Με την Ένωση Ξενοδόχων Λαμίας συναντήθηκε ο Γ. Σαρακιώτης για τα προβλήματα του ξενοδοχειακού κλάδου

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

Με αντιπροσωπεία της Ένωσης Ξενοδόχων Λαμίας  συναντήθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Γιάννης Σαρακιώτης, με αντικείμενο συζήτησης τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που δραστηριοποιείται στον ξενοδοχειακό κλάδο. Την αντιπροσωπεία που συναντήθηκε με τον Βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία στη Φθιώτιδα αποτελούσαν οι κ.κ. Παναγιώτα Σαμαρά, Θύμιος Κυρίτσης και Δέσποινα Ξυδιά.  

Ανάμεσα στα θέματα για τα οποία εξέφρασαν τον προβληματισμό και τη δυσφορία τους, τα μέλη της αντιπροσωπείας της Ένωσης Ξενοδόχων Λαμίας ήταν: 

  • Η νέα επιβάρυνση μέσω του τέλους παρεπιδημούντων (άρθρο 30 του Ν. 5143/2024) και το δικαίωμα που δίδεται στους Δήμους να το αυξήσουν. 
  • Η επιβολή του τέλους ανθεκτικότητας σε ξενοδοχεία και καταλύματα (υπ’ αριθ. 1217/31-12-2023, ΦΕΚ Β’ 7535), του οποίου ανταποδοτικός χαρακτήρας δεν είναι ορατός. 
  • Η μεσοσταθμική αύξηση κατά 30% περίπου στο κόστος της ενέργειας και η αντίστοιχη, κατά 20% περίπου σε ότι αφορά τα αναλώσιμα.
  • Η απουσία προστασίας του ξενοδοχειακού κλάδου απέναντι στη ραγδαία αύξηση των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb), τον αθέμιτο ανταγωνισμό και την ασύμμετρη εφαρμογή της φορολογικής πολιτικής. 
  • Την παντελή έλλειψη προστασίας απέναντι στην ανέλεγκτη αύξηση του κόστους για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, το οποίο εκτιμάται από 4.000 έως 6.000 ευρώ ετησίως στα ξενοδοχεία έως 3 αστέρων.
  • Τον πλήρη αποκλεισμό από τον τραπεζικό δανεισμό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αναβαθμίσουν τις υποδομές των ξενοδοχειακών μονάδων τους, καθώς και από τις προβλέψεις του ισχύοντος αναπτυξιακού νόμου, ο οποίος όπως υποστήριξαν αφήνει εκτός το 97% των ξενοδοχείων.  

Από πλευράς του ο Βουλευτής Φθιώτιδας υπενθύμισε ότι, για την ελάφρυνση της επιχειρηματικότητας από τα δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, κατέθεσε πρόταση νόμου για μία σταθερή, προοδευτική και δίκαιη φορολογία εισοδημάτων φυσικών-νομικών προσώπων και ιδιοκτησίας ακινήτων, κ.α., το οποίο και θα επέφερε σημαντική μείωση της ταμειακής επιβάρυνσης της πλειοψηφίας των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων. Παράλληλα, τόνισε την κριτική που ασκεί συστηματικά ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, απέναντι στην πολιτική των συστημικών τραπεζών, κάτω από την οποία η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αδυνατεί να αναπτυχθεί. 

Επιπροσθέτως, ο κ. Σαρακιώτης για το θέμα της αντιμετώπισης των δυσμενών επιπτώσεων από την αλόγιστη εξάπλωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, αντέτεινε ότι, τα μέτρα που εξήγγειλε προσφάτως η Κυβέρνηση ήλθαν πολύ καθυστερημένα. Επίσης, υπενθύμισε ότι, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, εγκαίρως από το 2022, είχε προχωρήσει στην παρουσίαση των προτάσεων για τον περιορισμό του προβλήματος, οι οποίες και συνίσταντο στην απαγόρευση δραστηριοτήτων Airbnb στα νομικά πρόσωπα για λόγους δημοσίου συμφέροντος, στην απελευθέρωση της δραστηριότητας του Airbnb μόνο για τα φυσικά πρόσωπα και έως 3 ακίνητα ανά ιδιοκτήτη και διαχειριστή.

Διαβεβαιώνοντας για τη συνεχή ανάδειξη των προβλημάτων και την άσκηση πίεσης για την αντιμετώπισή τους, ο Βουλευτής Φθιώτιδας σημείωσε: 

«Η ισχυρή βιομηχανία της χώρας, ο τουρισμός αντιμετωπίζεται από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ως δημοσιονομική διέξοδος και όχι ως αναπτυξιακός πυλώνας. Οι μικρομεσαίες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Λαμίας και της Φθιώτιδας, βρίσκονται ανάμεσα σε εκείνες που πληρώνουν το μάρμαρο της πολιτικής της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος προεκλογικά έταζε φοροαπαλλαγές και έρχεται σήμερα να καυχηθεί για την υπέρβαση κατά 2 δισ. ευρώ περίπου στα φορολογικά έσοδα στο οκτάμηνο του 2024. Η θέσπιση μέτρων όπως π.χ. η αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων εν τω μέσω μίας περιόδου ξέφρενης αύξησης του κόστους ενέργειας και των λοιπών αναλωσίμων, και αθέμιτου ανταγωνισμού λόγω της αλόγιστης εξάπλωσης της βραχυχρόνιας μίσθωσης, αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι, η Κυβέρνηση δεν διαθέτει ούτε καν ελάχιστη επαφή με τη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα του ξενοδοχειακού κλάδου.» 

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *