Στο Αγιο Ορος στην καρδιά της Αθωνικής Πολιτείας, στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας λειτουργεί πλέον ο πρώτος σύγχρονος πολυχώρος της μοναστικής κοινότητας.
Βρίσκεται σε ένα παραδοσιακό κτίσμα με επένδυση από Αγιορείτικη πέτρα και κουφώματα από ξύλο καστανιάς επίσης από το Άγιο Όρος. Ο πολυχώρος , που ονομάστηκε Σαμαράδικον, έχει στόχο να καλύψει σημαντικές ανάγκες κυρίως των μόνιμων κατοίκων, μοναχών και εργαζόμενων. Διαθέτει το πρώτο σούπερ μάρκετ μεγάλης αλυσίδας, φυσικοθεραπευτήριο και οφθαλμιατρείο ενώ γίνονται προσπάθειες να ανοίξει και φαρμακείο το επόμενο διάστημα.
Ο εξωτερικός χώρος του ξενώνα στο Αγιο Ορος
‘Ενας ξενώνας με 24 δωμάτια
Επίσης υπάρχει ξενώνας με 24 δωμάτια προς ενοικίαση, δίκλινα και τρίκλινα, με λιτή επίπλωση χωρίς επιπλέον παροχές όπως κλιματιστικό ή τηλεόραση. Σε ορισμένα από αυτά μένουν εργαζόμενοι του πολυχώρου ενώ τα υπόλοιπα μπορούν να διαθέτουν σε προσκυνητές που έχουν εξασφαλίσει διαμονητήριο και ταξιδεύουν στο Περιβόλι της Παναγιάς. Το κτίριο συμπληρώνουν κατάστημα με είδη ευλάβειας, αργυροχρυσοχοείο με ιδιαίτερες εκκλησιαστικές δημιουργίες αλλά και εστιατόριο 60 θέσεων στο οποίο σερβίρονται παραδοσιακές Αγιορείτικες γεύσεις , κυρίως ψάρια, θαλασσινά, όσπρια και λαχανικά.
Ενα από τα τρίκλινα δωμάτια του ξενώνα
Την κατασκευή του ακινήτου, που ανήκει στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, ανέλαβε με δικά της κεφάλαια η κατασκευαστική εταιρία των αδερφών Δημήτρη και Σταύρου Σουάνη από τη Θεσσαλονίκη, η οποία θα έχει και την εκμετάλλευση της επένδυσης για 40 χρόνια. Τα έργα διήρκησαν μια τριετία με πολλές διακοπές λόγω του covid αλλά και ανατιμήσεις υλικών που ήταν επακόλουθο της πανδημίας, με το κόστος της κατασκευής να ξεπερνά τελικά τα 5 εκ. ευρώ.
Το εστιατόριο
Ολα λειτουργούν με απόλυτο σεβασμό στην ιερότητα της περιοχής
Το έργο έχει χτιστεί σύμφωνα με τους αρχιτεκτονικούς κανόνες της Αθωνικής πολιτείας και οι υπεύθυνοι τονίζουν με κάθε ευκαιρία ότι όλα λειτουργούν με απόλυτο σεβασμό στην ιερότητα της περιοχής. Τα όσα ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες για «τουρισμό» σε «ξενοδοχείο με μασάζ» έχουν προκαλέσει την ενόχληση των υπευθύνων της Μονής και της επένδυσης καθώς όπως ξεκαθαρίζουν το όλο εγχείρημα δεν έχει τουριστικά αλλά προσκυνηματικά χαρακτηριστικά και δεν μπορεί η φυσιοθεραπεία ηλικιωμένων μοναχών να βαφτίζεται «μασάζ», όπως λέει στο iefimerida ο κατασκευστής Δημήτρης Σουάνης. «Για να μην υπάρχει παρανόηση πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το φυσικοθεραπευτήριο απευθύνεται μόνο στους μόνιμους κατοίκους του Αγίου Όρους, εργαζόμενους αλλά κυρίως μοναχούς αρκετοί από τους οποίους είναι ηλικιωμένοι και δεν μπορούν να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για τη θεραπεία τους» τονίζει ο κ. Σουάνης προσθέτοντας: «Τόσο το φυσικοθεραπευτήριο όσο και το σύνολο των επαγγελματικών χώρων του κτιρίου λειτουργούν με την ευλογία του Μοναστηριού και την αδειοδότηση της ιεράς κοινότητας».
Το φυσικοθεραπευτήριο
Η πλειονότητα των προσκυνητών που επιλέγει να διανυκτερεύσει στον ξενώνα προέρχεται από τα Βαλκάνια , κυρίως από τη Ρουμανία. Πάντως ακόμα και οι προσκυνητές που εξασφαλίζουν διαμονητήρια και διανυκτερεύουν στις Ιερές Μονές, περνούν από τον πολυχώρο για ένα μοναστηριακό γεύμα στα λιτά ξύλινα τραπέζια του εστιατορίου, ένα παραδοσιακό καφέ στη χόβολη ή για να ψωνίσουν εκκλησιαστικά σύμβολα. Το σημείο που έχει χτιστεί το κτίριο στην καρδιά του Αγίου Όρους στις Καρυές εξάλλου, είναι κομβικό καθώς βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Ναό του Πρωτάτου, του αρχαιότερου σωζόμενου ναού στο Άγιο Όρος που είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου γνωστός για τα κειμήλια του φιλοξενεί όπως η εικόνα της Παναγίας Άξιον Εστί.
Εικόνες από τον πολυχώρο του Αγίου ‘Oρους
Βρίσκεται σε ένα παραδοσιακό κτίσμα με επένδυση από Αγιορείτικη πέτρα και κουφώματα από ξύλο καστανιάς
Τα δωμάτια του ξενώνα
Στο εστιατόριο οι επισκέπτες θα βρουν παραδοσιακές αγιορείτικες συνταγές
Τα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους
iefimerida.gr