Κυριάκος Μητσοτάκης: Να μη γίνει ο νότιος Λίβανος νέα Γάζα – Τι είπε για το Κυπριακό

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
3 Min Read

Την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή του Βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα στη Σύνοδο των MED9, που διεξήχθη στην Πάφο της Κύπρου, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του μετά το τέλος της διάσκεψης όπου κυριάρχησε το ζήτημα του πολέμου στον Λίβανο και τη Λωρίδα της Γάζας.

-Advertisement-

«Αποδίδουμε μεγάλη σημασία σε μία συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας», είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «Είναι θλιβερό ότι βρισκόμαστε εδώ στην Κύπρο σε ένα κράτος που βρίσκεται κοντά στην κρίση που κλιμακώνεται στη Μέση Ανατολή και δοκιμάζει τον λαό του Λιβάνου.

Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για άμεση εκεχειρία στον Λίβανο και την Γάζα. Η ανθρωπιστική κρίση έχει λάβει εφιαλτικές διαστάσεις. Καλούμε και εμείς αυτή τη στιγμή σε συγκράτηση ώστε ο Νότιος Λίβανος να μην μετατραπεί σε μια νέα Γάζα. Θα είναι μία ανθρωπιστική τραγωδία που η περιοχή δεν την αντέχει».

«Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή καταδίκασε τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ, καθώς συμβάλλουν στην επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης και αυξάνουν τους κίνδυνους για μία περιφερειακή σταθερότητα», επισήμανε.

- Advertisement -

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «Όσον αφορά στην ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και την μετανάστευση αναγνωρίζουμε ότι όλες οι χώρες της Μεσογείου είναι στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης και είναι επιβεβλημένος ο συντονισμός μας».

«Είχαμε τέλος την ευκαιρία να κάνουμε και μία ευρύτερη επισκόπηση των περιφερειακών εξελίξεων και θέλω να εκφράσω και εγώ με τη σειρά μου την ικανοποίησή μου, διότι το ζήτημα του Κυπριακού, 50 χρόνια μετά την εισβολή και κατοχή παραπάνω του ενός τρίτου της Κύπρου από τις τουρκικές δυνάμεις βρήκε τη θέση του στη διακήρυξή μας και να καλωσορίσω και εγώ με τη σειρά μου την άτυπη τριμερή συνάντηση υπό τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να εκφράσω την προσδοκία μου ότι αυτή η συνάντηση θα φέρει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο μια λύση βασισμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στο διεθνές δίκαιο, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η Ελλάδα θα είναι πάντα αρωγός έτσι ώστε 50 χρόνια μετά να πετύχουμε την πολυπόθητη λύση», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ – φωτογραφία: Eurokinissi

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *