Φετουλάχ Γκιουλέν: Πώς από σύμμαχος του Ερντογάν έγινε «ορκισμένος εχθρός» του

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
2 Min Read

Δευτέρα (21.10.24). Ο Φετουλάχ Γκιουλέν πεθαίνει σε ηλικία 83 ετών. Η είδηση του θανάτου του υπ’ αριθμόν ένα εχθρού του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει μέσα σε λίγα λεπτά το γύρο του κόσμου.

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο μεγαλύτερος επικριτής του καθεστώτος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Πενσιλβάνια στο οποίο νοσηλευόταν για τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε εδώ και αρκετά χρόνια, σύμφωνα με την ανακοίνωση του θανάτου του στην ιστοσελίδα Herkul.org.

-Advertisement-

Σύμφωνα με την Άγκυρα ο ιμάμης και συγγραφέας ήταν υπεύθυνος για την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 στην Τουρκία. Τε τελευταία χρόνια ζούσε στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, ενώ είχε υποστεί ανακοπή και έπασχε από προβλήματα υγείας.

Ίδρυσε το κίνημα Γκιουλέν (γνωστό ως Χιζμέτ στα τουρκικά) «για το μέλλον της Τουρκίας και του Ισλάμ στον σύγχρονο κόσμο».

- Advertisement -

Ο Γκιουλέν ήταν σύμμαχος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέχρι το 2013, μέχρι τις κατηγορίες για εμπλοκή του στο σκάνδαλο διαφθοράς στην Τουρκία. Ο Ερντογάν είχε κατηγορήσει τον Γκιουλέν ότι κρυβόταν πίσω από τις έρευνες για τη διαφθορά.

=Advertisement=
-Advertisement-

Η τουρκική κυβέρνηση τον είχε χαρακτηρίσει ως τον πλέον καταζητούμενο τρομοκράτη και τον είχε κατηγορήσει ότι ηγείται της λεγόμενης γκιουλενικής τρομοκρατικής οργάνωσης, όπως περιγράφεται το κίνημά του.

Ο Γκιουλέν ζούσε εξόριστος εδώ και 22 χρόνια στην Πενσιλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών και παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της τουρκικής κυβέρνησης για την έκδοσή του, η Ουάσινγκτον αρνείτο να ικανοποιήσει το αίτημα της Άγκυρας.

Στην Τουρκία χιλιάδες οπαδοί του Γκιουλέν, πολιτικοί σύμμαχοι επί σειρά ετών στο παρελθόν της κυβέρνησης Ερντογάν έχουν φυλακιστεί τα τελευταία χρόνια, ενώ χιλιάδες άλλοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

newsit.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *