Συνέντευξη – Ιωάννης Μάζης : Ο ρόλος της Ελλάδας στο μεσανατολικό, το ύπουλο παιχνίδι της Τουρκίας και οι… απόπειρες εις βάρος του Κώστα Καραμανλή – ΒΙΝΤΕΟ

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
7 Min Read

Σε μια εκτενή και άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη στον Lamia Polis 87.7 και τον Πάνο Κατσώνη, ο καθηγητής Γεωπολιτικής Ιωάννης Μάζης αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τη θέση της Ελλάδας, και το μεταναστευτικό ζήτημα που αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας. Παράλληλα, σχολίασε τις φιλοδοξίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ έκανε ειδική αναφορά στις ενέργειες του Έντι Ράμα στην Αλβανία και τις πολιτικές πρωτοβουλίες του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, οι οποίες – όπως τόνισε – τον οδήγησαν σε πολιτική εξόντωση.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ στη Μέση Ανατολή

Ο Ιωάννης Μάζης αναφέρθηκε αρχικά στον ρόλο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και στην πιθανότητα στρατιωτικών επιθέσεων στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, εξηγώντας τη συνεργασία ΗΠΑ-Ισραήλ σε στρατιωτικό επίπεδο. Όπως ανέφερε:

«… αν δείτε πλήγματα στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, οι οποίες είναι 60-80 μέτρα κάτω από τη γη, να ξέρετε ότι αυτό θα είναι με αμερικανικά όπλα. Οι Ισραηλινοί αγοράζουν τους πυραύλους JDAM από τους Αμερικανούς. Τα αμερικανικά όπλα θα έχουν φτάσει εκεί.»

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης και οι Ισραηλινές επιχειρήσεις

Σε συνέχεια της ανάλυσής του, ο κ. Μάζης αναφέρθηκε στον αρχηγό των Φρουρών της Επανάστασης, ο οποίος φέρεται να διεσώθη από βομβαρδισμό στη Βηρυτό, καθώς και στη δράση των ισραηλινών πρακτόρων:

«… κοιτάξτε να δείτε. Όταν δολοφονείται ο Ισμαήλ Χανίγια σε ξενώνα υψίστης ασφαλείας μέσα στην Τεχεράνη από Ισραηλινό μακρύ χέρι και την ίδια στιγμή φυλάσσεται από Φρουρούς της Επανάστασης, δεν ξέρω αν ευσταθεί η κατηγορία, αλλά εκείνο που κατάφεραν οι Ισραηλινοί ήταν να σπείρουν την αμφιβολία.»

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Το Προδιαγεγραμμένο Τέλος ενός Πολέμου

Σχετικά με την πρόβλεψή του για τις εξελίξεις στην περιοχή, ο κ. Μάζης τόνισε:

«… καταλαβαίνετε ότι ένας πόλεμος που διεξάγεται με αυτές τις συνθήκες, μάλλον είναι προδιαγεγραμμένου τέλους.»

Η Ελλάδα, η Κύπρος και το Μεταναστευτικό

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μάζης στην εμπλοκή της Ελλάδας και της Κύπρου, το φοβο της μεταναστευτικής κρίσης ενώ σχολίασε τις πληροφορίες για προληπτική επιστράτευση, εξηγώντας ότι η Ελλάδα πρέπει να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:

«… ο ίδιος ο πρέσβης που το είπε, ο ίδιος το διέψευσε, από ό,τι μαθαίνω από το ρεπορτάζ. Εκείνο που έχει σημασία, σε πρώτο επίπεδο εμφανές και χωρίς καμία συνωμοσιολογία, είναι ότι το πρώτο πράγμα που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα και η Κύπρος είναι το τεράστιο κύμα μετανάστευσης. Οι Κύπριοι βέβαια δεν έχουν πρόβλημα με τους Λιβανέζους μετανάστες γιατί συνήθως αφήνουν πάρα πολύ χρήμα στην Κύπρο. Αυτοί είναι πρόσφυγες κανονικοί. Και πηγαίνουν στην πρώτη ασφαλή χώρα. Άρα είναι πρόσφυγες καθ’ όλα. Δεν είναι λαθρομετανάστες.»

Σχετικά με την πιθανότητα στρατιωτικής εμπλοκής της Κύπρου, ο κ. Μάζης είπε:

«Το θεωρώ λίγο απίθανο. Η εμπλοκή της Κύπρου εκ των πραγμάτων οφείλεται στις βρετανικές βάσεις, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για την επιχείρηση πλήγματος του Ιράν. Ήδη βρίσκονται εκεί 5.000 Αμερικανοί στρατιώτες και το ανάλογο υλικό, ενώ οι βάσεις έχουν πλήρη αντιαεροπορική άμυνα. Υπεγράφη και η συνθήκη στρατηγικής συμφωνίας των ΗΠΑ με την Κύπρο. Εγώ φωνάζω εδώ και χρόνια για την αίτηση εισδοχής της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, από το 2004-05 το φωνάζω, αλλά κανένας δεν το κάνει γιατί προφανώς υπάρχουν αντιρρήσεις από την Τουρκία.»

Το Σχέδιο ΑΝΑΝ και ο Κώστας Καραμανλής

Στη συνέντευξη, ο κ. Μάζης αναφέρθηκε επίσης στο Σχέδιο ΑΝΑΝ και στις πιέσεις που δέχτηκε η Κύπρος, αποκαλύπτοντας την κρίσιμη σημασία των ενεργειακών πόρων στην περιοχή και την αντίσταση του Κώστα Καραμανλή σε διεθνείς πιέσεις. Ειδικότερα, δήλωσε:

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

«Πριν ανακαλυφθούν τα πετρέλαια, είμασταν στο παρά πέντε να υπογράψει η Κύπρος για τροφοδοσία με την British Petroleum η οποία ήθελε στο σχέδιο ΑΝΑΝ, όπως το είχαν συντάξει τότε, στο κατάπτυστο αυτό σχέδιο ήθελε να έχει αποκλειστική οικονομική ζώνη η κάθε βάση, το καταλαβαίνετε; Και αν δείτε το κομμάτι που θα εκμεταλλευόταν είναι επί της ουσίας το μεγαλύτερο κομμάτι των πετραιλαικών κοιτασμάτων που ανακαλύφθηκαν μετά. Και όλοι μαζί που φωνάζαμε για το σχέδιο ΑΝΑΝ και ο Κώστας Καραμανλής που δεν δέχτηκε να υπογραφεί το σχέδιο ΑΝΑΝ, μαζί με τον Πέτρο Μολυβιάτη, να τα θυμόμαστε αυτά, γιατί είναι ιστορικά στοιχεία και στιγμές πολιτικών ανδρών που πέρασαν από αυτόν τον τόπο, και γενναίες αποφάσεις. Το πλήρωσε άλλωστε ο Κώστας Καραμανλής δεν υπάρχει αμφιβολία. Και δεν πλήρωσε μόνο αυτό, πλήρωσε και το βέτο στο Βουκουρέστι. Και πλήρωσε και κάτι άλλο, τον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη. Δηλαδή πήγε ο άνθρωπος να κάνει εθνική πολιτική και τον κατέστρεψαν. Τον λιώσανε. Κάνανε δύο απόπειρες εναντίον του. Του φτιάξανε ψεύτικα σκάνδαλα. Είναι φοβερό. Είναι φοβεροί. Οι άνθρωποι οι οποίοι είχαν αναμιχθεί σε αυτά, κυκλοφορούν ελεύθεροι, παρά το γεγονός ότι έχουν ένταλμα σύλληψης εις βάρος τους από τον Έλληνα Εισαγγελέα. Αμερικανικής προελεύσεως. Τα παιδιά αυτά. Τα λέω όλα γιατί είναι ένα μεγάλο κουβάρι που το ξεχνάμε…»

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Η Τουρκική Απειλή και η Στόχευση της Ελλάδας

Συν τις άλλοις ο κ. Μάζης αναφέρθηκε στο παιχνίδι που παίζει η Τουρκία με το μεταναστευτικό, υποστηρίζοντας ότι η Άγκυρα χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως μέσο πίεσης.

«Να μας πουν από πού θα έρχονται οι πρόσφυγες. Οι Ιρανοί δεν πετούν πάνω από την Τουρκία, ούτε έχουν δείξει ότι λιποτακτούν. Ακόμη κι αν υπήρχαν πρόσφυγες, η πρώτη ασφαλής χώρα είναι η Τουρκία. Αν η Τουρκία, που συνεργάζεται με διακινητές, διοχετεύσει αυτούς τους ανθρώπους εδώ, είναι δική μας ευθύνη να προστατεύσουμε τα σύνορά μας. Και ρωτώ: ένα καθεστώς, όπως αυτό του Ερντογάν, που συλλαμβάνει 35 πράκτορες της Μοσάντ σε επτά ώρες, δεν μπορεί να συλλάβει τους διακινητές; Γιατί δεν το κάνει; Γιατί, όπως είχε πει ο μακαρίτης ο Οζάλ, “Δεν χρειάζεται να κάνουμε πόλεμο στην Ελλάδα, αρκεί να τους στέλνουμε 150 την ημέρα.”»

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Δεν παρέλειψε μάλιστα να σημειώσει ότι είμαστε ικανοί να προστατεύσουμε τα σύνορα μας…

Δείτε αναλυτικά την συνέντευξη παρακάτω

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *