80 χρόνια από την Απελευθέρωση της Λαμίας από την Γερμανική Κατοχή – ένα μοναδικό Αφιέρωμα του Δ. Νάτσιου (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Tags: 1 Comment
1 Min Read

Φέτος συμπληρώνονται ογδόντα χρόνια (1944-2024) από την απελευθέρωση της Λαμίας απ΄τη Γερμανική Κατοχή (18η Οκτωβρίου 1944) και με την ευκαιρία της Επετείου αυτής, ο φιλόλογος Δημήτρης Νάτσιος ετοίμασε ένα μοναδικό αφιέρωμα με αναφορά στα γεγονότα εκείνα, όπως είναι το «χρονικό» της Απελευθέρωσης, οι σύντομης διάρκειας μεταβολές, που σημειώθηκαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα πρόσωπα, που έχουν σχέση με τα γεγονότα εκείνα.

Τα κείμενα διανθίζονται με φωτογραφικό υλικό, περισσότερο ως αποδεικτικό στοιχείο. Το αφιέρωμα καταχωρίζεται στις φιλόξενες σελίδες του αγαπητού «Λαμιακού Τύπου».

Το εξαιρετικό αφιέρωμα έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα “ΛΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ” την οποία ευχαριστούμε όπως και τον κ. Δημήτρη Νάτσιο για την αποστολή και την άδεια δημοσίευσης της.

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
1 Comment
  • Από τις φώτο και μόνο, αντιλαμβάνεται κανείς ότι την αποχώρηση των Γερμανών από την Ελλάδα, συγκεκριμένη παράταξη εκμεταλλεύεται για κομματικά οφέλη.
    Επειδή κάποιοι ψάχνουν, ο Γερμανικός Στρατός, με εντολή του Αρχηγείου τους & λόγο της μεγάλης αντεπίθεσης του Ρωσικού Στρατού, διέταξε την αποχώρησή των Δυνάμεων & από την Ελλάδα. 12 Οκτωβρίου από Αθήνα, 18 αο Λαμία, κ.λ.π.
    Καμία μάχη δεν έγινε. 17 προς 18 Οκτωβρίου, το σχέδιο αποχώρησις απο Λαμία, με καταστροφή των Γερμανικών αποθηκών Πυρκών , Αποθηκών τροφίμων του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΣ), Τηλεφ. εταιρίας & Ηλεκτρικού Σταθμού. Με παρέμβαση του Σουηδού εκπροσώπου (Sture Linner) του Δ.Ε.Σ. δεν καταστράφηκαν οι αποθήκες τροφίμων, κ.λ.π. Ενώ με παρέμβαση των Ιταλού Αξκ/κού (ηλεκτρολόγου) Eugenio de Simone, & Αυστριακού στρατιώτη Josef H. Blechinger (Ηλίας Κόκκινος) , δεν ανατινάχτηκαν οι αποθήκες Πυρ/κών.
    18 Οκτωβρίου , μεσημέρι, χτύπησαν οι καμπάνες των Ι.Ν. της πόλεως. Ιππείς του ΕΛ.ΑΣ, εισήλθαν στην πόλη για αναγνώριση (αν υπήρχαν ακόμη Γερμανοί)…
    Με εντολή του Αρχηγείου ΕΛ.ΑΣ (ενώ βρισκόταν στην Πελοπόννησο) αναχώρησε για την Ρούμελη ο Αρης Βελουχιώτης. Στην Λαμία εισήλθε το σούρουπο της 20ης Οκτωβρίου, όπου τον υποδέχονται οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ και κάτοικοι της πόλεως. Τέλος 29 Οκτωβρίου, με αφορμή την 4η επέτειο του ΟΧΙ, συμμετείχε σε Δοξολογία στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό της πόλεως, Μετά την δοξολογία ο Βελουχιώτης συνοδευόμενος από τον Αρχιμανδρίτη Γερμανό Δημάκο, παρακολούθησε παρέλαση τμημάτων του ΕΛΑΣ που βρέθηκαν στη Λαμία, καθώς και των οργανώσεων, και μετά από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου του Βούλγαρη μίλησε στον συγκεντρωμένο λαού στην πλατεία Ελευθερίας. …

    Η ευσέβεια των τότε κατοίκων & η πίστη στην θεία παρέμβαση για την αποτροπή της καταστροφής της πόλης, με πολλά θύματα, οδήγησαν το έτος 1946, τον τότε Δήμαρχος Λαμιέων Σταύρο Χαραλαμπόπουλος, να ανακοινώσει την πρόθεση του Δήμου να οριστεί ο Ευαγγελιστής Λουκάς προστάτης της πόλης και η 18η Οκτωβρίου ημέρα τοπικής εορτής.
    Έτσι, δύο χρόνια μετά, στις 25 Ιουνίου 1948, δημοσιεύεται Βασιλικό Διάταγμα «Περί αναγνωρίσεως ως μονίμου τοπικής θρησκευτικής εορτής τελετής του Ευαγγελιστού Λουκά Λαμίας», με το οποίο ορίζεται πολιούχος της πόλης ο Ευαγγελιστής Λουκάς.
    Αυτά τα λίγα, για να μην προπαγανδίζουν κάποιοι, οι οποίοι πριν χρόνια είχαν ξεγραμμένο – εξαφανισμένο, τον Αρη Βελουχιώτη, από το κόμμα τους…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *