατευμένο.

Το timing είναι θετικό, υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη βρεθεί η λύση win-win και για τις δύο πλευρές. Η συζήτηση βέβαια δεν γίνεται με τη βρετανική κυβέρνηση αλλά με το Βρετανικό Μουσείο, με τον Economist να αναφέρει προ ημερών ότι μέσα στο 2025 μπορεί να υπάρξει ένα μεγάλο άλμα στις διαπραγματεύσεις ή ακόμη και το ενδεχόμενο επιστροφής των Γλυπτών στην Αθήνα.

“Ένας νόμος του 1963 απαγορεύει στο Μουσείο να παραχωρήσει τους θησαυρούς του και η κυβέρνηση δεν είναι πιθανόν να τον αλλάξει”, ανέφερε το δημοσίευμα, διευκρινίζοντας όμως ότι ο πρόεδρος του Μουσείου, Οζμπορν, και ο νέος διευθυντής του Νίκολας Κάλιναν, είναι υπέρ μίας λύσης ενός μακροπρόθεσμου δανεισμού “με αντάλλαγμα άλλες αρχαιότητες από την Ελλάδα”.

Σε αυτό το ενδεχόμενο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση δεν θα έθετε εμπόδια, ωστόσο ο νέος διευθυντής έχει ξεκαθαρίσει ότι τα Γλυπτά δεν θα επιστραφούν δια παντός στην Ελλάδα. “Μπορούμε να μιλάμε για μία σχέση συνεργασίας” είχε πει σε συνέντευξή του στους Τimes, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

the toc.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *