Charlie Kirk: Ο ακραίος συνωμοσιολόγος που στηρίζει φανατικά τον Ντόναλντ Τραμπ για πρόεδρο των ΗΠΑ

newsroom lamia
By newsroom lamia Add a Comment
5 Min Read

Κάτι μεταξύ ιεροκήρυκα, πολιτικού και αστέρα της ροκ είναι ο 31χρονος Charlie Kirk ή αλλιώς το πουλέν του Ντόναλντ Τραμπ στο TikTok. Ο σκληροπυρηνικός ακροδεξιός που κάνει καριέρα με fake news και θεωρίες συνωμοσίας μπορεί να θεωρηθεί το αστέρι μιας νεότερης γενιάς σκληροπυρηνικών δεξιών, των Ρεπουμπλικανών MAGA, στον δρόμο προς τις εκλογές των ΗΠΑ.

Ο νεαρός Αμερικανός ήρωας του «Make America Great Again» που τρέχει την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ για τις αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου 2024, βρίσκεται πίσω από Turning Point USA, ενός συντηρητικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού που έχει συγκεντρώσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για την προώθηση των εκστρατειών του Τραμπ σε πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Ο οργανισμός με έδρα την Αριζόνα, που ξεκίνησε το 2012 από τον τότε 18χρονο Κερκ, έχει αποκτήσει φήμη, ιδιαίτερα από την πρώτη εκλογή του Τραμπ το 2016, όταν ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός συνδέθηκε με την εκστρατεία. Τώρα, το Turning Point διαθέτει δραστηριότητα σε πάνω από 3.500 πανεπιστημιακούς και λυκειακούς χώρους στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του οργανισμού.

Σύμφωνα με τις φορολογικές δηλώσεις του Ιουνίου 2023, τα έσοδα του Turning Point εκτοξεύθηκαν από 4,3 εκατομμύρια δολάρια το 2016 σε 81,7 εκατομμύρια δολάρια το 2023.
Η ενασχόληση του Κερκ με το Turning Point τον έφερε στη γνωστή λίστα του Forbes «30 κάτω από 30» το 2018, του έδωσε συχνές εμφανίσεις στο Fox News και είχε την ευκαιρία να είναι ο νεαρότερος ομιλητής στο Ρεπουμπλικανικό Εθνικό Συνέδριο το 2016.

Πέραν του Turning Point USA, ο Κερκ διαχειρίζεται και το Turning Point Action, μια από τις βασικές οργανώσεις του Τραμπ, η οποία έχει συγκεντρώσει πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια και προβλέπει την ανάπτυξη χιλιάδων ανθρώπων σε πολιτείες κλειδιά με στόχο να ψηφίσουν νωρίς οι συντηρητικοί.

Ο Κερκ έχει αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα με το podcast του, The Charlie Kirk Show. Με πάνω από 750 επεισόδια, η εκπομπή κατατάσσεται αυτή τη στιγμή στην 7η θέση στα Apple podcasts στις ειδήσεις και στην 10η θέση στο Spotify, γνωστή για την συντηρητική προσέγγιση του Κερκ απέναντι σε φιλελεύθερες απόψεις.

Σε αυτά απευθύνεται στους ακροατές του με θεωρίες συνωμοσίας και ψευδείς ειδήσεις ενισχύοντας το σενάριο του Τραμπ περί «κλεμμένων εκλογών», όπως για παράδειγμα για την Covid-19, κάτι που είναι πολύ δημοφιλές στην οργισμένη αμερικανική δεξιά.

Κάποιες φορές μάλιστα οι θεωρίες του Κερκ υιοθετούνται και από τον ίδιο τον Τραμπ.

Συχνά απασχολεί τα μέσα ενημέρωσης με τα σχόλια του στο podcast, συμπεριλαμβανομένης μιας περίπτωσης τον Ιανουάριο του 2024, όπου επιτέθηκε στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Αργότερα εκείνο το μήνα, δέχτηκε κριτική για την δήλωση του στο podcast: «Αν δω έναν μαύρο πιλότο, θα σκέφτομαι ελπίζω να είναι καταρτισμένος».

Αυτά τα σχόλια προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από πολλούς.

Σχόλια του Κερκ του δημιούργησαν εχθρούς στο Ρεπουμπλικανικό Εθνικό Συνέδριο, συμπεριλαμβανομένης της πρώην προέδρου του Ρεπουμπλικανού Κόμματος Ρόνα ΜακΝτάνιελ, για την οποία ο Κερκ είπε το 2023 ότι την είχαν «βάλει» οι Δημοκρατικοί να «διεισδύσει» στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Η επιρροή του Κερκ παραμένει ένα εργαλείο στην διάθεση του Τραμπ.

«Ο Τσάρλι Κερκ βοηθά. Έχει έναν στρατό από νέους ανθρώπους. Αυτοί είναι νέοι πατριώτες» δήλωσε ο Τραμπ μιλώντας στο Turning Point Action Conference στο Ντιτρόιτ τον Ιούνιο.

«Σε ευχαριστούμε, Τσάρλι».

Δύο εβδομάδες πριν από τις αμερικανικές εκλογές, ο Κερκ πραγματοποιεί περιοδεία με τίτλο «Σας Κάνουν Πλύση Εγκεφάλου» όπου επισκέπτεται πανεπιστήμια σε πολιτείες-κλειδιά για να συζητήσει με φοιτητές, ενθαρρύνοντάς τους να ψηφίσουν για τον Τραμπ στις 5 Νοεμβρίου.

Σε μία τέτοια προεκλογική συγκέντρωση σε πανεπιστημιούπολη της πόλης Ρίνο στα νοτιοδυτικά της χώρας αυτό τον μήνα, ο Κερκ δήλωσε ενώπιον των συγκεντρωμένων ότι θέλει να δώσει ένα τέλος «σε όλες τις αμβλώσεις», «το Ολοκαύτωμα των καιρών μας».

Πληροφορίες από Time 

newsit.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *