Συνάντηση Κεραμέως με τη ΓΣΕΒΕΕ για τον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως και ο Γενικός Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων Νίκος Μηλαπίδης, συναντήθηκαν σήμερα (16.10.2024) με εκπροσώπους της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), και συζήτησαν μεταξύ άλλων για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο του νέου κύκλου διαλόγου που ξεκίνησε η Νίκη Κεραμέως με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, με σκοπό να καταγράψει τις απόψεις τους σχετικά με το πόρισμα που συνέταξε η Επιστημονική Επιτροπή για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού και την προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με στόχο την ενσωμάτωση σχετικής ευρωπαϊκής Οδηγίας στο εθνικό δίκαιο.

Σύμφωνα με το πόρισμα, προτείνεται η χρήση ενός αλγορίθμου που θα λαμβάνει υπόψη τον πληθωρισμό, ιδιαίτερα για το 20% των χαμηλότερων εισοδημάτων, καθώς και την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας. Αυτό το μοντέλο ήδη εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γαλλία.

Ο συγκεκριμένος μηχανισμός θα προστατεύει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα και θα επιτρέπει στους εργαζόμενους με κατώτατο μισθό να επωφεληθούν από την αύξηση της παραγωγικότητας και των πραγματικών μισθών.

Παράλληλα, η χρήση του αλγόριθμου καθιστά τη διαδικασία προσδιορισμού του κατώτατου μισθού πιο διαφανή, πιο δίκαιη, πιο προβλέψιμη αλλά και πιο αντικειμενική καθώς ο αλγόριθμος θα περιορίζει τη δυνατότητα παρέμβασης της εκάστοτε κυβέρνησης στη διαδικασία.

Όπως αναφέρεται στην ευρωπαϊκή Οδηγία, το ύψος του κατώτατου μισθού δεν θα επιτρέπεται να μειωθεί, διασφαλίζοντας έτσι το γενικό επίπεδο προστασίας των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε διαδοχικές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό από το 2019 έως και σήμερα, με την αύξηση να φτάνει ήδη το 28% στα 830 ευρώ, και με στόχο τα 950 ευρώ έως το 2027.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε 22 από τα 27 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κατώτατος μισθός ρυθμίζεται νομοθετικά, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην Ελλάδα.

Επιπλέον, προτείνεται από την Επιτροπή η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με στόχο την αύξηση του ποσοστού κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, θέση η οποία συνιστά προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Παράλληλα, στις προτάσεις της Επιτροπής περιλαμβάνεται η δημιουργία Επιτροπής Διαβούλευσης, η οποία θα αποτελείται από εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, προκειμένου να διατυπώνει γνώμη για το ύψος του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και την επικαιροποίησή του. Με τον τρόπο αυτό αναβαθμίζεται ο ρόλος τους στη διαδικασία.

Η Υπουργός συζήτησε εκτενώς και κατέγραψε αναλυτικά θέσεις που διατύπωσαν τα μέλη της ΓΣΕΒΕΕ επί του πορίσματος της Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι αυτές θα ληφθούν σοβαρά υπόψη στη διαμόρφωση του τελικού κειμένου που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής Οδηγίας.

Ακολουθεί συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου.

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Συναντήθηκα σήμερα με την ΓΣΕΒΕΕ στο πλαίσιο του νέου κύκλου διαβουλεύσεων που ανοίξαμε στις αρχές της εβδομάδας με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να καταγράψουμε τις απόψεις και τις προτάσεις τους επί του πορίσματος που εξέδωσε η Επιστημονική Επιτροπή για τον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ζητούμενο για εμάς είναι η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και η περαιτέρω ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ο διάλογος θα συνεχιστεί δυναμικά. Είναι πεποίθησή μας ότι για την περαιτέρω βελτίωση του πλαισίου απασχόλησης στην χώρα μας είναι απαραίτητη η ειλικρινής συζήτηση μεταξύ εργαζομένων, επιχειρήσεων και πολιτείας.».

Τη ΓΣΒΕΕ εκπροσώπησαν ο Πρόεδρός της Γιώργος Καββαθάς, ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Βαργιάμης, ο Διοικητικός Διευθυντής ΙΜΕ & ΚΕΚ Σταμάτης Βαρδαρός και ο συντονιστής του ΙΜΕ, Γιώργος Θανόπουλος.

newsit.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *