Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος προσκαλεί το κοινό σε μια διάλεξη αφιερωμένη στην «Οδύσσεια της Θεσσαλονίκης», μια καλλιτεχνική δράση που έλαβε χώρα για 14 μέρες και 14 νύχτες στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, τον Οκτώβριο, και που στόχο είχε να εξετάσει τη θέση των γυναικών στο δημόσιο χώρο.
Αυτή η δράση προκύπτει από τη συνεργασία του Laurent Boijeot και της Βάλιας Καρδή, οι οποίοι συνοδεύονται από δύο εικαστικούς καλλιτέχνες, τον Jean Chauvelot, συγγραφέα κόμικς, και τον Clément Martin, φωτογράφο. Μαζί, διερευνούν την έννοια του δημόσιου χώρου, δημιουργώντας ουσιαστικές αλληλεπιδράσεις με τους κατοίκους των πόλεων που επισκέπτονται.
Τα τελευταία 15 χρόνια, ο Laurent Boijeot και ο πρώην συνεργάτης του Sébastien Renauld έχουν ταξιδέψει σε εμβληματικές πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Τόκιο, το Παρίσι, η Βενετία και η Λισαβόνα. Τα έπιπλα που μεταφέρουν με το χέρι αποτελούν βασικά στοιχεία της δράσης, επιτρέποντάς τους να ζουν στο πεζοδρόμιο και να υποδέχονται τους περαστικούς.
Η Οδύσσεια, που παλαιότερα ονομαζόταν La Traversée (The Crossing), θεωρείται μια σύγχρονη performance μεγάλης διάρκειας, που ανανεώνεται σε κάθε νέα πόλη και ενσωματώνει μια έντονη κοινωνική διάσταση.
Σήμερα, αυτή η δράση αποκτά νέα μορφή και ταυτότητα, με τη συμμετοχή της Βάλιας Καρδή, performer και καλλιτεχνικής επιμελήτριας στο κέντρο τέχνης Mains d’Œuvres (Saint-Ouen).
Η Βάλια Καρδή θα αναλύσει και θα συγκρίνει την Οδύσσεια της Θεσσαλονίκης, ιδιαίτερη πατρίδα της, με προηγούμενες δράσεις στη Γαλλία, προκειμένου να εξερευνήσει τις πολιτισμικές διαφορές στην αντιμετώπιση των γυναικών στον δημόσιο χώρο. Μέσω της συνεργασίας τους, ο Laurent Boijeot και η Βάλια Καρδή επιδιώκουν να προσεγγίσουν αυτό το κοινωνικό ζήτημα μέσω των πρακτικών της συμπερίληψης και της συμμετοχής.
Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε σε αυτή τη συλλογική σκέψη σχετικά με τη θέση των γυναικών στους δρόμους των μεγαλουπόλεων και να ανακαλύψετε πώς η τέχνη μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για κοινωνική αλλαγή.
Βάλια Καρδή
Η Βάλια Κάρδή είναι καλλιτέχνης, καλλιτεχνική επιμελήτρια στο Mains d’Œuvres (Saint-Ouen) και παραγωγός, που εστιάζει στις παραστατικές και σύγχρονες μορφές τέχνης καθώς και στις τέχνες του δρόμου. Διαθέτει σημαντική εμπειρία στην παραγωγή καλλιτεχνικών και συμμετοχικών δράσεων, διερευνώντας συνεχώς τη σχέση της τέχνης με τον δημόσιο χώρο και ανανεώνοντας παράλληλα την οπτική της για την πόλη, τους φορείς και τους κατοίκους της.
Laurent Boijeot
Ο Laurent Boijeot είναι καλλιτέχνης, performer και ηθοποιός. Έχει εκπαιδευτεί στην κοινωνιολογία και τη γλωσσολογία. Από σχεδόν 15 χρόνια ενεργοποιεί τον δημόσιο χώρο αναζητώντας αλληλεπιδράσεις με τους κατοίκους (τους οποίους θεωρεί ως συνδημιουργούς των έργων του) κατά τη διάρκεια δράσεων όπου κατοικεί τον δρόμο με το υπαίθριο σπίτι του: ένα κρεβάτι, ένα τραπέζι, καρέκλες, μια βαλίτσα και μια μηχανή καφέ.
Σε δέκα χρόνια, ο Laurent Boijeot έχει περάσει μια ολόκληρη χρονιά στα πεζοδρόμια τριών ηπείρων (8.760 ώρες από τη Βενετία στο Τόκιο, από το Βερολίνο στη Νέα Υόρκη). Έχει κερδίσει το 4ο βραβείο IAPA (Διεθνές Βραβείο Δημόσιας Τέχνης) το 2019 για το Hotel Empire, The New York Crossing, που απονεμήθηκε από το Institute for Public Art (IPA) και την Shanghai Academy of Fine Art (SAFA). Το έργο του σχετίζεται άρρηκτα με το ζήτημα της συλλογικής οικειοποίησης του δημόσιου χώρου από τους κατοίκους, την οποία ενσωματώνει στη δημιουργική του διαδικασία.
Ο καλλιτέχνης Laurent Boijeot θα συμμετέχει μέσω τηλεδιάσκεψης.
protothema.gr