Καιρός: Τι είναι το φαινόμενο της «ψυχρής σταγόνας» που ισοπέδωσε την Ισπανία-Μπορεί να μας φτάσει

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment

Πολύς λόγος γίνεται εσχάτως για το μετεωρολογικό φαινόμενο γνωστό στην Ισπανία ως «ψυχρή ή κρύα σταγόνα (gota fría)».

-Advertisement-

Όπως αναφέρουν οι Ισπανοί ειδικοί είναι αυτό το μετεωρολογικό φαινόμενο, το οποίο έχει πλέον μετονομαστεί σε «DANA» και είναι υπεύθυνο για τις φονικές πλημμύρες και τις βιβλικές καταστροφές σε πολλά σημεία της χώρας. Ο στόχος της αλλαγής του ονόματος είναι να μειώσει τον υπερβολικό κοινωνικό συναγερμό που προκαλείται από το παλιό του όνομα, δηλαδή «ψυχρή σταγόνα (gota fría)».

Ο Ρούμπεν Ντελ Κάμπο, εκπρόσωπος της Κρατικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (Aemet), εξήγησε στην EFE ότι ο όρος «ψυχρή σταγόνα» συνδέθηκε με τις μεγάλες καταιγίδες της δεκαετίας του 1980 , οι οποίες άφησαν πολλά θύματα και τεράστιες υλικές απώλειες στις πληγείσες περιοχές. «Προκαλούσε συναγερμό κάθε φορά που ένας μετεωρολόγος μιλούσε για αυτό», λέει ο Ντελ Κάμπο.

Ο ειδικός διευκρινίζει ότι, παρόλο που και οι δύο έννοιες αναφέρονται στο ίδιο μετεωρολογικό φαινόμενο , το «DANA» δεν συνεπάγεται πάντα καταρρακτώδεις βροχές. Μπορεί να προκαλέσει άλλα αποτελέσματα , όπως κύματα καύσωνα, μέτρια βροχόπτωση ή ακόμα και την άφιξη αιωρούμενης σκόνης από την αφρικανική ήπειρο. Αυτή η αλλαγή στην ονοματολογία επιδιώκει πιο ακριβή και λιγότερο ανησυχητική επικοινωνία.

- Advertisement -

Τι διαφοροποιεί ένα φαινόμενο «DANA» από μια καταιγίδα;

Το «DANA» , σύμφωνα με τα λόγια του Ντελ Κάμπο, «είναι ένας θύλακας κρύου αέρα στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας που παραμένει απομονωμένος από τη γενική ατμοσφαιρική κυκλοφορία, που περιβάλλεται από όλες τις πλευρές του από θερμότερο αέρα». Αυτός ο κρύος αέρας σε υψόμετρο μπορεί να προκαλέσει έντονες καταιγίδες όταν αλληλεπιδρά με τους ανέμους γύρω του, αλλά τα αποτελέσματά του διαφέρουν από εκείνα μιας συμβατικής καταιγίδας.

Μια καταιγίδα, διευκρινίζει, «είναι ένα σύστημα χαμηλής πίεσης που εντοπίζεται σε όλα τα επίπεδα της τροπόσφαιρας, από την επιφάνεια έως τα υψηλά επίπεδα, και συνήθως έχει συναφή μέτωπα». Αν και μερικές φορές περιλαμβάνει έντονες καταιγίδες, συνήθως ρίχνει ηπιότερες βροχοπτώσεις σε περισσότερες περιοχές και για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. Από την άλλη πλευρά, το φαινόμενο «DANA» , το οποίο δεν παρουσιάζει αυτή την αντανάκλαση της χαμηλής πίεσης στην επιφάνεια, έχει μια πιο ακανόνιστη, βίαιη και εντοπισμένη συμπεριφορά .

-Advertisement-
=Advertisement=
xartis.jpg

Το ονομαζόμενο πλέον «DANA», λοιπόν, μπορεί να ευνοήσει καταιγίδες υψηλής έντασης, με καταρρακτώδεις βροχές που πέφτουν σε μικρές περιοχές . Ο κίνδυνος του αυξάνεται καθώς μεγάλες ποσότητες νερού συγκεντρώνονται σε περιορισμένες περιοχές . Αυτό το απρόβλεπτο χαρακτηριστικό καθιστά δύσκολη την ακριβή πρόβλεψη των μετεωρολογικών γεγονότων , σε αντίθεση με τις καταιγίδες.

Ένα όνομα με ιστορία

Ο όρος «DANA» δεν είναι μόνο ένα περιγραφικό αρκτικόλεξο, αλλά και ένας φόρος τιμής στον μετεωρολόγο Francisco García Dana , βασικό πρόσωπο στη μελέτη και την κατανόηση αυτού του ατμοσφαιρικού φαινομένου.

Ο García Dana, γιατρός στις Φυσικές Επιστήμες, εντάχθηκε στη μετεωρολογία το 1950 και εργάστηκε σε μέρη όπως η Villa Cisneros, στην τότε Ισπανική Σαχάρα. Το 1979 έλαβε την ηγεσία του Κέντρου Πρόβλεψης του τότε Εθνικού Ινστιτούτου Μετεωρολογίας μέσω διαγωνισμού αξιοκρατίας . Ο θάνατός του το 1984, σε ηλικία 60 ετών, ενέπνευσε τους συναδέλφους του να του αποτίσουν φόρο τιμής και να υιοθετήσουν το όνομα «DANA» για αυτό το μετεωρολογικό φαινόμενο.

Η ονομασία ενός DANA βοηθά στην επικοινωνία

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός EUMETNET , ο οποίος περιλαμβάνει εθνικές μετεωρολογικές υπηρεσίες, είναι υπεύθυνος για την ανάθεση ονομάτων σε σχετικές καταιγίδες. Γίνεται για να βελτιωθεί η επικοινωνία και η εγρήγορση σε αυτά τα επεισόδια. Είναι αποδεδειγμένο ότι η ονοματοδοσία διευκολύνει την προσοχή του κοινού και προετοιμάζει καλύτερα τον πληθυσμό να αντιμετωπίσει πιθανές επιπτώσεις, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Aemet.

Πού μπορεί να χτυπήσουν τέτοια φαινόμενα

«Βλέπουμε ότι μπορούν να αφήσουν καταστροφικά αποτελέσματα», εξηγεί ο Ντελ Κάμπο, ο οποίος πιστεύει ότι ίσως η ονομασία τους θα μπορούσε να διευκολύνει την επικοινωνία τους στο μέλλον. Προσθέτει ότι, αν και πολλά είναι συγκεντρωμένα στην περιοχή της Μεσογείου, μπορούν επίσης να επηρεάσουν άλλες περιοχές της χερσονήσου και της ευρωπαϊκής ηπείρου. Στην πραγματικότητα, ορισμένες πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η συχνότητα και η ένταση αυτών των μεμονωμένων καταθλίψεων θα μπορούσε να αυξηθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής .

newsbomb.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *